Kerti tavi vízkezelő szerek

A kerti tavi vízkezelő szerek alkalmazásával sokat tehetsz a halak és más vízi élőlények számára optimális életfeltételek biztosítása érdekében. A kerti tavi vízkezelő szereket az alábbi kategóriákba lehet csoportosítani:

  • Vízelőkészítők. Időnként, ha nyaranta nincs elég csapadék, akkor a kerti tó működtetéséhez szükséges részleges vízcserét, vízpótlást az embernek valahogy meg kell oldania. Ehhez, hacsak nem gyűjtesz pl. esővizet, akkor nyilvánvaló, hogy csak vezetékes víz áll a rendelkezésedre, ami mint az köztudott klórt is tartalmaz. Ha beszerzel egy tavi antiklór készítményt, akkor az rövid időn belül megköti a halakra nézve veszélyes klórt a vízben, így nem kell az uszonyos kedvenceid egészsége miatt aggódnod.
  • Baktérium indító készítmények, szűrő indítók. Egy újonnan épített kerti tó esetében fontos, hogy mielőbb hatékony biológia szűrésed legyen, azaz, hogy a tószűrődben lévő szűrőanyagokban (biolabda, kerámia gyűrűk stb.) kellő mértékben elszaporodjanak a biológia bontást - ammónia és nitrit lebontását - végző mikroorganizmusok. Ehhez nyújtanak hatékony segítséget a baktérium indítók, mivel így nem kell olyan sokat várnod a halak betelepítésével. Természetesen olyan esetekben is szükségesek, amikor például halbetegség miatt széles spektrumú antibiotikumot használsz, mivel egy ilyen halgyógyszer rendszerint komoly mértékében károsítja a szűrőben és a tó egészében (víz, aljzat) élő hasznos baktériumokat.
  • Algásodás elleni szerek. A legtöbb kerti tó tulajdonos előbb-utóbb szembesül az algásodás problémájával, amihez gyakran 1-2 túletetés is elegendő, mivel az algák a vízbe került „plusz” tápanyagokat sokkal jobban képesek hasznosítani, mint a magasabb rendű, kerti tavi vízinövények. Az algairtók egyik előnye, hogy rendkívül hatékonyak, a másik, hogy relatíve olcsón beszerezhetők. Manapság már kombinált készítményeket is lehet kapni, amelyek a lebegő és a fonalas algák ellen is igen hatékonyak, emellett gátolják az algák újra képződését, elszaporodását. 

A fentiek mellett érdemes még megemlíteni a zavarosodás elleni készítményeket, amelyek révén megszűntetheted a víz bármilyen jellegű bezavarosodását, valamint az úgynevezett Bioclear termékek, amelyek segítségével gyorsan megszabadulhatsz a vízminőséget lerontó vegyületektől.

Utoljára módosítva: 2024.02.13