Szárazeledelek macskáknak

Napjainkban, minden túlzás nélkül hatalmas választék áll a vásárlók rendelkezésére a legkülönfélébb száraz macskatápokból. Az online webshopunk termékpalettáján is rendkívül sokféle, kifejezetten macskák számára készült száraztáp közül választhatod ki a négylábú doromboló kedvenced számára leginkább megfelelőt.

Az általunk forgalmazott száraz macskatápok kínálatában többek között találhatsz különféle, prémium minőségű állateleségeket gyártó cégek által készített Kitten, Adult, Senior száraztápokat is. Így legyen akár kölyökmacskád, felnőtt korú cicád, vagy idősebb macsekod nálunk biztos, hogy beszerezheted a számára minden szempontból ideális száraz eleséget.

A fajtatiszta macskák között sajnos elég sok az érzékeny emésztő-szervrendszerű, illetve az allergiás problémákra hajlamos cica. Számukra ideálisak például a minőségi sensitive száraztápok. Ezek nem tartalmaznak nehezen emészthető összetevőket, prémium minőségű nyersanyagokból készülnek és olyan komponensek is megtalálhatók bennük, amelyek megkönnyítik az emésztési folyamatokat. Az allergiás problémákkal küzdő cicák számára készült tápok fehérjeforrása minden esetben állati eredetű (pl csirke, pulyka, marha, lazac stb.), azaz még nyomokban sem tartalmaznak szójafehérjét. A szénhidrátforrásuk legtöbbször rizs (hipoallergén), vagy burgonyakeményítő így nem váltanak ki olyan allergiás reakciókat az arra érzékeny cicáknál, mint a teljes kiőrlésű gabonákat is tartalmazó száraztápok.

Egyes macskafajták a genetikai adottságaik folytán érzékenyek a húgyúti problémákra (húgykövesedés), vagy például a vesebetegségekre (pl. a perzsa cicák). Amennyiben a kedvenced is közéjük tartozik, akkor a jövőbeni kellemetlenségek elkerülése végett felnőtt korában érdemes speciális, kifejezetten a fajtájának megfelelő száraz – és nedves – macskatáppal etetned.

A hosszúszőrű és a félhosszú szőrű macskafajták esetében komoly problémát jelentenek a tisztálkodás, „mosakodás” közben lenyelt szőrzetből képződő szőrlabdák. A lenyelt szőrzet a macska gyomrában szőrlabdákká áll össze, ami komoly emésztő-szervrendszeri gondokhoz vezethet. Ennek elkerülés végett érdemes „hairball control” típusú száraztáppal is etetned a kedvenced és „nassolásként” heti rendszerességgel megkínálnod macskák számára készült maláta pasztával, ami segít megakadályozni a szőrlabda képződést, illetve támogatja a lenyelt szőrzet természetes módon történő kiürülését az állat szervezetéből.

A legtöbb lakásban tartott cica számára érdemes olyan száraztápot is beszerezni (hacsak nem növesztesz otthon cicafüvet), ami különféle kerti gyógynövényeket is tartalmaz. Ezek az úgynevezett „indoor” macskatápok. Magas a növényi rosttartalmuk és számos, a macskák szervezete számára hasznos komponenst is tartalmaznak.

Amennyiben a kedvenced ivartalanítva van, az átlagosnál kevesebbet mozog és hajlamos az elhízásra, akkor az alapeleségét érdemes kiegészítened kb. fele-fele arányban minőségi, „sterilized” típusú száraztápokkal is. Az ilyen típusú száraz macskatápokat a gyártók kifejezetten az ivartalanításon átesett, és emiatt megváltozott hormonháztartású, elhízásra hajlamos cicák számára fejlesztették ki. A sterilized száraztápok csökkentett kalóriatartalmúak, viszont minden egyéb tulajdonságuk terén hasonlók az egyéb minőségi, teljesértékű szárazeleségekhez.