Macskák élősködők elleni védelméhez

Ha kijárós cicád van, akkor bizony folyamatosan ki van téve a különféle külső élősködőknek (bolháknak, kullancsoknak), és az általuk terjesztett betegségeknek. A kedvenced a bolhákat akár a környékbeli macska barátaitól is könnyen elkaphatja, hiszen ehhez elég annyi, hogy egy találkozás során cica módra üdvözlik egymást. Ilyenkor a bolhákat persze a négylábú doromboló barátod a lakásba is behurcolja. Szerencsére manapság már relatív könnyen védekezhetsz a bolhák, kullancsok és más külső élősködők ellen. Erre a célra szolgálnak például a bolhanyakörvek, a csepegtetős, úgynevezett „drops” vagy „spot-on” készítmények, valamint a hazánkban is egyre népszerűbbé váló, a cicák nyakörvére felhelyezhető ultrahangos bolhariasztó készülékek.

A bolhanyakörvek egyik legnagyobb előnye, hogy kullancsriasztó hatásuk is van, emellett általában négy hónapon keresztül folyamatos védelmet nyújtanak a cicának az élősködők ellen. Egyáltalán nem vészes az áruk, és kifejezetten hatékonyak. Ennek köszönhetőn biztos lehetsz benne, hogy ha beszerzel egy a kedvenced számára megfelelő bolha és kullancs elleni nyakörvet, akkor nem lesznek külső élősködők okozta problémái.

A csepegtetős (pipettás) készítmények hatásmechanizmusa némileg eltér a bolhanyakörvekétől, ugyanis ezeket a használati utasításnak megfelelően általában közvetlenül a cica bőrére, a szőrzetet félrehajtva kell cseppenként felvinni. Az ilyen típusú készítmények maradéktalanul elpusztítják a bolhákat, viszont a használatot követően általában csak 4-5 hetes védelmet biztosítanak, így a kezelést úgy nagyjából egy bő hónap elteltével érdemes megismételni. Fontos tudnod róluk, hogy egyes csepegtetős termékek csak egy adott kortól (pl. 6 vagy 8 hetes kortól) alkalmazhatók kismacskák esetében. Ez az információ minden esetben fel van tüntetve az adott termékhez járó használati útmutatóban.

Előbbieken felül számos olyan egyéb termék is van, amelyik még segítséget nyújthat neked abban, hogy megszabadítsd kedvencedet a kellemetlen külső élősködőktől. Ezek közzé tartoznak például a bolhák elleni samponok vagy a bolhák és tetűk eltávolítására használható sűrű fogazatú bolhafésűk és speciális kefék is.

Ha már megtörtént a baj és a bolhák bejutottak a lakásba, akkor érdemes olyan speciális termékeket bevetned ellenük (egy nagyon alapos, a lakás minden szegletére kiterjedő porszívózást követően), mint amilyen például az Insecticide 2000 rovarölő permet, amellyel az otthonod érintett részeit bepermetezve elpusztíthatod az élősködőket. Amennyiben a kedvenced bundáját megvizsgálva kullancsot fedezel fel a bőrén, akkor például egy bolha és kullancs eltávolító kanál segítségével könnyen eltávolíthatod azt.

Utoljára módosítva: 2024.02.13