Növényápoló szerek kerti tavi növényekhez

A kerti tó tulajdonosok körében jó páran vannak, akik úgy gondolják, hogy egy dísztó esetében egyáltalán nincs szükség a növények tápozására, mondván, hogy a halak révén így is bőségesen elegendő tápanyag kerül a vízbe. Ez a makro tápanyagok esetében általában valóban így van, azonban a kerti tavi növényeknek az akváriumban tartott „rokonaikhoz” hasonlóan szükségük van különféle nyomelemekre is. Ezek hiányában nem fejlődnek megfelelően, hiánybetegségek tünetei jelentkeznek náluk, ami különösen igaz a gyors fejlődésű növényekre (pl. hínárfélékre). Természetesen arról sem szabad megfeledkezni, hogy ha egy tóban a méretéhez képes csak kevés hal van, viszont sok a növény, akkor a makroelemek pótlásáról is gondoskodni kell.

A kerti tavi növényekhez készült tápok egyik legnagyobb előnye, hogy csak a magasabb rendű növények fejlődését serkentik, azaz az alacsonyabb rendű algákét nem, emellett rendkívül könnyen használhatók. A legnépszerűbbek a folyékony növénytápok (közvetlenül a tóvízhez adagolhatók), illetve a makroelemekkel és nyomelemekkel dúsított speciális agyaggolyók (a növények gyökereihez kell beszúrni őket az aljzatba), amelyek révén a tavasztól-őszig tartó időszak egészében biztosíthatod a növényeid tápanyag szükségletét. A speciális kerti tavi növénytápok nem terhelik a tó vizét, és semmilyen káros vegyületet nem tartalmaznak, így nem kell a halaid és az egyéb tavi élőlények (kagylók, rákok stb.) egészsége miatt aggódnod.

Rendkívül fontos, hogy a tápokat ne adagold túl, vagyis minden esetben tartsd be az adott termék használati útmutatójában leírtakat. A szobanövényekhez, kerti dísznövényekhez készült tápok nem megfelelők a kerti tóban tartott vízinövények számára. Soha ne használj ilyen típusú készítményeket a tavadhoz, mivel teljesen más a tápanyag összetételük és rendkívül komoly gondokat okozhatnak (algavirágzás, halpusztulás)!

Utoljára módosítva: 2024.02.13