Kutyaápolás tetőtől-talpig

Felelős gazdiként ugyannyi figyelmet kell fordítanod kutyád ápolására, mint helyes táplálására. Kis idő és energia befektetéssel nem csak széppé és ápolttá teheted négylábú barátod megjelenését, hanem elejét veheted a megfelelő higiéniai törődés hiányából fakadó betegségeknek is.

Bőr- és szőrápolás

A kutyaápolás alappillérei a bőr- és szőrápolás, ezeken belül pedig a fésülés és a fürdetés. Kutyád bundájának megfelelő tisztántartásával megelőzheted a bőrbetegségek kialakulását és a külső élősködők megjelenését.

A következőkben akkor vizsgáljuk is meg ezt a három témakört, valamint a bőrápolással szorosan összefüggő bőrredők tisztántartásának fontosságát, mielőtt a további témákat, így a fül- és szemtisztítás, szájhigiénia, stb. tárgyalnánk.

Így fésüld a kutyád

A fésülés során nem csupán a már kihullott szőrt távolítod el, hanem a szőrszálakra tapadt port és koszt is, emellett arra is van lehetőséged, hogy közelebbről megvizsgáld kutyád bőrét. A rendszeres bőrvizsgálat nagyon fontos (különösen érzékeny bőrű kutyáknál) annak érdekében, hogy időben észrevedd az eseteleges bőrelváltozásokat, vagy élősködőket kutyád testén.

Akár kölyköt veszel magadhoz, akár már korosabb kutyát, nagyon fontos, hogy minél hamarabb hozzászoktasd őt ezekhez a procedúrákhoz. Az első alkalmakkor különösen figyelj oda arra, hogy jutalmazd őt mind szóval, mind pedig valami finomsággal. Ha így teszel, akkor kutyád pozitív élményként fogja megélni ezeket az eseményeket - a fésülést, a fürdést, és minden egyéb "kellemetlenebb", türelmet kívánó tevékenységet - , így később gördülékenyen fog lezajlani minden ilyen típusú művelet.

Az én haspók mopszom pédául minden ilyen alkalmat majszolási lehetőségnek fog fel. Ismeri az ezekhez kötött szavak és tárgyak nagy részét, például a kérdést "Fürdesz?" vagy a fésülködéshez használatos eszközt és amint ezeket hallja, vagy látja, egyből szalad tettre készen, hisz tudja, ez bizony nasit jelent. Megkönnyíti ez az én dolgom és az övét is, hiszen érti, hogy ez egy kompromisszum: "Anya megfésül engem, amit nem szeretek, de a jutalomfalatot azt viszont nagyon... Na jó, egye fene, kibírom azt a kis időt a kajáért cserébe."

Jutalomfalat mellett szükséged lesz még sok-sok türelemre és természetesen a megfelelő fésűre, vagy kefére. Figyelned kell arra, hogy a kutyád szőrhosszának és szőrtípusának megfelelő fésűt, illetve kefét válaszd. Különböző fajta eszközöket találsz rövid és hosszú szőrű kutyáknak, illetve eltérés van göndör és egyenes szőrű kutyák fésűi vagy keféi közt is.

Rövid, egyenes szőrű kutyák nagy részénél kényelmesebbé és gyorsabbá teheted a szőrápolást, ha kefét használsz, mivel ezek nagy mennyiségű, sűrű sörtével rendelkeznek. Vannak azonban olyan kutyafajták, amik jelentős aljszőrzettel bírnak (pl. a mopsz is), ami nagyobb kihívássá teszi a szőr tisztántartását, illetve a szőrhullás kontrollálását is. Tapasztalatom szerint ezeknél a fajtáknál érdemesebb sűrű fogú fésűt használni. Bár időigényesebb vele a munka, mégis sokkal alaposabb, mint egy kefe és nem mellesleg, könnyebben is tisztítható.

Hosszú, vagy göndör szőrű kutyatulajdonosként essen a választásod egy fésűre a kefe helyett. Ilyen típusú szőrnél előfordulhatnak gubancok, csomók, amiket egy fésű használatával anélkül orvosolhatsz, hogy fájdalmat okoznál kutyádnak. Ha egyszerű fésű helyett nagyobb segítséget szeretnél a csomók kordában tartására, akkor találhatsz a boltokban úgynevezett "bontófésűket", amik speciális kialakításuk révén még egyszerűbbé teszik a gubanc probléma kezelését.

