UV készülékek akváriumhoz

Néhány évvel ezelőtt az UV sterilizáló készülékeket gyakorlatilag csak a kerti tavaknál használták, ahol az elsődleges funkciójuk a tó vizét elcsúfító, lebegő algák elpusztítása volt. Manapság már egyre nagyobb teret nyer az akvarisztikai célú alkalmazásuk, ugyanis a segítségükkel nem csak az algásodás problémája orvosolható, hanem igen hatékony védelmet nyújtanak a halakra veszélyt jelentő egyéb mikroorganizmusok (kórokozó baktérium, vírusok) ellen is.

Az akvarisztikában használatos UV készülékeknek igen sok változata érhető el manapság, aminek köszönhetően akár olyan modellt is beszerezhetsz, amit a külső szűrődre (a kifolyó ágára) rákötve maximalizálhatod a medencéd szűrésének hatékonyságát. Emellett olyan változatok is kaphatók, amelyeket Powerhead vízpumpákkal, vagy szkimmerrel együtt használhatsz.

Amennyiben kisebb méretű akváriumod van, akkor akár egy UV sterilizátorral rendelkező belső szűrőt is választhatsz a kívánt hatás elérése érdekében. Az ilyen kompakt kialakítású készülékek csak kis helyet foglalnak, szinte zajtalan a működésük, és rendkívül megbízhatók is.

Az UV készülékekben lévő lámpáknak az élettartama relatíve hosszú, és akár a 8-10.000 órás üzemidőt is elérheti. Minden termék leírása tartalmazza az UV lámpa használhatóságának időtartamát, amit követően gondoskodni kell a cseréjéről, mivel az idővel veszít a hatékonyságából és olyankor már nem képes ellátni megfelelően a funkcióját. Amennyiben azt tapasztalod, hogy az UV készülék használata ellenére algásodik a medencéd vize, akkor nagy az esélye annak, hogy a lámpa megértett a cserére (a külső szűrőre ráköthető modellek esetében általában egy külön indikátor is jelzi a lámpa aktuális állapotát). A lámpacsere elvégzéséhez minden esetben áramtalanítani kell az adott berendezést, mivel az UV-C fény károsítja a szemet és a bőrt. Pont emiatt az ilyen típusú berendezések használata is kizárólag csak tökéletesen zárt rendszerben (ahonnan az UV fény nem tud kijutni) biztonságos!

Utoljára módosítva: 2024.02.13