Karomvágók, karomreszelők

Sok gazdi számára a karomvágás a legnehezebb része kedvence gondozásának. Tény, hogy ez egy cseppet sem egyszerű feladat. Ezért az a legjobb, ha kedvenced karmát már kölyökkorában elkezded rendszeresen vágni, ugyanis akkor könnyebben hozzászokik. Játssz a lábával, masszírozd meg minden nap, macskák esetében például finoman nyomkod meg a tappancsát, hogy kidugja a karmait. Dicsérd meg sokszor játszadozás közben, és adj neki jutalomfalatot utána. 

Ha már hozzászokik ehhez, könnyebb lesz levágnod a karmát. Körömvágáshoz készülve helyezd minél nagyobb kényelembe, például cica vagy kisebb kutya esetén vedd az öledbe, fektesd a párnájára, stb. Egy remek tipp, ami akár működhet is, hogy akkor próbáld levágni a karmát, mikor éppen ébredezik. Ilyenkor könnyebb dolgod lehet, mivel kedvenced ilyenkor többnyire nyugodt és boldog.

Óvatosan, de határozottan fogd meg a mancsát, és vágd le az első karmot. Az első pár alkalomnál érdemes adni neki egy kis jutalomfalatot minden levágott karom után. Ha még így is nyűg számára, kettő vagy három karmot vágj csak le egy nap, és több napra nyújtsd el a dolgot. Mindig egy finom jutalomfalattal vagy a kedvenc játékával fejezd be, így pozitív élményként rögzül mindez a kutyád vagy macskád számára.

Ügyelj arra, hogy csak a fehér részét vágd le a karomnak, kerüld el a rózsaszín részét! Ha azt levágod, vérezni kezd és fájdalmas lesz neki. És valószínűleg a karomvágásnak is azonnal vége!