Tollas pajtásokra vágysz?

A döntés megszületett: a madarak lesznek új kedvenc háziállataink! Na, de melyik fajta? Megéri alaposabban átgondolni a dolgot, mielőtt bármelyik madárfajta megvásárlásra adjuk a fejünket. Némi kutatómunka segítségével a madár rajongók tökéletesen hozzájuk illő állatot választhatnak, amely tökéletesen megfelelhet előzetes elvárásaiknak.

Törpepagájok tartása lakásunkban

"Először is érdemes elgondolkozni a tervezett madár méretén" - magyarázza Rainer Niemann biológus, számos díszmadarakról szóló könyv szerzője. "Nemcsak a madarak ketecének kell megfelelő méretűnek lennie, hanem magának a szobának is biztosítani kell, hogy ott a madár szabadon repülni tudjon." - Ez azt jelenti, hogy az olyan kisebb testű madarak, mint a törpepapagájok, kanárik vagy pintyek a legalkalmasabbak a kis és közepes méretű lakásokban való tartásra.

A legtöbb madárnak erős hangja van, énekelnek, vagy hívogatnak. "Különösen a nagyméretű papagájokat szoktak zajosnak nevezni," - jegyzi meg a szakértő. "Ezek között kifejezetten az Afrikai szürge papagáj és a nimfapapagáj híres a zenei tehetségéről. Imádnak fütyörészni, dallamokat énekelni, míg a törpepapagájok egész csendesen fecserésznek maguknak."  A madárimádóknak azt is figyelembe kell venniük, hogy ezekkel a hangokkal szemben mennyire toleránsak a közel lakó szomszédok.

Fontos pontja a vásárlás előtt a madár és a gazda karakterének összehasonlítása. A leendő madártulajdonosnak meg kell vizsgálnia, hogy mit vár ettől a kölcsönös kapcsolattól.

"Főképp csak nézegetni szeretné, vagy együtt is énekelne vele? Utóbbi esetben az estrildid féle pintyek vagy a kanárik a legmegfelelőbbek," - állítja Niemann. "A kisebb testű madarak szeretik a fejünket vagy vállunkat is leszállópályának használni."
 
Ha ezen túlmutató kapcsolatot szeretnél az állattal, akkor kisebb papagájt vagy törpepapagájt javaslunk. A pintyekkel ellentétben a szelíd papagájok különösen élvezik, ha a nyakukat simogatják.

A madarak különböző karakterisztikája és különböző szükségleteik is rámutatnak arra, hogy érdemes előzetesen alaposan informálódni a megvásárolni kívánt madárról, akár alaposabban megfigyelve azt, mielőtt hazavinnénk azt. "Javasolt a kiválasztott fajtát alaposabban is megfigyelni a tenyésztőnél vagy más madártulajdonosnál, mielőtt előköteleznénk magunkat és befogadnánk az otthonunkba," - tanácsolja a biológus.


Hozzászólások (3)

 • Kata

  Gyerekkoromban nekünk is voltak madárkáink, hullámos papagájok. Kedves, néha igen hangos kis állatkák voltak :) Nem voltak kézhez szoktatva sajnos, de megfigyelni is élmény volt őket.

  2017. 06. 05. 20:15Válasz a hozzászólónak
  • tappancsok

   Nekem nimfapapagájom volt egész sokáig, megismerte a hangom, csivitelt és a vállunkon üdögélt egész sokáig. Nagy élmény volt vele.

   2017. 06. 11. 13:58Válasz a hozzászólónak
   • Yuki

    Én nemrég kaptam őket, pontosan 3-at, kézhez vannak szoktatva és imádom nézni, ahogy játszank a csillogó és hangos dolgokkal majdnem teljes röptetővé alakítotam a szobát, hogy minden rendben legyen. Imádni valóak!

    2018. 01. 27. 20:30Válasz a hozzászólónak

    Oszd meg a véleményed!