Alagútak, búvóhelyek kisállatoknak

A terráriumban tartott tengerimalacok, dzsungáriai törpehörcsögök, aranyhörcsögök és más kistestű és közepes testméretű rágcsálók a természetes élőhelyeiken folyamatosan ki vannak téve a különböző ragadozó állatfajok támadásai jelentette veszélynek (ragadozó madarak, kígyók, ragadozó emlősök), ezért ösztönösen „rejtőzködő” életmódot folytatnak. Például egyes rágcsálófajok olyan üregekben élnek, amelyeknek több kijáratuk is van, így veszély esetén el tudnak menekülni a ragadozó elől.

Pont emiatt, ha terráriumban tartjuk őket, akkor gondoskodnunk kell a számukra megfelelő búvóhelyekről is, hiszen csak így érzik magukat biztonságban. Így bármikor elbújhatnak, ha megijednek valamilyen szokatlan zajtól, fényhatástól, vagy éppen attól, ha egy családtagunk hirtelen megjelenik a terráriumuk előtt. Az Okosgazdi webáruház kínálatában számos különféle búvóhely, alagút közül választhatsz, amelyek mindegyike tökéletesen megfelelő biztonságot nyújtó búvó- és pihenőhelyként szolgálhat kis kedvenced számára.

A búvóhely, alagút kiválasztásakor mindenféleképpen vedd figyelembe az általad tartott rágcsálófaj kifejlett kori testméretét és az egyedi igényeit is. A kistestű rágcsálók, például táncolóegerek, aranyhörcsögök számára ideális lehet egy műanyagból készült búvóhely, de egy fűből fonott odú is. A tengerimalacok és dzsungáriai hörcsögök kifejezetten kedvelik a fából készült ”rágcsáló házakat”, amelyek nem csupán búvóhelyként, hanem fogkoptatás céljára is ideálisak az esetükben. A különböző kialakítású, több nyílással rendelkező kerámia búvóhelyek és alagutak is megfelelnek rejtekhelyként a számukra. Amennyiben ketrecben tartod a kisállatod, és őkelme egy olyan faj képviselője, amely előszeretettel mászik fel magasabb helyekre, akkor egy a ketrec tetejére felakasztható kókusz odú biztos, hogy elnyeri majd a tetszését. Ha egy igazán látványos búvó/lakóhellyel akarod meglepni a bundás kis barátodat, akkor tőlünk még egy dizájnos rágcsáló várat is beszerezhetsz neki, ami amellett, hogy ideális búvó és pihenőhely, még remekül is mutat a terráriumában.

Utoljára módosítva: 2024.02.13