Akváriumi vízkezelő szerek

Az akvarisztikában használatos vízkezelő szerek rendkívül fontosak ahhoz, hogy egy esetleges vészhelyzetnél, amikor például a vízértékek akvarista kifejezéssel élve „elszállnak” és a halakra nézve veszélyes vegyületek képződnek (ammónia, nitrit), akkor azonnal közbe tudj avatkozni. Ehhez egy közepes méretű (80-150 liter közötti) akváriumban már 1-2 túletetés is elég. Abban az esetben, ha csak egy kisteljesítményű belső szűrőd van, akkor a vízben, az aljzatban és a szűrőanyagban élő hasznos mikroorganizmusok nem képesek lebontani a bomlástermék többletből keletkezett mérgező hatású anyagokat, ami akár a halaid pusztulásához is vezethet.

A vízkezelő szerek közül a következők a legfontosabbak:

  • vízelőkészítők (segítségükkel megfelelővé teheted kedvenceid számára a vezetékes vizet, mivel ezen szerek megkötik a klórt és a nehézfémeket),
  • víztisztítók (nitrit és ammónia csökkentő/eltávolító készítmények),
  • biológia szűrés beindító baktérium kultúrákat tartalmazó készítmények.

Természetesen egyéb funkciót betöltő vízkezelő szerek is vannak, amelyek révén megszabadulhatsz az akváriumodat elcsúfító algáktól (algaölő készítmények), optimalizálhatod a pH szintet, hasznos makro és mikroelemekkel dúsíthatod a vizet stb.

Ha vízelőkészítőt szeretnél vásárolni, akkor lehetőleg olyat válassz, ami az általad tartott élőlények igényeihez van optimalizálva. Magyarán szólva, ha édesvízi garnélákat és kistestű halakat tartasz egy nano akváriumban, akkor a számukra leginkább megfelelő készítményt válaszd. Ha klasszikus társas akváriumod van, akkor nyugodtan használhatsz univerzális vízelőkészítő szereket. Fontos, hogy az algásodás elleni készítmények használata előtt alaposan tanulmányozd át a használati útmutatót és mindig csak az adott termék gyártója által megadott dózisban és módon alkalmazd az adott szert.

Utoljára módosítva: 2024.02.13