Alomtálcák, macska WC-k

Biztosan Te is tudod, hogy minden macskás háztartás egyik legalapvetőbb kelléke a macska wc. Mivel a cicák igencsak tiszta és igényes állatok, a macska alomtálca, macskatoalett a háztartásban központi helyet foglal el – szó szerint! Mivel a legtöbb szobatigris igényei igencsak magasak ezen a téren, egyáltalán nem mindegy, hova kerül a lakásban a cica wc, ahogy az sem, hogy milyen kialakítású. A kínálat bősége és változatossága néha egészen zavarba ejtő: szagmentes fedett macska wc, sima alomtálca, filteres macska wc, kisebb helyiség esetén sarok wc, esetleg az abszolút kényelem jegyében egy nagyméretű macska wc? Figyeld meg cicád szokásait, és annak alapján válaszd ki, melyik a számára legjobb macska wc. Az Okosgazdi webáruház széles kínálatának köszönhetően számos különböző típusú, méretű és színű macskatoalettet, alomtálcát és macska wc-t találsz, amelyek mindegyike minőségi alapanyagok felhasználásával készült. Természetesen az összes egyéb praktikus kelléket, és kiegészítőt is megvásárolhatod a webshopunkban: található itt macska wc szagtalanító, alomlapát, illetve a szétszóródó szemcséket felfogó macska wc kilépő is. Tőlünk mindent kényelmesen beszerezhetsz egy helyen, online módon, így nem kell a hagyományos, időigényes vásárlással bajlódnod.

Milyen a jó macska wc?

Macska toalett választáskor az elsődleges szempont mindig a méret legyen, azaz hogy cicád kényelmesen elférjen benne. A macskák nagyon tiszta, kényes állatok, így sajnos tudomásul kell vennünk, hogy ha a macska toalettet számára túl kicsinek találja, nem fogja komfortosnak érezni, ennek következtében pedig könnyen előfordulhatnak a wc-n kívüli "balesetek". Ez mindenki számára elég kellemetlen forgatókönyv, így megegyezhetünk abban, hogy az igazán jó alomtálca nagy. 

A következő nagy döntés pedig az, hogy milyen is legyen a kialakítása. Itt a lehetőségek száma manapság már végtelen. Egyszerű macskaalom tálca, zárt macska wc, szagmentes macska wc, xxl macska wc, sarok macska wc, vagy az igazi luxus kedvelőinek akár egy komplett macska wc bútor. Őszintén szólva legtöbbször itt már az alapján történik meg a döntés, hogy a választott darab mennyire illeszkedik a környezetbe, és a lehető leginkább beolvadjon a lakás dizájnjába. Ezzel nincs is semmi probléma, egy dologra azonban javasoljuk, hogy figyelj oda: vannak cicusok, akik számára ijesztő a zárt macska wc, vagy éppen annak ajtaja. Nem túl gyakori eset, de ha véletlenül veletek is előfordulna, megoldást nyújthat a lengőajtó levétele, vagy egy egyszerű, nyitott, peremes macska alomtálca használata.

Az elérhető változatok függvényében az alomtálca ár is elég változó. Érdemes ezen nem spórolni, ugyanis egy jó minőségű, strapabíró darab kis túlzással akár a cica teljes élettartama során kiszolgálhat. Egy magasabb macska wc ár tehát sokszor akár minőségénél fogva plusz használati éveket jelent.

Hol legyen elhelyezve a macska wc?

Tapasztalatok alapján a cica wc számára egy nem túl eldugott helyen lévő, a nap folyamán bármikor szabadon megközelíthető nyugodt hely az ideális. Fontos, hogy a toalettet ne tedd eledeles tálka vagy fekhely mellé, mert erre igencsak kényesek. Ha a cica wc nem megfelelő helyen van, sajnos könnyen előfordulhat, hogy a macska nem használja majd szívesen, és rosszabb esetben máshol kezdi végezni a dolgát.

Szigorúan véve egy macskához elég egy alomtálca, ugyanakkor komfortérzetét jelentősen javíthatja az, ha a rendelkezésére bocsátunk egy másodikat is. Így ha esetleg az egyiket már nem érzi elég tisztának, vagy épp nagyon sietős a dolga, könnyedén elintézheti a kettes számú macska wc-ben. A háztartásban szükséges macska wc-k szakértők által javasolt mennyisége tehát mindig a lakásban élő macskák száma +1 db. 

Milyen macska wc kiegészítők beszerzésén érdemes elgondolkodnunk?

A macskatoaletthez kapcsolódóan létezik néhány kiegészítő, ami jelentősen meg tudja könnyíteni a gazdi életét. Ilyen például az alomlapát, a macska wc kilépő, vagy a macska wc szagtalanító eszközök. Ezek segítségével a macska wc tisztítás jóval kevesebb időt, piszkot és macerát jelent majd számodra. Egy alomtálca kilépő pl. nem csak esztétikusan néz ki, de a cica talpacskáiról szanaszét hulló alomszemcséket, darabkákat is szépen felfogja, neked pedig nincs más dolgod, mint időnként kirázni. Igazán kényelmes, nem?

Hogyan is néz ki a macska wc-re szoktatás?

Szerencsére a macskaalomra szoktatás az esetek döntő többségében pofonegyszerű feladat. A cicák már egészen pár hetes baba korukban elkezdik keresni azt az állandó helyet, ahová szükség esetén dolgukat elvégezhetik. Így a tapasztalatok alapján bár az új környezetbe kerüléskor igénybe vehet 1-2 napot, amíg megtanítod az alomtálca helyére és helyes használatára. Ebben a szoktatási időszakban kiemelten (bár szerintünk a későbbiek során is) fontos, hogy az etetések fix időpontban történjenek, így az alomhasználat ideje is jóval kiszámíthatóbb lesz. A leggyakoribb ilyen időpontok a cica ébredése után, étkezés vagy egy kiadósabb játék, nagy szaladgálás után van. Ezekben az általánosságban jellemző, vagy általad megfigyelt szakaszokban fogd meg a cicát, és tedd az alomtálcába. Hagyd, hogy nyugalomban megszaglássza, kotorássza a macskaalmot, ha pedig elvégzi benne a dolgát, akárcsak egy kisgyerekre, legyél rá is nagyon büszke és dicsérd meg. A szokás elmélyítését nagyban segítheti az is, ha a dicséret és a simogatás mellé ilyenkor valamilyen jutalomfalatkát is adsz neki.

Végül, de nem utolsó sorban rendkívül fontos az is, hogy a macska wc tisztítás gazdiként a napi rutinod részévé váljon. A cicák rosszul tűrik, ha piszkos az alom, a kellemetlen szagokról nem is beszélve. Ha rendszeresen takarítod az almot, jelentősen lecsökken az esetleges "balesetek" száma.

Utoljára módosítva: 2024.02.13