Karomvágók, karomreszelők

Sok gazdi számára a karomvágás a legnehezebb része kedvence gondozásának. Tény, hogy ez egy cseppet sem egyszerű feladat. Ezért az a legjobb, ha kedvenced karmát már kölyökkorában elkezded rendszeresen vágni, ugyanis akkor könnyebben hozzászokik. Játssz a lábával, masszírozd meg minden nap, macskák esetében például finoman nyomkod meg a tappancsát, hogy kidugja a karmait. Dicsérd meg sokszor játszadozás közben, és adj neki jutalomfalatot utána. 

Ha már hozzászokik ehhez, könnyebb lesz levágnod a karmát. Körömvágáshoz készülve helyezd minél nagyobb kényelembe, például cica vagy kisebb kutya esetén vedd az öledbe, fektesd a párnájára, stb. Egy remek tipp, ami akár működhet is, hogy akkor próbáld levágni a karmát, mikor éppen ébredezik. Ilyenkor könnyebb dolgod lehet, mivel kedvenced ilyenkor többnyire nyugodt és boldog.

Óvatosan, de határozottan fogd meg a mancsát, és vágd le az első karmot. Az első pár alkalomnál érdemes adni neki egy kis jutalomfalatot minden levágott karom után. Ha még így is nyűg számára, kettő vagy három karmot vágj csak le egy nap, és több napra nyújtsd el a dolgot. Mindig egy finom jutalomfalattal vagy a kedvenc játékával fejezd be, így pozitív élményként rögzül mindez a kutyád vagy macskád számára.

Ügyelj arra, hogy csak a fehér részét vágd le a körömnek, kerüld el a rózsaszín részét! Ha azt levágod, vérezni kezd és fájdalmas lesz neki. És valószínűleg a karomvágásnak is azonnal vége!

Kutya körömvágás - Miért fontos, hogy mindig odafigyelj rá?

A tudatos, felelősségteljes gazdik számára a kutya és macska családtag, egy családtag jóléte, egészsége pedig mindenki számára kiemelten fontos. Az egészséges élethez elengedhetetlen a kis kedvenceink karmainak rendszeres ápolása.

Nem csak esztétikailag fontos, hogy kisállataink karmai ápoltak legyenek - a hosszú, lenőtt karmok mozgásszervi elváltozásokhoz vezethetnek, például kialakulhat egy rendellenes mancstartás, ami fájdalommal járhat az állat számára. A hosszú karmok le is törhetnek, vagy belenőhetnek az állat talppárnájába, ami gyulladással és jelentős fájdalommal jár.

A kutyák és macskák karma egész életük során folyamatosan nő, ideális esetben, megfelelő talajon való rendszeres mozgás során azonban kopik is. Ez a természetes kopás viszont nem minden esetben elegendő, így elengedhetetlen,hogy extra segítségként beszerezzünk egy karomvágó eszközt is.

Többféle terméktípus közül választhatunk:

  • Kutya körömvágó olló,
  • szenzoros kutya körömvágó,
  • elektromos kutya körömvágó,
  • kutya körömvágó csipesz,
  • karomvágó fogó,
  • guillotine típusú karomcsípő.

Minden esetben a kutya mancsméretéhez leginkább megfelelő eszközt válasszunk.

Ahhoz, hogy a kutya köröm vágása ne legyen harc, érdemes már kölyökkorban hozzászoktatni kiskedvencünket a karmok rendszeres karbantartásához. A kölyök állat mancsait rendszeresen tapogathatjuk, masszírozhatjuk, így felkészíthetjük őket arra, hogy természetesnek vegyék, ha a lábukat megfogjuk, ezzel felkészítve őket a karomvágási procedúrára.

Körömvágás kutyánál – mik a kutya körömvágás otthoni lépései?

A kutya manikűr első és legfontosabb lépése a megfelelő kutya körömvágó eszköz beszerzése. Érdemes jutalomfalatot is előkészíteni, sok kutyát eredményesen tudunk valami finomsággal motiválni. A kutya körömvágás otthoni folyamata nem ördögtől való, de ha nem vagyunk biztosak magunkban, kérjünk meg valakit, hogy legyen segítségünkre, tartsa az állatot erősen, magabiztosan. Ezután fogjuk meg a kutya/cica mancsát, kicsit nyomjuk meg, hogy az ujjai szétváljanak, majd határozott mozdulattal csípjünk le a karom végéből egy keveset. A világos karmok esetében látható meddig fut benne az ér, erre nagyon figyeljünk, hogy véletlenül se vágjunk bele, mert a kutya köröm sérülés erős vérzéssel és fájdalommal jár. A sötét karmok vágása nagyobb odafigyelést igényel. Inkább fokozatosan, apránként vágjunk egy keveset a végéből.

Ne feledkezzünk meg a farkasköröm karbantartásáról sem – tudod, a farkaskarom a kutyák hátulsó lábán esetlegesen előforduló csökevényes 1. ujj, amelyre annak idején a zsákmány megragadásához volt szükség. Manapság már nem igazán van funkciója, azonban mivel a földet nem érinti, ezáltal nem kopik, időről időre foglalkoznunk kell vele.

A karomvágó használata könnyebb lesz, ha kb. 45 fokos szögben van tartva a körömhöz képest. Teljesen mindegy, hogy mekkora kutyánk van, a nagy testű kutya körömvágás pont annyi ideig tart, mint egy mopsz kutya körömvágás vagy akár egy tacskó kutya körömvágás.

Ha sikeres volt a kutya köröm vágása, az eszközt megtisztítva, fertőtlenítve tároljuk a következő használatig. Karomvágás után érdemes egy kutya körömreszelő segítségével megcsiszolni a karmokat, így ívük egyenletes lesz.

Ha mégis marad bennünk félelem, érdemes az állatorvosunkkal vagy kutyakozmetikussal konzultálni, akik megmutatják nekünk a karomvágás helyes technikáját.

A kutya körömvágás gyakorisága igénybevételtől függően eltérő, az általános javaslat szobakutyák esetében két hét, míg kinti társaiknál elegendő havi-kéthavi rendszerességgel ismételni a karomvágást. A kutya körömvágás gyakorisága igazodjon a saját kedvencünk életmódjához. Aktív, többet szaladgáló kutyánk körme ritkább karomvágást igényel, mint egy idősebb, kis mozgásigényű társáé.

Utoljára módosítva: 2024.02.13