Macskafű

A lakásban tartott macskák a kijárós társaikkal ellentétben nem tudnak hozzájutni a kertben lévő friss fűfélékhez, amelyek nélkülözhetetlenek az emésztő szervrendszerűk megfelelő működéséhez. A prémium minőségű száraz macskatápok között ugyan vannak olyan fajták, amelyek például kerti fűféléket, gyógynövényeket is tartalmaznak, azonban 100%-ban ezek révén sem helyettesíthető a friss fű.

A problémára rendkívül egyszerű a megoldás, hiszen csak be kell szerezned egy-két tálcás kiszerelésű macskafű/cicafű magot, amit a használati utasításnak megfelelően kell kicsíráztatnod. Ezt követően az öntözés hatására a fű megnő és a cicád kedvére „legelhet” belőle. Itt érdemes megemlíteni, hogy néhány cica magától nem hajlandó cicafüvet fogyasztani még akkor sem, ha előtte van. Ha a tied is közéjük tartozik, akkor érdemes pár szálat levágnod a már kikeltett cicafűből és kézzel megkínálnod vele a kedvencedet. Tény, ez a procedúra időnként eléggé időigényes lehet, és többször is meg kell próbálnod, amíg a cica hajlandó megkóstolni a füvet. Ha ez sikerült, akkor nyert ügyed van és idővel már nem kell kézből etetned vele a kedvenced, mivel magától is fog a cicafűből fogyasztani.

A cicafű elsősorban a benne lévő természetes növényi rostok, klorofil, vitaminok és ásványi anyagok miatt fontos a macskák számára, de emellett hathatós segítséget nyújt a mosakodás közben lenyelt szőr természetes módon történő kiürülésében is. A cicafű fontosságát sajnos sok macskatulajdonos hajlamos elbagatellizálni, és egyáltalán nem teszik lehetővé, hogy a kedvencük hozzájusson ehhez a számára létfontosságú természetes táplálékkiegészítőhöz.

A macskafű/cicafű egy kimondottan olcsó termék, és egész évben termeszthető a lakásban, akár még egy szekrény tetején, vagy az ablakpárkányon is. A beszerzése előtt mindenféleképpen győződj meg róla, hogy az adott termék szavatossági ideje nem járt-e le, és eleinte csak mérsékelten öntözd, mivel a még csírázó magok hajlamosak a penészesedésre.

Utoljára módosítva: 2024.02.13