Fésülésekkor (különösen az első alkalomnál) próbálj egy olyan időpontot választani, amikor a kutyád nyugodt állapotban van. Az akció előtt fáraszd le őt egy kiadós játékkal, vagy sétával, hogy ne a szőrápolási procedúra során érezzen kényszert az aktív viselkedésre. Készítsd elő a jutalomfalatokat, vedd kézbe a fésüléshez használni kívánt eszközt és máris nekiláthatsz.

+TIPP: Kutyád fésülése kosszal és elhullott szőrrel jár, ezért ha lehetőségeid engedik, végezd a műveletet az udvaron, hogy megspórold a takarítást.

Kezdd a fésülést a kutyus nyakától és úgy haladj lefelé a hátán! Ne felejtsd ki a mellkasát és a lábait sem! (Az én kutyámnál például a legtöbb szőr a hátsó lábaiból hullik ki.) Mindig a szőr növésével megegyező irányban fésüld és sok kis mozdulat helyett végezz hosszú, gyengéd simításokat!

Figyelj arra, hogy ne fejts ki túl nagy nyomást, hiszen ezzel megsértheted a bőrét!

Figyelj az élősködőkre a kutyád bőrén

Rendszeres gyakorisággal, minimum heti egyszer végezd a fésülést és közben fordíts figyelmet a bőr vizsgálatára is! Ellenőrizd, hogy észreveszel-e rajta bármilyen elváltozást, vagy akár oda nem illő külső élősködők vidám ugrándozását! Ha napokig nem múló bőrelváltozást észlelsz, akkor érdemes állatorvos tanácsát kérned a kezelést illetően.

+TIPP: Külső élősködőkel szemben védekezz bolha és kullancs elleni nyakörvvel és/vagy cseppel!

Külső élősködők lehetnek a már korábbi cikkemben említett ugráló vérszívók, a bolhák (többek között megkülönböztetünk kutya- és macskabolhát is), illetve alattomosabb "barátaik", a kullancsok. Könnyebb felállítanod a diagnózist, ha bolhával van dolgod, hiszen folyamatos csípéseikkel vakarózásra késztetik a kutyád. Amint nagyobb mértékű vakarózásra lennél figyelmes, vizsgáld át alaposan a kutyád szőrét! Ha gyanúd beigazolódik és kiszúrod a kis bestiákat, kérhetsz segítséget az állatorvostól a kezelést illetően, illetve te magad is beszerezhetsz bolhairtó szereket és samponokat.

Nehezebb dolgod van a kullancsokat illetően. Ezek az élősködők fejüket a bőrbe belefúrva szívják ki táplálékukat - a vért -, komolyabb lakoma után pedig számottevő az esély arra, hogy Lyme-kórral fejezik ki hálájukat. Szerencsére a számos kullancsfajtából csak egy hordozza a Lyme-kórt, illetve a fertőzés átadására minimum 1 nap vérszívás után kerülhet csak sor. Illetve a fertőzés átadása esetén is jelentős az esély még arra, hogy az imunrendszer leküzdi a fertőzést.


A közönséges kullancs (Ixodes ricinus) a Lyme-kór egyik legfontosabb terjesztője.

A kullancsok "éhes" állapotban nagyon aprók, majd a táplálkozás során egyre nagyobbra nőnek. Ez az oka annak, hogy rendkívül nehéz őket időben, még vérszívás előtt észrevenni.

Amint észreveszel egy kullancsot kutyád bőrén, azonnal távolítsd el! Macerásabb a feladat, ha a vérszívás korai fázisában találod az élősködőt, hiszen apró termetük miatt nehezebb őket megfogni, valamint jobban bele is kapaszkodnak a bőrbe. Semmi esetre se halogasd azonban az eltávolítást!

Ragadd meg a kullancs fejét egy erre alkalmatos csipesszel, vagy csavarj köré egy cérnaszálat és egy határozott mozdulattal rántsd ki kutyád bőréből! Nagyon ügyelj rá, hogy a fejénél fogva húzd ki és ne nyomd össze a potrohát, hiszen akkor belefecskendezed a bőrbe az esetleges kórokozókat!

