Szállítóboxok kutyáknak

Amennyiben hosszabb kiruccanásra indulnál kutyáddal, érdemes beszerezned egy olyan, kifejezetten kutyák szállításra kialakított szállítóboxot, vagy kosarat, mellyel kényelmessé és biztonságossá teheted számára az utazást.

Szerencsére az Okosgazdi ebben is segítségedre lesz, hiszen hatalmas választékban kínálunk számodra és kedvenced számára kiváló minőségű, különböző kialakítású és méretű szállítóboxokat és kosarakat. Legyen szó biciklire rögzíthető kosárról, vagy a repülőkre is felvihető, hivatalos minősítéssel ellátott szállítóboxról, az Okosgazdin biztosan megtalálod, amire neked és kutyádnak szükségetek lehet a zökkenőmentes utazáshoz.

Szállítani szeretnéd a kutyádat? Fő a biztonság!

Nem árt tudnod, hogy erről még a KRESZ is igen alaposan rendelkezik. A jogszabály szerint a kutya az autóban rakománynak minősül, csakúgy mint a csomagok, ezért a kutyust utazás közben rögzíteni kell, lehetőség szerint egy autós kutyaszállító boxban hogy ezzel akadályozzuk meg, hogy zavarja a sofőrt vezetés közben. Az is fontos, hogy se az állat, se a többi utas ne sérüljön meg egy nagyobb fékezésnél vagy balesetnél, és ne veszélyeztesse a közlekedés biztonságát.

A jogszabály többek között még arra hívja fel a figyelmet, hogy a kutya nem akadályozhatja az autó vezetőjét a szabad kilátásban és úgy kell elhelyezni, hogy ne rontsa az autó stabilitását, jelentsen is ez bármit. Továbbá természetesen oly módon kell rögzíteni, hogy ne tudjon kiesni vagy kiugrani.

Hogyan válaszd ki a megfelelő méretű autós kutyaszállító boxot? 

A biztonság után fontos a kényelem is. Ahhoz, hogy kutyusod kényelmesen érezze magát a kutyaboxban, az alábbiakat is érdemes figyelembe venni:

  • Kényelmesen fel tudjon állni benn, tehát a fejét ne kelljen lehorgasztania
  • Körbe tudjon fordulni
  • El tudjon nyújtózni a szállítóboxban
  • Elférjen benne egy puha szőnyeg vagy fekhely
  • Beleférjen az itató- és etetőtálja

Arra viszont mindenképpen figyelj, hogy ne legyen túl nagy a kutyabox, ugyanis baleset vagy ütközés esetén a túl nagy szállítóbox nem védi meg megfelelően a kutyát.

Műanyag kutyabox vagy kutyaszállító ketrec?

A műanyag kutyaszállító box talán a legpraktikusabb kutyaszállító. Ebben az esetben érdemes kimondottan autós kutyaszállító boxot választani, mert ezeket a fajta szállító boxokat be lehet kötni a biztonsági övvel, így attól sem kell félned, hogy egy nagyobb fékezésnél, vagy élesebb kanyarnál az elmozdul vagy felborul, így a kutyád is kisebb eséllyel fog megijedni, illetve megsérülni. A boxnak jól szellőzőnek és erősnek kell lennie, hogy megvédje a kutyát a sérüléstől, hirtelen rázkódástól, ütődéstől. A kutyabox nem csak a kutyádat védi, hanem az autódat is. Használatával megóvhatod az autód belső burkolatát a szőrtől, nyáltól és a karmolásokból eredő sérülésektől. A boxban a kutyád megtanulja, hogy nyugodtan kell viselkednie az utazás során, és az ajtónyitás nem jelenti azt, hogy ő is azonnal kiszállhat. Ajánljuk kínálatunkból a standard Skudo szállítóboxokat, amelyek akár kerekekkel szerelhetőek és akár 45 kg-is terhelhetőek. Csomagtartós autóba a felfelé nyíló, oldalsó ajtós Skudo kutyaboxot ajánljuk.

Míg a műanyag fix elsősorban az utastérbe lehet megfelelő választás, addig egy csomagtartós autó, pl. kombi vagy SUV esetén érdemes elgondolkodni egy kutyaszállító fémketrecen. Ezen, kutyaketrecek nagy része összecsukható, így helytakarékos is - lásd például a Trixie galvanizált fémketrecet -, de ha gyakran utazol kutyáddal, és igazán minőségi megoldást szeretnél, akkor válassz egy masszívabb, egyben minőségibb alumínium kutyaketrecet, vagy esetleg egy fixe beépített verziót. Viszont míg egy sima összecsukható fémketrec relatív kedvező áron is elérhető, addig utóbbiak ára már elég borsos, így tényleg inkább csak tenyésztőknek, vagy az azoknak érheti meg, akik mindenhová viszik magukkal kutyájukat.

Ha már megtaláltad a tökéletes szállítóboxot az autóba, az alábbiakra érdemes még figyelned

Először is kutyádnak meg kell tanulnia a be- és kiszállást. Mindig a járda felőli ajtónál engedd csak beszállni. Kiszálláskor mindig a kutyád hagyja el utoljára a járművet, hogy figyelni tudj rá.

