Faggyúgolyók

Ahogy beköszönt az ősz, és megsárgulnak, majd hullani kezdenek a fákról a levelek, a kertben élő énekesmadaraknak és más madárfajoknak egyre nagyobb kihívást jelent a napi eleségük megszerzése. Nagyszüleink, szüleink idejében is tettek ki például nekik ősszel, illetve telente a fákra felakasztott szalonnabőrkéket, valamint madáretetőkbe magkeveréket, így a kertben élő tollas kis kedvenceknek a zimankós időben sem kellett éhezniük. Manapság az állateleség gyártók már többféle olyan terméket is előállítanak, amelyek révén rendkívül egyszerűen gondoskodhatsz a szabadan élő énekesmadarakról. Ilyenek például az úgynevezett cinegegolyók (cinegegombócok, cinkegolyók), vagy más néven faggyúgolyók is, amelyek révén komoly segítséget nyújthatsz a szabadon élő madaraknak ahhoz, hogy átvészeljék még a nagyon kemény teleket is.

Internetes webáruházunk kínálatában többféle változatú/méretű és kiszerelésű faggyúgolyó közül választhatsz, amelyek használata rendkívül egyszerű, mivel egy akasztós résszel is el vannak látva. Így csak annyit kell tenned, hogy felhelyezd a cinegegolyót egy faágra, vagy kiteheted még akár az erkélyedre is (ha panelházban élsz), egy arra alkalmas helyre. Amennyiben kertben teszed ki (vagy a házad előtti parkban egy fára), akkor kellő magasságba akaszd fel, olyan helyre ahol a madarak nyugodtan, biztonságosan tudnak táplálkozni belőle (azaz nincsenek kitéve pl. a vadászó macskák okozta veszélynek).

Természetesen, tőlünk szabadon élő madarak számára készült téli magkeverékeket és kültéri madáretetőket is vásárolhatsz. Ha magkeverékekkel és faggyúgolyókkal is eteted a kertedben élő madarakat, akkor még kiegyensúlyozottabb étrendet tudsz biztosítani számukra, ráadásul egy madáretető révén megfigyelheted a hazánkban szabadon élő érdekes fajokat is. A cinkék mellett, verebek, rigók, balkáni gerlék, kis fakopáncsok, szajkók is előszeretettel keresik fel az ilyen „eleség lelőhelyeket”. Fontos viszont, hogy ha már elkezdted a kerti kedvenceid etetését, akkor legalább a tavasz beköszöntéig folyamatosan biztosítsd számukra az eleséget.

Utoljára módosítva: 2024.02.13