Akváriumi műnövények

Az akvaristák körében elég sok ellenzője, de kb. ugyanannyi támogatója is van a műnövények akváriumban történő használatának. Az egyik legnagyobb előnyűk, hogy az élő növényekkel szemben semmilyen gondozást, tápozást stb. nem igényelnek. Emellett manapság már olyan élethű műnövényeket lehet kapni, amelyek megszólalásig úgy néznek ki, mint az igaziak. Az előállításukhoz veszélytelen, toxikus vegyületektől mentes alapanyagokat használnak a gyártók, ráadásul rendkívül tartósak is, így hosszú éveken keresztül használhatók. A halak számára az élő növényekhez hasonlóan búvóhelyet is nyújtanak, és a kialakításuknak köszönhetően semmilyen sérülést nem okoznak.

Számos különböző formájú, színű változatuk érhető el. Vannak közöttük hínár, leveles, virágos, sőt még gömbmoha kinézetűek is. Emellett olyan modellek is kaphatók, amelyek levegő porlasztó kövekkel vannak egybeépítve, így igen attraktív látvány nyújtanak az akváriumban.

Ha úgy döntöttél, hogy műnövényekkel szeretnéd dekorálni az akváriumod, akkor fontos, hogy ne feledkezz meg a heti részleges vízcseréről, ami legalább 20-30%-os legyen, mivel csak így tudsz megszabadulni a halak bomlástermékeiből keletkezett nitráttól és foszfáttól. Emellett érdemes gyakrabban ellenőrizned a fontosabb vízértékeket is víztesztek segítségével (nitrit teszt, nitrát teszt).

Utoljára módosítva: 2024.02.13