Kültéri madáretetők

Az ősz végétől a tavasz elejéig tartó időszakban a vadon élő és a kertekben is igen gyakran megfigyelhető madarak (feketerigó, veréb, széncinege, kékcinege, kis fakopáncs stb.) csak nagy nehézségek árán találnak maguknak elegendő táplálékot. Ha segíteni szeretnél nekik, hogy könnyebben átvészelhessék a hideg hónapokat, akkor csupán annyit kell tenned, hogy beszerzel egy-két a célra megfelelő madáretetőt, amit rendszeres időközönként feltöltesz a madarak etetésére szolgáló magkeverékekkel.

A madáretetőket a gyártók általában műanyagból, vagy fából készítik. A műanyag változatok rendkívül tartósak, szinte elnyűhetetlenek és általában valamivel olcsóbbak is, mint a fa felhasználásával készült típusok. Talán az egyetlen hátrányuk, hogy a műanyag konstrukció miatt nem olyan mutatósak, mint a fából készültek. A használatuk rendkívül egyszerű, mivel csak fel kell akasztanod őket egy kellő magasságú stabil faágra (vagy ha lakásban élsz, akkor elhelyezheted őket az erkélyeden is) és fel kell töltened őket eleséggel. A műanyag madáretetőkben az eleség az etetők kialakításának köszönhetően mindig száraz marad, így nem kell attól tartanod, hogy penészes lesz.

A fából készült madáretetők általában ház formájúak, saját tetővel rendelkeznek, ami megvédi az etetőtálcán lévő eleséget az esőtől és a hótól. Kifejezetten attraktív dizájnnal rendelkeznek, így remekül mutatnak bármilyen kialakítású kertben. Vannak közöttük fára felfüggeszthető modellek, és saját lábakkal rendelkező, a földön elhelyezhető változatok is.

A fára felfüggeszthető madáretetők elhelyezésekor (ez a műanyag és a fából készült típusokra is egyaránt érvényes) ügyelj arra, hogy kellő magasságban legyenek elhelyezve, így a madarak táplálkozás közben nem lesznek veszélynek kitéve (pl. vadászó macskák). Ha etetni kezdted a kertedben és a környékén élő madarakat, akkor rendkívül fontos, hogy a téli időszak egésze alatt etesd őket, és mindig legyen elegendő eleség az etetőben. A madáretető amellett, hogy hathatós segítséget nyújt a vadon élő madaraknak a hideg hónapok átvészelésére, kiváló lehetőséget biztosít számodra és a családod többi tagjának arra, hogy megfigyelhesd az etetőt rendszeresen felkereső énekesmadarakat is.

Utoljára módosítva: 2024.02.13