Érzékeny cicáknak

Ha a te cicádnak is érzékeny a gyomra/emésztő szervrendszere, akkor nehézséget jelenhet a gabonafélék és egyéb macskatáp összetevők megemésztése a számára. Természetesen az is előfordulhat, hogy a kedvenced allergiás egy vagy több, a hagyományos száraz- és nedvestápokban lévő komponensre, vagy diabétesze van, illetve húgyúti problémáktól szenved (vagy hajlamos rájuk). Emellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy a macskák emésztése (különösen igaz ez a fajtatiszta cicákra) az életkoruk előrehaladtával veszít hatékonyságából. Ilyenkor a szervezetük nem képes megfelelően feldolgozni az eleséggel bevitt tápanyagokat, emiatt azok nem szívódnak fel optimális mértékben a tápcsatornában (a belekben), ami hiánybetegségek kialakulásához vezethet. A különböző speciális, nedves és száraz (sensitive) macskatápok etetésével a fenti problémák mindegyike maradéktalanul megoldható.

Az érzékeny gyomrú cicák számára készített speciális tápok általában egy fő, állati eredetű fehérje komponensből, könnyen emészthető (gluténmentes) szénhidrát forrásból, valamint a cicák szervezete számára szükséges egyéb tápanyagokból (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, élelmi rostok, taurin stb.) állnak. Számos változatban kaphatók (tonhalas, baromfi húsos, kacsahúsos, bárányhúsos, lazacos stb.) Mindegyikük teljesértékű macskatáp, így kiválóak alapeleségként történő felhasználásra. A speciális kompozíciójuknak köszönhetően könnyen emészthetők, rendkívül jó a felszívódási arányuk és evés után nem okoznak diszkomfort érzetet a cicádnak. Nem tartalmaznak mesterséges színezékeket, tartósítószereket, ízfokozókat és allergén hatású komponenseket.

Ha emésztési problémákat veszel észre a cicádnál (hasmenés, székrekedés, étvágytalanság), vagy egyéb tüneteket (fokozott bőrirritáció, bőrviszketés, kipirosodás, jelentős mértékű szőrhullás, váladék képződés), akkor érdemes a problémával mielőbb felkeresned egy tapasztalt állatorvost, aki a diagnózis felállítása után javaslatot is tesz kedvenced szakszerű takarmányozására. Abban az esetben, ha főleg száraztáppal etetsz, akkor rendkívül fontos, hogy a kedvenced a nap folyamán bármikor hozzáférhessen a számára szükséges friss ivóvízhez. A friss ivóvíz nem csak a megfelelő emésztési folyamatokhoz szükséges, hanem a húgykövesség kialakulásának megelőzésében is létfontosságú. Az érzékeny gyomrú cicák esetében sokkal nagyobb problémát jelent a mosakodásuk közben lenyelt szőr, mint az emésztési problémákkal nem küzdő társaiknál. A speciális macskapaszták (malátapaszták) révén természetes módon tud kiürülni a kedvenced szervezetéből a lenyelt szőr, így nem képez szőrlabdákat és nem okoz további emésztési gondokat.

Utoljára módosítva: 2024.02.13