Akvárium világítás

Függetlenül attól, hogy mekkora az akváriumod mérete, milyen a formája vagy a típusa (édesvízi, tengeri) mindenféleképpen szükséged van megfelelő akvárium világítására is ahhoz, hogy a növényeid fotoszintetizálhassanak, megfelelő mértékben fejlődhessenek, és az akváriumodban lakó élőlények is jól érezhessék magukat. Természetesen az akváriumod víz alatti világának szépsége is csak akkor mutatkozik meg igazán, ha a méretének, és a benne tartott díszhalak igényeinek megfelelő világítást használsz. Az akvarisztikában többféle hatékony világítási mód létezik, így csak tőled függ, hogy melyiket részesíted előnyben. Az alábbiak a legnépszerűbbek:

  • T8-as akvárium világítás. T8-as méretű akvárium fénycsövekkel használható;
  • T5-ös akvárium világítás. T5-ös méretű akvárium fénycsövekkel használható;
  • LED-es akvárium világítás. Kezdetben főként a nano akváriumok és a növényes akváriumok megvilágítására használták, de manapság egyre inkább elterjedtebbé válik a klasszikus akvárium esetében is, mivel rendkívül kis energiaigényű;
  • Speciális nano akvárium világítás. Általában LED-es, az akvárium oldalára felcsíptethető lámpákat használnak a kisméretű medencék megvilágítására, amelyek teljesen élethűvé varázsolják ezeket az apró, káprázatos szépségű ökoszisztémákat;
  • Kiegészítő akvárium világítás. Teljesen egyedi fényhatások érhetők el az ebbe a kategóriába tartozó fénytechnikai berendezésekkel, így akár az akváriumod aljzatát is rendkívül érdekessé, attraktívvá teheted velük. Manapság már akár LED-es világítással rendelkező levegő porlasztót is vásárolhatsz, amivel még látványosabbá teheted a medencédet.

Ha a T8-as, vagy a T5-ös akvárium világítást mellett döntesz, akkor érdemes fényvetőket más néven reflektorokat is beszerezned, amennyiben az adott modell nem rendelkezik beépített fényvetővel. Ezek révén több, mint 50%-kal növelheted meg a világításod hatásfokát anélkül, hogy további lámpákat kéne beszerezned. A fényvetők közül a trapéz formájúak a „gyengébbek”, míg a parabola és a dupla parabola változatok verik vissza a legtöbb fényt. Ha növényes medencéd van, akkor inkább az utóbbi két változat közül válaszd ki a megfelelőt.

A mai modern akvárium világításokat állítható tartó konzolokkal szerelik fel a gyártók, így a medencéd szélességétől függetlenül könnyen fel tudod őket szerelni. A csúcskategóriás modelleket akár még a plafonra is felszerelheted a hozzájuk adott akasztós drótpántokkal. Használatuk teljesen biztonságos, mivel ezeket a termékeket kifejezetten akvarisztikai felhasználásra gyártják.

Az akvárium világítás beszerzése előtt vedd figyelembe a medencéd űrtartalmát is, hiszen a fénynek egészen az aljzatig kell lejutnia. Ha fénycsöves megvilágítást használsz, akkor nyugodtan számolhatsz 0.5 Watt / liter képlettel. Ha nagyobb fényigényű vízinövényeid vannak, akkor még az 1 Watt / liter érték is megengedett, viszont azt vedd figyelembe, hogy egyes halfajokat kifejezetten zavarja a túl intezív fény, ezért alakíts ki számukra árnyékosabb zónákat, például dekorációs tárgyak, halbújók, faágak stb. segítségével.

Utoljára módosítva: 2024.02.13