Mérő- és/vagy vezérlő eszközök akváriumhoz

Az akvárium működetéséhez szükséges alapvető technikai berendezések mellett (szűrő, légpumpa, vízfűtő) feltétlenül szükséged lesz egy akvárium hőmérőre is, mivel csakis ennek segítségével ellenőrizheted és követheted figyelemmel, hogy a víz hőmérséklete megfelelő-e az általad tartott vízi élőlények számára. A hőmérők számos változatban, méretben és különféle mutatós dizájnban érhetők el manapság. Pont emiatt egy kezdő akvarista bizony gyakran a bőség zavarával küzd, mert első blikkre kissé nehéz eldöntenie, hogy melyik lenne a legmegfelelőbb közülük a saját medencéjéhez. A számodra tökéletes hőmérő kiválasztásához szeretnénk a következőkben némi támpontot adni.

Az akvarisztikában használatos hőmérők főbb változatai és jellemzőik:

  • A hagyományos analóg hőmérők kivitelük tekintetében meglehetősen hasonlítanak a mindenki által jól ismert lázmérőkhöz. Pontos mérési eredményt adnak, és az akvárium vizébe elhelyezve, tapadó korongok segítségével rögzítendők az üvegfalra úgy, hogy a mérőskála kívülről jól leolvasható legyen. Olcsó és rendkívül tartós eszközök, bár tény, hogy ha afrikai sügéres akváriumod (kemény vizes) van, akkor időnként le kell tisztítanod a hőmérőt a rárakódott vízkőtől, pl. némi háztartási ecet és egy vattapamacs segítségével.
  • Az öntapadós digitális hőmérők igen praktikusak, mivel csak egy neked tetsző helyre kell rögzítened őket az akvárium külső üvegén. Egyetlen hátrányuk van csupán: nem biztosítanak hajszálpontos mérési eredményt, mivel az adott helység külső hőmérséklete is befolyással van rájuk, és ott van ugye az akvárium üvege, ami elválasztja őket a medence vizétől. Ettől az apróságtól eltekintve bármilyen hagyományos akváriumhoz tökéletesen megfelelők, hacsak nem olyan rendkívül érzékeny fajokat tartasz, amelyek esetében létfontosságú a tökéletesen pontos mérési eredmény.
  • A legjobb mérési eredményt a precíziós digitális hőmérők adják, amelyek vagy az akvárium vizébe kerülnek elhelyezésre, vagy azok a modellek, amelyek esetében csak a hőfok érzékelő szenzorjuk lóg bele a medence vizébe. Professzionális eszközök, amelyek igen tág tartományban adnak maximálisan precíz mérési adatokat. Általában elemről működnek, könnyű a használatuk, és kifejezetten jól leolvasathatók róluk az aktuális értékek a nagyméretű digitális kijelzőnek köszönhetően.

Ha olyan halakat, vagy más édesvízi élőlényeket tartasz, amelyek esetében fontos, hogy folyamatosan nyomon tud követni a víz pH értékét, illetve annak esetleges változását, akkor természetesen ezt megteheted pH tesztek (papír alapú tesztek, csepegtetős tetszek) révén is. Ezek viszonylag jó mérési adatokat produkálnak, bár eléggé macerás tud lenni a használatuk, főleg ha napi szinten 3-4 alkalommal is el kell végezned a tesztet. Ha egy igazán profi, kényelmesen használható eszközre van szükséged, akkor érdemes megfontolnod egy digitális pH mérő beszerzését. Egy ilyen típusú berendezés, egy az akvárium vizébe belógó elektróda révén méri és jeleníti meg folyamatosan a víz aktuális pH szintjét. Ha vadon fogott halakat tartasz, vagy ezek ivadékait neveled, akkor igencsak jól jöhet, hiszen az esetükben a konstans pH szint létfontosságú kritérium.

Ha tengeri akváriumod van, akkor szükséged lehet egy Hydrometer-re is, ami a tengeri akváriumok vizének sűrűségét mérő eszköz.

Utoljára módosítva: 2024.02.13