Szőrlabda-képződés ellen

A szőrlabda képződés a lakásban tartott cicák esetében rendkívül komoly problémát jelent, ugyanis a kijárós társaikkal ellentétben nem jutnak hozzá azokhoz a kertben növő fűfélékhez, amelyek megakadályozzák a szőrlabdák kialakulását, illetve segítik a mosakodás közben lenyelt szőrzet természetes módon történő kiürülését az állat szervezetéből.

Tény, hogyha otthon növesztesz cicafüvet (rozs, búza stb. magvakból), akkor az részben megoldást nyújthat a problémára, azonban ezt a cicák egy része egész egyszerűen nem hajlandó elfogyasztani, ráadásul nem is nyújtanak tökéletes védelmet a szőrlabdák gyomorban történő kialakulása ellen.

Az igazi megoldást a szőrlabda képződést gátló tápok (hairball control) és az egyéb speciális termékek jelentik. 

Ezek közé sorolhatók a malátás jutalomfalatok, a malátapaszták, és a szőrlabdák kialakulását megakadályozó tablettás alapú készítmények. Kizárólag a cicád ízlésétől függ, hogy melyik terméket érdemes használnod. Vannak cicák, akik a tablettás termékeket preferálják, és olyanok is szép számmal akadnak, akik jobban kedvelik a jutalomfalatokat, vagy éppen a különféle ízesítésű maláta tartalmú pasztákat. Természetesen, ha olyan minőségi „hairball control” száraztáppal is rendszeresen eteted a cicádat, ami minden szempontból megfelelő a számára, akkor sem kell attól tartanod, hogy szőrlabdák okozta emésztő-szervrendszeri problémái lesznek.

A szőrlabda képződést gátló termékek elsősorban a félhosszú szőrű és a hosszúszőrű macskafajták számára létfontosságúak, de a rövidszőrű cicáknak is „jól jönnek”, ezért időnként az esetükben is ajánlott a „kúraszerű” alkalmazásuk.

Utoljára módosítva: 2024.02.13