Nedvestápok macskáknak

Ahhoz, hogy minél változatosabb étrendet biztosíthass a cicádnak, a jó minőségű, teljesértékű macskaeledelnek számító száraz macskatápok mellett jó, ha nedves macskaeledel is kerül a tálkába kiegészítésként. A macskák egy részére sajnos az a jellemző, hogy a kelleténél kevesebb folyadékot vesznek magukhoz, ez pedig hosszú távon sajnos veseproblémákhoz vezethet. Ha valamilyen nedves macskatáp is a menü része, akkor a cicád napi folyadékszükségletének egy részét az ilyen típusú macskakaja is képes fedezni akkor is, ha őkelme a „rossz ivók” közé tartozik.

Az Okosgazdi kínálatában hatalmas választék áll rendelkezésre a megbízható, neves gyártók minőségi nedvestápjaiból. Az általunk forgalmazott termékek között minden életkorú cica számára megtalálható a neki legmegfelelőbb macska nedves táp.  Emellett olyan speciális nedvestápok is elérhetők nálunk, amelyek érzékeny emésztő-szervrendszerű és különleges igényű macskák számára lettek kifejlesztve. Ha például bársonytalpúd valamilyen eledelallergiával küzd, az itt kapható számos hipoallergén nedves macskatáp között biztos megtalálod a kedvenceit, melyeket biztonsággal fogyaszthat. Vese és/vagy húgyúti problémák esetén urinary nedves macskatáp fajták biztosítják egészségét.

A nedves cica kaja többségében zselés, aszpikos, pástétomos vagy ízletes szaftos, szószos változatban elérhető. A legjobb minőségű nedves macskatáp egyik legfőbb ismérve, hogy gazdag összetételének köszönhetően teljesértékű macskatápnak minősül, azaz minden mikro- és makrotápanyagot (fehérjék, zsírok, szénhidrátok), vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb, a macskák szervezete számára szükséges anyagot (pl. taurin) is tartalmaz. Utóbbit különösen fontos, hogy tartalmazza a macskatáp, hiszen bár a cicák szervezete sajnos magától nem tudja előállítani, egészségük szempontjából elengedhetetlen tápanyag, amely a szív, az emésztés, a szemek és az immunrendszer egészséges működéséhez járul hozzá.

Válogass kedvedre a különböző kiszerelésű macska nedvestáp típusok között:

Vásárlói vélemények alapján legnépszerűbb nedveseledel márkák: Vitakraft, Spirit of Nature, Felix akcióHappy CatLeonardoAnimonda, Royal Canin nedves macskatáp

Milyen előnyei vannak annak, ha cicád nedves macskaeledelt (is) eszik?

Szinte minden macska odavan a nedves macskatáp ínycsiklandó ízéért is illatáért. Állaga jobban hasonlít a vadmacskák eredeti táplálkozási formájához, továbbá magasabb nedvességtartalma miatt is közelebb áll a macskák életmódjához - sokuk ugyanis azzal a "problémával" küzd, hogy a kelleténél jóval kevesebbet iszik. Tényleges probléma ebből inkább hosszú távon adódhat, ugyanis az egészséges veseműködéshez szükség van a megfelelő mennyiségű folyadékra, így amennyiben cicád magától nem iszik eleget, érdemes neked rásegíteni. Ezt a figyelmet hosszú távon nem csak cicád egészsége, de a pénztárcád is meg fogja hálálni, ha nem kell sok időt töltenetek az állatorvosnál.

A macskák ragadozó mivoltát tekintve étrendjük és tápanyagigényük kielégítésének nagy részéért a hús felel, így javasolt a különböző nedves macskatápok között is a magas hústartalmúakat keresni és előnyben részesíteni. Szintén érdemes még odafigyelni arra, hogy a választott táp megfeleljen a macska egyedi igényeinek is mind életkori javaslat, mind esetleges érzékenységeknek való megfelelőség esetén. A teljesség igénye nélkül néhány példát is említünk arra vonatkozóan, miért tartjuk ezt különösen fontosnak:

  • A kölyökcicáknak csak kifejezetten a számára készült, igényeire szabott összetételű kölyök nedvestápot add. Babakorban ugyanis tápanyagigényük sokszorosa felnőtt társaikénak, és egészséges fejlődésük és későbbi egészségük szempontjából kulcsfontosságú, hogy ezekhez a megfelelő mennyiségben és minőségben jussanak hozzá. Korukból adódóan még kissé fejletlen, érzékeny gyomruk még nem tolerál akármilyen táplálékot, ezt a fontos tényt pedig a gyártók figyelembe veszik a kölyökcicáknak készült tápjaik receptúráinak összeállításakor. A kiscicáknak szánt nedves macskaeledelek nem csak könnyebben fogyaszthatók az apró, fejlődő fogacskák számára, de emészthetőségi szempontból optimálisak. Gondoskodnak továbbá a megfelelő folyadékbevitelről is, így elkerülhető a kiszáradás vagy székrekedés kockázata.
  • Az idősödő cicáknak sem érdemes akármilyen nedvestápot odaadni. Az életkor előrehaladtával a cicák szervezetének egyre alacsonyabb fehérje-zsír arányra és csökkenő mennyiségű ásványianyag-tartalomra van szüksége. Ha ezekre nem figyelsz oda, sajnos könnyen előfordulhat, hogy senior cicádnál az életkori speciális igényeknek nem megfelelő táplálék etetése nyomán veseproblémák lépnek fel, illetve hajlamosabbak a különböző húgyúti megbetegedésekre is.
  • Emésztőrendszeri problémák és/vagy allergiák esetén szükséges kerülni bizonyos összetevőket, például a gabonát. Ilyenkor speciális, gabonamentes receptúrájú nedvestápot választani. Ha cicád valamilyen ételintoleranciával küzd, esetleg érzékeny gyomra miatt hajlamos a hasmenésre vagy hányásra, olyan nedveseledelt válassz számára, mely a lehető leginkább tehermentesíti emésztőrendszerét. Napjainkban a gabonamentesség egyébként a legjobb minőségű nedves macskatápok egyik fő tulajdonsága is, hiszen a cicáknak alapvetően csak nagyon kevés szénhidrátra van szüksége, a sok gabonafélével telepakolt, olcsó eledelek nem fedezik valós igényeiket.

A nedves, husis állag emészthetőségi szempontból is kedvezőbb a száraztápokhoz képest, a jelentősen erősebb illat- és ízélmény pedig csak fokozza a cicák rajongását. A könnyű emészthetőség és a száraztápokénál alacsonyabb kalóriatartalom miatt pedig a nedvestápok etetése ajánlott és eredményes lehet kissé túlsúlyos cicák esetében is.

Fontos tudnod azonban, hogy azok a cicák, akik sok, vagy esetlegesen csak nedves macskaeledelt esznek, hajlamosabbak fogkövesedésre és ínyproblémák kialakulására. A száraztáp szemcséinek elropogtatása nem elhanyagolható fogtisztító hatással is rendelkezik, így amennyiben cicád csak kis mennyiségben kap, vagy akár egyáltalán nem eszik szárazeledelt, úgy oda kell figyelned a megfelelő és rendszeres fogápolásra. Szerencsére számos lehetőség és termék áll rendelkezésre a problémák elkerüléséhez, az ivóvízbe keverendő folyadékoktól elkezdve a fogmosó porokon át a különböző típusú fogkefékig.

Utoljára módosítva: 2024.02.13