A kutyád fürdetéséről

A fürdetések alkalmával még alaposabban ápolhatod és tisztíthatod kutyád szőrét és bőrét, ugyanis az erre alkalmas kutyasamponok segítségével megszabadulhatsz a bőrre tapadt kosztól és a kellemetlen szagoktól. Ügyelj arra, hogy kutyusod szőrének jellemzői szerint válassz sampont! A boltokban, webshopokban kedvedre válogathatsz a különböző típusok között, de ha biztosra akarsz menni, akkor a kölyökkutyáknak való samponnal nem lőhetsz mellé.

A kutyák bőre nagyon érzékeny a vegyi anyagokra, a kölyköké pedig különösen. Ebből az érzékenységből kifolyólag készülnek a kiskutyának bőrkímélő samponok, amiket ugyanúgy használhatsz felnőtt kutyáknál is. A nagy gyakorisággal használt sampon (a kölyöksampon is) azonban bőrirritációt okozhat, ezért minimálisra kell csökkentened a fürdetések számát, ami maximum havi egy alkalmat jelent.

A fürdétéshez alkalmas, csúszásmentes hely megtalálása után - ami lehet a fürdőkád, vagy akár egy lavór -, engedj a kutyád térdéig érő, hűvös, de kellemes hőmérsékletű vizet! Szappanozd be, ügyelve arra, hogy fülébe és szemébe ne menjen se a szappan, se víz, majd jó alaposan öblítsd le!

Ahogy azt már írtam, ne felejtsd el folyamatosan jutalmazni és dicsérni kis barátod, hogy pozitív élménnyé tedd ezt az alkalmat is! 

Ha többet szeretnél megtudni erről a témáról, akkor ajánlom figyelmedbe a kifejezetten a kutyák fürdetéséről szóló cikkemet.

A bőrredők tisztántartására is figyelj oda

Lapos orrú kutya gazdijaként fel kell hívnom még a figyelmet a bőrredők tisztántartásának fontosságára. Ha a te kutyád is gyűrött, "ráncos" bőrrel van megáldva, akkor meg kell bizonyosodnod róla, hogy ezen ráncok belseje tiszta-e, különben az összegyűlt kosztól bőrgyulladás alakulhat ki. Őszintén bevallom, hogy előfordult már velem is, hogy megfeledkeztem erről és csak akkor eszméltem rá, mikor láttam, hogy a kutyám orra feletti redőnél bizony piros a bőr.

Hogy megelőzd a bajt, heti rendszerességgel, de akár kétnaponta töröld ki a redőket egy nedves anyaggal, vagy vattakoronggal! Fontos, hogy olyan anyagot használj ami nem mállik szét - mint például a sima vatta –, hiszen akkor nagy az esély arra, hogy a szétmállott darabok bent ragadnak a ráncokban, amik később szintén irritációt és gyulladást okozhatnak.

A fülgyulladásról, illetve néhány fültisztítási tanácsok

A kutyád fülének tisztántartása igen könnyű feladat és normál esetben nem igényel gyakori törődést. Havonta egyszer egy nedves anyaggal, vagy vattakoronggal töröld át a fülek külső részét, hogy eltávolítsd a rárakódott koszt! Figyelj viszont arra, hogy ne nyúlj be túl mélyre, különben sérülést okozhatsz, ami később gyulladást válthat ki! 

A fülek alaposabb, mélyebb tisztításához használhatsz kifejezetten erre a célra alkalmas fültisztító gélt, vagy zselét, ami a hallójáratba cseppentve feloldja a megtapadt koszt és fülzsírt. Ez a becsepegtetett folyadék később ingerli a kutyád hallójáratait, aminek hatására kis idő alatt egyszerűen kirázza füléből a már folyékony - géllel, vagy zselével keveredett - koszt, illetve fülzsírt. Mindenképpen fontos, hogy ilyen szerek alkalmazása előtt figyelmesen olvasd el a használati utasítást, hiszen helytelen használat esetén többet ártasz, mint használsz! 

