Kutyahámok

Ha van kutyád, biztos vagyok benne, hogy a te fejedben is megfordult már ez a gondolat. Melyik a jobb? Nyakörv vagy hám? Nyugodj meg, nem vagy egyedül! Számtalan gazdi tűnődik ezen nap mint nap. A válasz nagyon egyszerű… Amelyiket Te jobbnak találod! Ez azonban nem teljesen igaz, legalábbis nem minden kutya fajta esetében. Vannak ugyanis olyan fajták, melyeknek a nyakörv nem ideális, sőt, még terhet is jelenthet. A mopsz vagy más rövid orrú kutyák körében igen gyakori a légúti betegségek kialakulása. Ezeknek a fajtáknak inkább a hám ajánlott, ugyanis az leveszi a légcsövükről a terhet, ezáltal kényelmesebb mozgást biztosít számukra.

Egyes hámok hasznos eszközként szolgálhatnak a nevelés során is, különösen a fiatalabb kutyusok esetében. A speciális tréning és no-pull hámok jobb irányítást tesznek lehetővé, mivel nem engedik meg a kutyának, hogy húzzon vagy ugráljon. Ezek a hámok húzáskor rászorítanak a járó izmokra, így a kutya engedni kényszerül. Ezáltal sokkal nyugodtabb és összeszedettebb lesz a kutya a séta folyamán.

Egyes gazdik azt gondolják, hogy egy hámot sokkal körülményesebb feltenni, mint egy nyakörvet. Manapság azonban majdnem minden modell „belelépős”. A kutyusnak csak bele kell rakni a mellső lábait a hámba majd összecsatolni azt rajta.

Annak ellenére, hogy egy hám kényelmesebb, mint egy nyakörv, néhány kutya mégis a nyakörvet részesíti előnyben. Ezért fontos, hogy a kutya megtapasztalja mind a két lehetőséget mielőtt letennénk a voksunkat valamelyik mellett.

Utoljára módosítva: 2024.02.13