Fésűk, kefék macskákhoz

A macskák rendkívül tisztaságszerető állatok és igen nagy figyelmet fordítanak a bundájuk gondozására. Az úgynevezett „mosakodás” fontos szerepet tölt be mindennapi életükben. Ilyenkor a cicák egyrészt a saját illatukkal vonják be a bundájukat, másrészt „információt” gyűjtenek be azokról a dolgokról, amelyekkel kapcsolatba kerültek. A macskák mosakodása a testhőmérsékletük szabályozásában is fontos szerepet játszik. Meleg időben a cicák a nyelvükkel nyálat juttatnak a bundájukba – így kompenzálva azt, hogy nem tudnak izzadni –, és a párolgásnak köszönhetően jelentős mértékben (mindegy 20-30%-kal) tudják csökkenteni a testhőmérsékletüket. Mivel a macskák nyelve – a ragadozó nagymacska rokonaikhoz hasonlóan – érdes felületű, ezért sajnos mint a „szőrkefe” kimondottan hatékony, aminek következtében elég sok szőrt nyelnek le a napi többszöri mosakodási rituáléjuk során. A lenyelt szőr a gyomorba kerülve szőrlabdákat képez és rendkívül súlyos emésztő szervrendszeri problémák kialakulásának forrása lehet. Ennek megelőzése érdekében létfontosságú, hogy beszerezd a cicád szőrzetének ápolásához szükséges fésűket és keféket.

Minél hosszabb szőrű a kedvenced bundája, annál gyakrabban (akár naponta 2 alkalommal is) jó alaposan ki kell kefélned, megszabadítva őt a levedlett szőrzettől. Minél kevesebb szőrt nyel le a cicád, annál kisebb az esélye annak, hogy ebből emésztési problémái lesznek. Ettől függetlenül érdemes beszerezned például macskafüvet, illetve a lenyelt szőrzet természetes módon történő eltávolításában segítséget nyújtó speciális macskapasztákat (malátapaszta) is.

A hagyományos fésűk és kefék mellett van néhány speciális eszköz is (bolhafésű, furminátor, filcbontó fésű), amelyek szintén jó, ha kéznél vannak, amennyiben félhosszú szőrű, vagy hosszúszőrű cicád van. A macskák egy része eléggé idegenkedik a klasszikus fésűktől és szőrkeféktől. Szerencsére manapság már olyan speciális kesztyűket is be tudsz szerezni, amelyek révén ugyanúgy gondozhatod a cicád bundáját, mint a hagyományos eszközökkel, miközben a kedvenced azt fogja hinni, hogy csak simogatod.

Utoljára módosítva: 2024.02.13