Kerti tavi halaknak

Igaz ugyan, hogy egy kerti tó a benne lévő vízmennyiségnek köszönhetően jóval nagyobb életteret biztosít a halaknak és más élőlényeknek, mint egy átlagos akvárium, viszont ha nem csak egy egy-két aranyhalat akarsz tartani benne, akkor mindenféleképpen szükséged lesz a tó működtetéséhez néhány technikai eszközre is.

Ezek közül a legfontosabb a tószűrő, ami biztosítja a víz mechanikai és biológiai szűrését. A tószűrő, ami kétféle változatban kapható – nyomás alatti és gravitációs – a halakra nézve veszélyes ammóniát és nitritet alakítja át a biológia szűrőtöltetekben élő nitrifikáló baktériumok segítségével. Ha azt szeretnéd, hogy a tavad vize mindig kristálytiszta legyen, akkor szükséged lesz egy UV-C sterilizátorra is, amivel megelőzhető a víz algásodása, bezöldülése. Vannak olyan tószűrő szettek is, amelyekbe az UV-C készülék eleve be van építve, így ha ilyen változat beszerzése mellett döntesz, akkor nem kell azt külön megvásárolnod.

Rendkívül fontos, hogy a telet biztonságban vészelhessék át a halaid, ami csak úgy lehetséges, ha a tavad vízfelszíne nem fagy be teljesen. Ezt egy jégtelenítő vagy más néven befagyásgátló beszerzése révén oldhatod meg. A nyári hőségben nem mindig jut megfelelő mennyiségű oxigén a tó vizébe még akkor sem, ha gravitációs szűrőd van, ami egy erős vízsugár révén juttatja vissza a megszűrt vizet a tóba, így oxigénnel is dúsítja azt. Az esetleges oxigénhiány elkerüléséhez – amit a halak pipálásából könnyen észrevehetsz – egy légpumpa és légporlasztó használatát javasoljuk, amelyek használatával még a nyári kánikulában is mindig elegendő mennyiségű oldott oxigén lesz a tavad vizében.

Mint ahogyan egy akvárium, úgy egy kerti tó esetében is rendszeres időközönként érdemes ellenőrizni a fontosabb vízértékeket. Ehhez jó ha kéznél vannak a megfelelő kerti tavi víztesztek. Az a legpraktikusabb megoldás, ha egy komplett vízteszt szettet vásárolsz meg, amiben minden szükséges eszközt megtalálsz.

Vízkezelő szerekre is szükséged lehet. Az algásodás elleni készítmények rendkívül hasznosak olyankor, ha például a tavad nagy része közvetlen napsugárzásnak van kitéve, és rendszeresen visszatérő probléma a víz bealgásodása. Időnként, ha nyaranta nem esik elégséges mennyiségű eső, akkor neked kell gondoskodnod a kerti tó részleges vízcseréjéről, amit ha csapvízzel végzel fontos, hogy a halaidra veszélyes klórt eltávolítsd belőle valamilyen antiklór készítmény segítségével.

Természetesen a megfelelő haleleséget is biztosítanod kell a halaid kiegyensúlyozott étrendjéhez, hiszen ezek a speciális kerti tavi díszhaltápok minden olyan tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amely a koi pontyok, és az aranyhalak számára szükségesek. Ha tokhalakat is tartasz, akkor ne feledkezz meg egy a tokhalak számára készített táp beszerzéséről sem. A halaid étrendjét kiegészítheted komposzt gilisztával, csontival, forrázott bio salátával, gyermekláncfűlevéllel stb. de az „alaptakarmányuk” akkor is mindig a számukra megfelelő száraztáp legyen! Ha megoldható, akkor a napi eleség mennyiséget két-három alkalomra elosztva etess, így nem terheled le az uszonyos kedvenceid emésztő szervrendszerét, ami hatékonyabb tápanyag felszívódáshoz és erősebb immunrendszerhez vezet.