Etető- és itatótálak macskáknak

Az etető- és itatótálak minden cicás háztartás „alapfelszereltségének” részét kell képezniük, és legalább annyira fontosak, mint egy a kedvenced számára megfelelő macska toalett. Többféle anyagból készülhetnek: minőségi műanyag, kerámia és rozsdamentes acél.

A legolcsóbb változatok a műanyagból készült tálak. Ezek egyetlen hátránya, hogy könnyűek, ezért például ha száraz eleség vannak bennük, akkor ide-oda csúszkálhatnak a parkettán, vagy a járólapon miközben a cicád eszik belőlük. Ezt a problémát könnyen megoldhatod például egy tálalátét segítségével. Így a műanyag etetőtál használat közben kevésbé fog elcsúszni és higiénikusabb is marad a környéke, mivel felfogja a kiszóródó eleség darabokat.

A kerámiából készült etetőtálak jóval nehezebbek, mint a műanyag társaik, így használat közben nem csúsznak el. További előnyük, hogy nem kötik meg a kellemetlen szagokat és valamivel könnyebb a tisztán tartásuk. Emellett rendkívül mutatósak is, és számos érdekes mintával díszített változat közül választhatsz közülük kedvedre valót. Egyetlen hátrányuk, hogy magasról leejtve könnyen eltörnek, megrepednek.

A rozsdamentes acélból készült tálak általában egy műanyag „talapzattal”, gumiperemmel vannak ellátva, ami meggátolja a használat közbeni elcsúszásukat. Rendkívül strapabírók, szinte elnyűhetetlenek és olyan modellek is kaphatók belőlük, amelyeknél az etető és itatótál egy praktikus, magasított állványzaton van elhelyezve. Az ilyen típusú modellek kifejezetten ideálisak, ha nagytestű cicád van (maine coon, szibériai macska stb.)

Az etetőtálak kiválasztásánál érdemes figyelembe venned a kedvenced fejformáját is. Általánosságban kijelenthető, hogy a „nyomottabb” pofijú, lapos fejszerkezettel rendelkező cicáknak (pl. perzsa macska), az alacsonyabb peremű szélesebb tálak felelnek meg leginkább. Ezzel szemben a hosszabb fejszerkezetű macskafajtáknak (pl. sziámi) a magasabb peremű, mélyebb etetőtálak az optimálisak. Emellett érdemes azt is megemlíteni, hogy néhány cica nem szereti, ha evés/ivás közben a bajsza hozzáér a tál oldalfalához, ezért ha a te kedvenced is közéjük tartozik, akkor egy az átlagos méretű tálakhoz képest nagyobb, szélesebb modellt érdemes beszerezned számára.

Utoljára módosítva: 2024.02.13