Automata etetők, itatók cicáknak

A macskáknak a kutyákhoz hasonlóan folyamatosan biztosítani kell a friss ivóvizet, ami például olyan esetben, ha a cica főként csak száraz tápot eszik kiemelt fontosságú. A víz többek között nélkülözhetetlen az optimális emésztési folyamatokhoz, és a húgyúti megbetegedések (pl. húgykövesség) megelőzéséhez is. Sajnos a cicák egy része meglehetősen „finnyás” tud lenni, ha az ivóvízről van szó, ezért ha úgy ítélik meg, hogy nem eléggé friss, vagy bármilyen számukra kellemetlen idegen szagot éreznek rajta – vagy az itatótálon –, akkor bizony megesik, hogy visszautasítják azt. Ha neked is az átlagnál kényesebb cicád van, és emiatt komoly fejtörést okoz számodra, hogy rávedd a doromboló kedvenced a rendszeres vízfogyasztásra, akkor érdemes elgondolkodnod egy automata itató berendezés, vagy ivókút beszerzésén. Egy ilyen eszköz egyrészt hosszú ideig frissen tartja a benne tárolt vizet, amit az áramoltatása révén biztosít, másrészt minden szaganyagot kiszűr belőle a beépített aktív szenes szűrőbetét segítségével. Ennek köszönhetően még a legkényesebb cicák is előszeretettel használják.

Meglehetősen sokan vannak, akik a különféle teendőik miatt csak kevés időt töltenek hétköznaponként otthon, ezért az esetükben gondot okozhat kedvencük rendszeres időközönként történő megetetése. Egy automata etető segítségével ez a probléma igen könnyen orvosolható, mivel a benne tárolt eleséget frissen tartja, és az időzítő funkciója révén be tudod állítani, hogy milyen időközönként adja oda az éppen aktuális eleségadagját a kedvencednek. Így még olyankor is hozzájut a számára szükséges macskatáphoz, ha hosszabb ideig nem tartózkodsz otthon. Az automata etetők között olyan modellek is találhatók melyek csak száraz macskatáp, illetve olyan típusok is, amik száraz- és nedvestáp etetésére is alkalmasak.

Egy ilyen típusú berendezés esetében fontos, hogy a kedvenced ne féljen tőle, ezért mielőtt az időzítő funkcióval használni kezdenéd hozzá kell őt szoktatnod. A cicák a természetükből adódóan meglehetősen bizalmatlanok az új dolgokkal szemben, ezért légy türelmes a kedvenceddel és csak azt követően használd az időzítőt, ha a kedvenced már megbarátkozott az etetővel és letesztelted azt is, hogy a működése nem okoz számára kellemetlenséget. Ez akár pár napig is eltarthat, viszont onnantól kezdve már többé nem kell amiatt aggódnod, hogy a cicád éhen marad, ha pár napig nem tartózkodsz otthon.