Főleg hosszabb szőrű kutyáknál a tisztítást nehezítő körülmény lehet a fülek belsejében is növő szőr, különösen akkor, ha a szőr a hallójáratokba is benő. Ilyen esetekben kiemelt figyelmet kell fordítanod arra, hogy tiszta és szőrcsomóktól mentes legyen a szóban forgó terület, ezáltal utat engedve az esetlegesen megjelenő váladéknak, fülzsírnak. Ennek hiányában könnyedén kialakulhat fülgyulladás, tehát ha mégsem tudod kontroll alatt tartani a fülben növő szőrt, akkor mindenképp keress fel egy képzett kutyakozmetikust, aki professzionális segítséget tud nektek nyújtani a probléma orvoslásához.

Nem csak a szőr által elzáródott hallójárat okozhat fülgyulladást. Betegség okozója lehet még egy  fülbe jutott idegen test is. Kutyám francia bulldog barátnője például szemérmességének köszönhette fülgyulladását. Lány lévén természetesen csak nem végezheti el a dolgát mindenki szeme láttára, de nem ám. Neki minden egyes séta alkalmával be kell bújnia a legnagyobb bokrok közé, hogy még véletlenül se lássa senki, hogy mit csinál.

Mondanom sem kell, hogy nagy örömömre már az én kutyám is eltanulta ezt a szokást. A butaság bizony ragályos. Egyik alkalommal viszont már fejét oldalra tartva és rázva jött ki a bozótosból.

Az oldalra tartott, vagy gyakorta rázott fej, illetve fül ismertető jelei lehetnek a fülgyulladásnak. Társulhat a tünetek mellé fülvakarás, kipirosodás, fokozott váladékozás és nyomásra való érzékenység. Amennyiben ezen tünetek közül bármelyiket észleled, minél előbb fordulj állatorvoshoz, hogy időben elkezdhessétek a kezelést! Időben megkezdett gyógykúra esetén elegendő lehet fülcseppek, illetve antibiotikumok használata, súlyos esetben azonban műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

A szemek tisztításáról és a szemváladékozásról

Úgy, mint az embernél, a kutyáknál is normális a szemek könnyezése, váladékozása. Egy kiadós alvás után megjelenő csipa a szemben még nem jelenti azt, hogy baj van, hiszen a szem a könnyezés segítségével szabadul meg a belekerült idegen testektől, például a portól és a baktériumoktól. Ilyen esetekben elegendő egy papírzsebkendővel eltávolítanod a kutyád szeméről a csipát.

Alkalmanként azonban használhatsz a szemek tisztításához kamillateába áztatott vattakorongot, illetve kutyák számára kifejlesztett szem- és szemkörnyék tisztító szereket. Ezen termékek használata esztétikai szempontból is hasznos lehet - különösen ha világos szőrű kutyád van -, hiszen segít eltávolítani a szőrről a könnyek savassága miatt megjelenő vörös foltokat.

Probléma lehet viszont, ha fokozott könnyezést, illetve váladékozást figyelsz meg kutyádon. Ha bármi szokatlan szemváladékozást észlelsz, azonnal fordulj állatorvoshoz! Sajnos saját kézből tapasztaltam mennyire fontos baj esetén minél előbb orvoshoz vinni az állatokat. Az én kutyám szemén szabad szemmel nem látható sérülés volt, amiről azt gondoltam, hogy csak egy szőrszál. Napokig tisztogattam vízzel és kamillateával, majd miután beláttam, hogy nem javul, elvittem az állatorvoshoz. Sajnos valószínűleg a késlekedésem miatt, a szemcseppes kezelés már nem hatott, ezért műtétre volt szükség. Tanulj a hibámból, mindig időben fordulj orvoshoz és előzd meg a komolyabb bajt!

Szintén probléma okozója lehet bizonyos fajtáknál a szemhéjak, illetve szempillák befelé fordulása és növése. Ebben az esetben is gyulladás, vagy szemsérülés alakulhat ki, mivel a pillák folyamatosan irritálják a szaruhártyát. Ha erre hajlamos fajta kutyád van, minél előbb konzultálj állatorvosoddal, hogy még idő előtt megtudjátok tenni a szükséges lépéseket a gond megelőzéséhez! 

