Akvárium tisztítószer-, eszköz

Ahhoz, hogy az akváriumod zavartalanul működhessen, valamint, hogy bármikor gyönyörködhess benne és zavartalanul megfigyelhesd lakóinak életét, rendszeres időközönként el kell végezned néhány karbantartási műveletet. Ehhez természetesen be kell szerezned a szükséges eszközöket is, hiszen ezek révén minimális idő és energia ráfordítással oldhatod meg a medencéd tisztán tartását.

Először is el kell távolítanod az üvegek belsején megtelepedő algát, amihez hasznos segítséget nyújt egy mágneses algakaparó, vagy egy pengés változata ennek a praktikus eszköznek. Mindkét típus rendkívül hatékony, de ami a legfontosabb: teljesen biztonságos a használatuk, mivel nem karcolják meg az akvárium üvegét.

Egy idő után az akvárium aljzatán összegyűlik a halak ürüléke és a kisebb-nagyobb elhalt növényi részek. Egy talajtisztító, vagy más néven aljzat tisztító segítségével percek alatt tökéletes megtisztíthatod az akváriumod aljzatát. A széles választéknak köszönhetően választhatsz légpumpával működő, elemes, sőt még vízcsapra szerelhető modellt is.

A legtöbb akvarista azon a véleményen van, hogy a heti/kétheti részleges vízcsere az egyik legmacerásabb procedúra az akvárium karbantartási műveletei közül. Régen erre a célra csak egy egyszerű locsolóslagot használtunk, amit megszívva bizony gyakran előfordult, hogy az ember lenyelt pár kortyot a medence vizéből. Szerencsére, manapság már kifejezetten a vízcserékhez készült pumpás vízleszívókat is lehet kapni, amelyekkel még a kezdőknek is szó szerint gyerekjáték a vízcsere elvégzése.

A szűrők elemei, a külső szűrő tömlői, valamint a légpumpa csövei is idővel bekoszolódnak, és eléggé macerás a kitisztításuk, ezért jó, ha kéznél vannak az ehhez szükséges speciális csőtisztító és rotor tisztító kefék.

Ha nano akváriumod van, akkor a medence kis mérete miatt rendkívül fontos, hogy semmilyen bomló anyag ne halmozódhasson fel az aljzatban. Ha beruházol egy nano akváriumokhoz készült iszapolóba/aljzat tisztítóba, akkor soha nem kell majd aggódnod a garnéláid és az apró nano halaid egészsége, illetve a víz minőségének leromlása miatt.

Utoljára módosítva: 2024.02.13