Ne engedd úgy autózni a kutyádat, hogy a nyitott ablakon kilóg a feje. A menetszél kötőhártya-gyulladást vagy külső hallójárat-gyulladást okozhat. Ha gyakran utazol nyitott ablakkal, akkor érdemes lehet beszerezned egy Trixie műanyag szellőzőrácsot az autóablakra.

Ugyanilyen veszélyes kutyusod egészségére a légkondi. Gondoskodj róla, hogy a légkondi ne érje közvetlenül a kutyust, mert megbetegedhet tőle.

Soha ne hagyd magára az autóban, főleg a nyári melegben, mert akár már néhány perc alatt hőgutát kaphat.

Hogyan szoktasd hozzá kutyádat a szállítóboxhoz, illetve az autóban utazáshoz?

Célszerű már kölyökkortól elkezdeni hozzászoktani kutyadát az autózáshoz, így az természetessé válik számára. Először csak rövidebb utakra induljatok. Fontos, hogy már indulás előtt próbáld hozzászoktatni a szállítóboxhoz vagy kutyaketrechez. Például étellel, jutalomfalattal vagy a valamelyik kedvenc játékval csalogasd őt be a boxba, ketrecbe. A ketrec legyen ott a megszokott környezetében, hogy megszokja, természetesnek vegye azt.

Az ismerős szagok megnyugtatják a kutyát, így az utazásra is ezért vigyetek magatokkal valamilyen otthoni játékot vagy egyéb tárgyat.

Az első autóutak alkalmával ne egyedül induljatok el, érdemes legalább két főnek utazni az autóban, hogy egyikőtök a kutyussal tudjon foglalkozni, megnyugtatni, ha szükséges.

Utazás előtt még jó ötlet lehet egy kiadós séta, játék, ezzel csökkentve kutyusod energiaszintjét.

A kutya szállítása tömegközlekedési eszközön

Ha hosszabb útra indultok, vagy épp zsúfolt tömegközlekedési eszközön kel utaznotok, esetleg a kutyád beteg, akkor feltétlen szükségetek lesz egy műanyag vagy textil kutyaszállító boxra, kisebb kutyának esetleg egy kutyaszállító táskára. Ebben az esetben érdemes szem előtt tartani, hogy a kutyaszállító könnyű legyen, cipelése ne rójon nagy terhet rád fel- és leszállás közben. Erre a legjobb választás tehát egy műanyag kutyaszállító box, egy textil szállítóbox, másképp kutyaszállító kennel, vagy épp egy kutyaszállító táska, amely hagyományos kutyatáska, válltáska és kutya hátizsák formájában is elérhető kínálatunkban.

Ha még kényelmesebbé szeretnéd tenni a szállítást, akkor válassz gurulós kutyaszállítót, amely könnyen mozgatható. Találsz kínálatunkban trolley típusú kerekes kutyatáskákat, ahogy például a Skudo szállítóboxhoz is is vásárolhatóak kerekek külön tartozékként.

Hallottál már a kutyakocsiról?

Nos, igen, ilyen is van, hasonlít egy babakocsira, csak ép kutyakocsi :)
Hosszú sétához ideális kísérő, ha kistestű vagy idős kutya gazdija vagy.

Repülőútra is magaddal vinnéd a kutyádat?

Ez esetben mindenképpen figyelned kell arra, hogy IATA minősítéssel ellátott kutya ketrecet válassz. Illetve érdemes tájékozódni a légitársaságnál, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelnie a kutyaszállító eszköznek.

A Skudo szállító box a legtöbb légitársaság által elfogadott, repülőgépre felvihető, szabványos szállítóbox, IATA minősítésű. Ugyanígy a Trixie Wings Airline Carrier kutyaszállító táska is ideális választás lehet légi utazáshoz.

Szeretsz kerékpározni és a kutyádat sem szeretnéd otthon hagyni?

Ha kistestű kutya gazdija vagy, akkor többféle biciklis kutya szállítókosár közül válogathatsz. Ezek vagy a biciklikormány elé, vagy hátul rogzíthetőek a kerékpárra. Lehetnek fonottak, készülhetnek textilből vagy műanyagból.

A biciklis trailer is kiváló választás lehet, azért is, mert nagyobb kutyák szállítására is alkalmas és még vízálló is. Fontos azonban, hogy kutyád nyugodtan viselje ezt a szállítási módot és ne próbáljon meg kiugrani a kerékpár trailerből. Nyilvánvaló, hogy nem figyelhetsz hátrafelé mocorgó, netán éppen kiugrani késző kutyádra kerékpározás közben.

Mire tudod használni a kutyaboxot, kutyaketrecet a kutyád szállításán kívül?

Ha már fiatal korától kezdve hosszászoktatod a szálíltóboxhoz kutyádat, akkor szívesen fogja használni utazáson kívül is, mert a biztonságot és a menedéket jelenti majd neki.

Utazások és nyaralások során nem kell azon aggódnod, hogy hol fog kényelmesen és nyugodtan éjszakázni a kutyusod, mert vissza tud vonulni a már megszokott helyére.

Kutyusod nevelésében és tanításában is hasznodra lehet, például a szobatisztaságra nevelésnél. Sőt, kölyökkutya esetében nagy segítség lehet a szeparációs szorongás leküzdésében is.

Utoljára módosítva: 2024.02.13