Szájhigiénia és a fogak ápolása

A kölyökkutyák első tejfogai 3-4 hetes korban kezdenek el kibújni. Az apró, tűhegyes fogak száma négy hónap alatt éri el a kerek harmincat. Három hónapja van viszont csak a kutyusnak, hogy ezeket a rendkívül éles rágó eszközöket használja, hiszen hét hónapos korára már a végleges fogak veszik át helyüket, plusz 12 barátjukkal karöltve. Ez a 42 darab nagyobb és jóval erősebb fog szolgálja majd kutyád élete végéig, ezért nagy figyelmet kell fordítanod ezek ápolására is.

A négylábúak körében egyik leggyakrabban előforduló betegség a fogkőképződés, ami számos más, velejáró megbetegedést okozhat. Ezt a kemény, kőszerű képződményt a szájban lévő baktériumok elszaporodása és letapadásása (lepedék) idézi elő. A lepedékek eltávolításának hiányában, a megtapadt szennyeződések betakarják a fogazat felületét, majd idővel megkeményedve roncsolják azt.

Előrehaladott állapotban a fogkő ínygulladást válthat ki, ami később nem csak vérzéshez, illetve fogvesztéshez vezet, hanem belső szervi megbetegedésekhez is.

Felelős gazdiként több dologgal hozzájárulhatsz az egészséges fogak megőrzéséhez. Az első lépés a megfelelő eleség kiválasztása. Táplálkozással kapcsolatos cikkemben hosszabban is olvashatsz arról, hogy miért előnyös a minőségi, prémium száraztápokkal (pl. Orijen száraztápok) való etetés. Jelen esetben viszont nem csupán tápanyagtartalmuk, hanem fogakra való pozitív hatásuk miatt fontos kiemelnem ezek használatát.

Prémium száraztáp etetésével csökkentheted a fogkőképződés kialakulásának esélyét. Nem véletlenül emelem ki többször a "prémium" szót. Nagyon fontos, hogy kitűnő minőségű tápot válassz kutyádnak, amely összetételének köszönhetően darabosra törik rágás közben, ezáltal ledörzsöli a fogakon lévő lepedéket. Az olcsó tápok csócsálása során a szemek porrá őrlődnek, majd a fogakon megtapadva segítik a fogkőképződésért felelős baktériumok szaporodását.

Egybe kötheted a kellemeset a hasznossal, és adhatsz kutyádnak fogtisztító csemegéket is. Ezen snack-ek működési elve is a rágáson alapul, jobban mondva azon, hogy fogyasztásuk során ledörzsölik a fogakra tapadt szennyeződéseket. Különböző ízesítésekben és kiszerelésben kapható fogtisztítókkal találkozhatsz a boltokban, de ha a te kutyád is olyan haspók, mint az enyém, akkor szinte mindegy milyen fajtát veszel, biztosan szívesen fogyasztja majd.

Akár hiszed, akár nem, a közös játékok alkalmával is segítheted a fogkő megelőzését. Szerezz be olyan játékokat amelyek érdes felülettel rendelkeznek, ezáltal dörzsölő hatással bírnak. Hasznosak lehetnek az ilyen játékok kölyökkutyák fogváltási időszakában is, hiszen ezek rágásával csökkenthető a fogak növekedése alatt fellépő fogínyviszketés.

Emellett átdörzsölheted kutyád fogait egy ujjadra tekert gézlappal, vagy egy kifejezetten számukra készült fogkefével is. A még jobb hatás érdekében használj a procedúrához kimondottan kutyáknak  kifejleszttett fogkrémet. Ezek a fogyasztásra is alkalmas paszták általában húsos ízesítéssel bírnak, így biztos nem lesz kutyusod ellenére, ha ezt a fogápolási formát használod.

Ne feledkezz meg a rendszeres orvosi vizsgálatokról sem! Habár mindent megteszel a fogkőképződés megelőzéséért és az egészséges fogak megőrzéséért, nagyon fontos, hogy legalább évente egyszer - akár az oltások alkalmával - ellenőriztesd az állatorvossal kutyád fogainak állapotát. Ha a megelőzés nem volt elég, és mégis kialakult a betegség, akkor egy időben felállított diagnózis és megkezdett kezelés megkímélhet titeket a komolyabb szövődményektől.

