Vitaminok, ásványi anyagok madaraknak

A vitaminok és ásványi anyagok rendkívül fontos szerepet játszanak a díszmadarak szervezetének megfelelő működésében. Létfontosságú anyagcsere folyamatokban vesznek részt, szükségesek a vérképzéshez, a hormontermeléshez, az emésztő-szervrendszer működéséhez, a makro tápanyagok felszívódásához, de emellett erősítik az állat immunrendszerét, védelmet biztosítanak a fertőzésekkel, betegségekkel szemben, így a használatukkal elkerülhető a különböző hiánybetegségek kialakulása is.

Tény, hogy a minőségi alapeleségek, magkeverékek, valamint a kedvencednek adott biozöldségek és gyümölcsök is tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat, illetve nyomelemeket, azonban például a szaporodási/költési periódusban, stresszhelyzetekben (pl. költözés vagy új kalitkába történő áthelyezés), betegségekből történő lábadozás esetén stb. megnő az állat vitamin és ásványi anyag szükséglete. Arról is fontos említést tenni, hogy díszmadár tartók döntő többségének egyszerűen nincs mindig lehetősége arra, hogy rendszeresen friss biozöldségekkel és gyümölcsökkel is gazdagítsa a tollas kedvence étrendjét, ami különösen igaz az ősztől-tavaszig tartó időszakra. Ha el akarod kerülni a hiánybetegségekből adódó problémákat, és azt szeretnéd, hogy a kedvenced immunrendszerének védekező funkciója mindig optimális legyen, akkor mindenféleképpen érdemes díszmadarak számára gyártott, vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított táplálékkiegészítőket is beszerezned.

Webáruházunk kínálatában számos termék közül választhatsz. A folyékony vitaminos készítmények rendkívül praktikusak, mivel csak az állat ivóvizéhez kell a használati utasításnak megfelelően hozzá adagolni. Kérjük, minden esetben alaposan tanulmányozd át az adott készítmény használati útmutatóját, mivel egyes termékeket csak kúraszerűen lehet alkalmazni (a vitamin-túladagolás elkerülése végett), míg mások folyamatos használatra is tökéletesen alkalmasak. Szintén remek választás, ha vitaminozott madárcsemegékkel, madársnackekkel (vitaminos rudak, vitaminos karikák), és speciális eleségekkel egészíted ki a tollas kis kedvenced napi menüjét, de emellett arról se feledkezz meg, hogy a madarak számára kiemelt fontosságú a kalciumbevitel, amit például szépia vázzal is megoldhatsz. Az ásványi anyag pótlására szolgáló termékek között olyanokat is találhatsz, amelyek nagytestű papagájok esetében csőrkoptatás céljára is ideálisak (pl. ásványi kockák). Ezek használatával a kedvenced úgy juthat hozzá a szervezete számára fontos ásványi anyagokhoz, hogy eközben a csőrét is optimális mértékben koptathatja.

Utoljára módosítva: 2024.02.13