Fésűk, kefék házi kedvencekhez

A cicák bundája rendszeres ápolást igényel, ami kiemelt fontosságú a félhosszú- és a hosszúszőrű macskafajták esetében. Ha a cica bundája nincs rendszeres időközönként alaposan kikefélve, akkor a mosakodása közben rendkívül sok szőrt lenyel, ami a gyomrában szőrlabdákat képez és súlyos emésztő szervrendszeri problémákat okozhat. Emellett persze az sem egy mellékes szempont, hogy ha folyamatosan gondozva van a szőrzete, az jót tesz a közérzetének, és természetesen sokkal esztétikusabb látványt is nyújt.

Természetesen más, házi kedvencként tartott kistestű emlősök esetében is rendkívül fontos a szőrzet rendszeres gondozása (pl. törpenyulak, óriásnyulak, csincsillák, tengerimalacok). Az, hogy milyen gyakran van szükség van erre, elsősorban a kedvenced szőrzetének fajtájától függ (minél hosszabb szálú, annál gyakrabban). Sokan nincsenek vele tisztában, de nem csak a cicák, hanem például a nyulak és a tengerimalacok is elég sok levedlett szőrt nyelnek le tisztálkodás közben, ami az esetükben is súlyos emésztési problémákhoz vezethet. A rendszeres keféléssel eltávolítható a levedlett szőr kedvenced bundájából, így megelőzhetők az emésztő szervrendszeri gondok.

A kutyák szőrzetének rendszeres gondozása is fontos abban az esetben, ha kedvenced nem a rövidszőrű fajták közé tartozik (pl. magyar vizsla). A kertben tartott, hosszabb szőrű kutyák bundája könnyen bekoszolódik, mivel előszeretettel pihennek például a poros, saras földön fekve. Emellett nyaranta a meleg ellen védekezésként gödröt ásnak maguknak, amiben fekve szintén bekoszolódik a szőrzetük. A kutyák bundájának ápolására szolgáló fésűkkel és kefékkel könnyedén és maradéktalanul megtisztíthatod négylábú barátod szőrzetét a beleragadt sárdaraboktól és egyéb szennyeződésektől.

Napjainkban hatalmas választék áll rendelkezésre a cicák, a kutyák és egyéb házi kedvencek szőrzetének gondozásához készült különböző kefékből, fésűkből, furminátorokból és egyéb speciális eszközökből, így biztos, hogy te is könnyen kiválaszthatod közülük azokat, amelyek minden tekintetben megfelelnek a kedvenced számára. A macskák és a kutyák legtöbbje kifejezetten szereti, ha kikefélik, kifésülik a bundáját, azonban akadnak közöttük olyanok is, akik idegenkednek a fésűktől és a keféktől. Amennyiben a te cicád, vagy kutyusod is közéjük tartozik, akkor egy kesztyűs fésűvel/kefével könnyen megoldhatod ezt a problémát. Ha egy ilyen praktikus eszközt használsz, akkor kedvenced azt fogja hinni, hogy csak simogatod őt, és minden probléma nélkül eltávolíthatod a levedlett szőrt és szennyeződéseket a bundájából.

Egyes macskafajták szőrzete (pl. a perzsa cicáké) hajlamos a begubancolódásra, filcesedésre. A filcbontó fésűk segítségével ez a probléma is könnyen orvosolható.

Vannak olyan különleges sörtékkel ellátott kefék is, amelyek használat közben masszírozzák is a kedvenced bőrét, így serkentik a vérkeringést, ami élettani szempontból rendkívül előnyös számára. Emellett olyan speciális eszközök is kaphatók, amelyek révén az állat szőrzetéből tökéletesen el lehet távolítani a külső élősködőket (pl. bolhákat) is.

Utoljára módosítva: 2024.02.13