A megfelelő körömhosszról

Kertben tartott, illetve gyakran sétáltatott kutyák esetében nagy általánossagban elmondható, hogy nincs szükség a körmök vágására. Ellenkező esetben viszont elkerülhetetlen ezen művelet végrehajtása, hiszen egy hosszabra nőtt köröm - amellett, hogy esztétikai szempontból előnytelen -egyben balesetekhez is vezethet.

Hosszú körömről beszélünk, ha a szóban forgó szarulemez túlnő a talpak vonalán, ezáltal álló helyzetben a földdel érintkezik.

A kutyák karmai vérhálózattal rendelkeznek, ezért vágásuk fokozott precizitást igényel. Fehér körmű kutyák esetében könnyebb dolga van az embernek, hiszen fénnyel átvilágítva szemmel látható az erek végződési pontja. Fekete körmöknél viszont figyelmesebbnek és óvatosabbnak kell lenni, hogy elkerüljük a sérüléseket. Ha nem kockáztatnál, nyugodtan hagyd rá a kurtítást állatorvosodra, vagy egy képzett kutyakozmetikusra.

Amennyiben mégis az otthoni megoldást választanád, szerezd be az ehhez alkalmas körömvágó ollót. Ilyen körömvágáshoz használható, speciális ollókat nagyobb szupermarketek állatfelszerelés részlegein is nagy valószínűséggel fogsz találni. A művelet elvégzése előtt győződj meg róla, hogy "áldozatod" kellőképp fáradt és nem az eljárás során támad kedve a ficánkoláshoz. Az első alkalmakkor nyugodtan kérj segítséget egy másik személytől, aki stabilan tarthatja majd kutyusod lábait.

Rendkívül fontos, hogy egyszerre csak nagyon keveset vágj a körmökből, hiszen ha túl mélyre vágsz, megsértheted a körömben futó ereket. Ezen erek sérülése fájdalommal és erős vérzéssel jár. Erre az eshetőségre is felkészülve, készíts oda egy darab szappant és kötszert, hiszen elég egy kis mozgolódás kutyád részéről és máris megtörténhet a baleset.

+TIPP: Az interneten vásárolhatsz körömcsiszoló gépeket, amik használata még biztonságosabbá teszi a körömápolást.

Ne ijedj meg, ha bekövetkezik a baj, karmoltasd bele kutyádat a szappanba, ami a sebbe jutva elállítja a vérzést és fertőtlenít. Hogy megelőzd a heg felszakadását, kötszer segítségével kötözd be kutyád mancsát. Amennyiben a vérzés egy óránál is tovább tart, keresd fel állatorvosodat! 

A bűzmirigyekről és azok esetleges gyulladásáról

A bűzmirigyek, más néven végbélzacskók, a kutya végbélnyílásánál elhelyezkedő váladékot termelő és ürítő mirigyek. Funkciójukat tekintve a székletürítés segítéséért felelősek, illetve személyes ismertetőjegyként szolgálnak a többi kutya számára.

Biztosan megfigyelted már, hogy idegen kutyákkal való találkozás során egyből a hátsó fertájakra terelődik a figyelem. A bűzmirigyek egyedre jellemző szagot árasztanak, amit különböző tényezők - például kutyád hangulata, vagy egészségügyi állapota - befolyásolhatnak. Ebből következik az, hogy ennek megszaglásával a két fél könnyedén meg- és kiismerheti egymás tulajdonságait.

Előfordulhat, hogy a végbélzacskók nem képesek maguktól ürülni, és ezért begyulladnak. E betegség jele lehet, ha kutyád fenekét a földön húzva közlekedik, hogy ezáltal csillapítsa a gyulladás által kiváltott viszketést. Szintén gyanús tényező, ha kutyád altája felől erős, rendkívül kellemetlen szag árad.

A probléma megelőzéséhez, illetve kezeléséhez az állatorvos lehet segítségedre. Az orvos szakszerűen, mechanikus módon tudja eltávolítani (kinyomni) a mirigyben található váladékot. Amennyiben súlyos, bőrre is kiterjedt betegséggel álltok szemben, szükséges lehet a gyógyszeres kezelés.


Hozzászólások 

Oszd meg a véleményed!

Utoljára módosítva: 2024.02.13