Halkeltetők

Ha neked is társas akváriumod van, mint ahogyan az akvaristák legtöbbjének, amiben elevenszülő fajokat is tartasz, és ha lelkiismeretesen gondoskodsz róluk, akkor előbb-utóbb szaporodni fognak, és tucatnyi aprósággal ajándékoznak meg téged. Az elevenszülő halfajok a bölcsőszájú halakkal (sügérekkel) ellentétben nem gondozzák az utódjaikat, akikre a megszületésük után általában az a szomorú sors vár, hogy az akváriumod többi, nagyobb testméretű lakója elfogyasztja őket.

Így, ha fel szeretnéd nevelni a kicsiket, viszont ehhez nem akarsz egy külön akváriumot és a hozzá szükséges akvárium technikát beszerezni, akkor fontos, hogy gondoskodj a biztonságukról. Az úgynevezett szülőketrecek, szülőszobák és szülőhálók (ikráztató hálók) egyik legnagyobb előnye, hogy a bennük lévő ivadékokhoz az akvárium más lakói nem férnek hozzá. Az akvárium egyik oldalüvegére lehet felfüggeszteni őket, és a rajtuk lévő apró nyílásoknak hála, a kicsik számára folyamatosan biztosított a friss víz, és az oxigén ellátás. A nőstény halat akkor érdemes a szülőhálóba, vagy szülőszobába áthelyezni, amikor már szemmel láthatóan hasassá válik, feltűnően nagy, és sötét színű lesz a terhességi foltja, és az akvárium növényei, vagy a dekorációs elemek között elrejtőzve készülődik az ivadékok világra hozására.

Néhány hasznos tanács:

  • A szülés végeztével a nőstényt mindig távolítsd el a szülőszobából, mivel egyes halfajok esetében (pl. xifó, molli) megeshet, hogy 1-2 ivadékot ő maga is bekap és elfogyaszt.
  • Az elevenszülő fajok ivadékait nyugodtan etetheted speciális ivadéktápokkal, frissen kelt sórákkal, vágott tubifex-szel, sőt akár még a felnőtt állatok számára készült, apróra őrölt száraztápokkal is.
  • Ha már megfelelő méretűek ahhoz, hogy ne tekintsenek rájuk potenciális zsákmányként a medencéd más lakói, akkor nyugodtan kiengedheted őket a szülőszobából az akváriumba.
  • Fontos, hogy az akváriumod jól növényesített legyen, így a növendékek szükség esetén bármikor el tudjanak rejtőzni a nagyobb fajtársaik és más halak elől a növények sűrűjében.
Utoljára módosítva: 2024.02.13