Száraz kutyatáp

A kutya az ember legjobb barátja, így megérdemli a legjobbat. Na de ezen kívül miért is olyan fontos a jó minőségű kutyatáp? Ahhoz, hogy egy kutya egészséges és boldog legyen, elengedhetetlen, hogy megfelelő táplálékot biztosítsunk számára. Amennyiben egy jó minőségű kutyaeledelt választasz, akkor egy egészséges kutya esetén az teljes mértékben fedezi annak szükségleteit és nem kell aggódnod amiatt, hogy esetleg bármilyen tápanyagban is hiányt szenved. Az alacsony minőségű vagy rosszul összeállított tápok viszont hosszú távon komoly egészségügyi problémákat okozhatnak, köztük például emésztési zavarokat, vese-, súly- és bőrproblémákat.

Ezzel szemben egy prémium kutyatáp hozzájárul a kutya jó általános közérzetéhez, támogatja egészségét és hosszabb élettartamát, kevesebbszer lesz beteg, kevésbé alakul ki krónikus betegsége, így remélhetőleg állatorvoshoz is ritkábban kell vinned.

Minőségi száraz kutyatápok széles választékát kínáljuk vonzó árakon a legkülönbözőbb gyártóktól. Itt biztosan megtalálod azt a kutyaeledelt, amelyik megfelel kedvenced táplálkozási igényeinek – az életkorára, a fajtájára és egyéb speciális egészségügyi és étkezési szükségleteire tekintettel! A kínálatunkban megtalálható szárazeledelek hatalmas választéka – minden életkorú és méretű kutya számára – még akár túlzónak is tűnhet, de mi tudjuk, hogy minden kutya más, ahogy az általuk igényelt étrend és táplálék is. További alternatívaként ajánljuk még figyelmedbe a konzerves, tasakos és alutasakos kiszerelésű nedves kutyatápokat is, amelyeket szintén megtalálsz kutyaeledel webáruházunkban.

Mit értünk prémium kutyatáp alatt?

A piacon számos kutyatáp márka száraztápja elérhető, és a választás sokszor nehéz lehet. Fontos azonban megérteni, hogy ezek között rendkívül nagy különbségek lehetnek és nem mindig az a legjobb minőségű kutyatáp, amelyet a televíziós hirdetésekben látunk és a hipermarketek polcain megvásárolhatunk. Ha belegondolsz, a nagyáruházak és a hirdetések a széles közönséget célozzák, a prémium minőséget viszont mindig is csak a kisebbség tudta megengedni magának és kutyájának. Arról nem is beszélve, hogy a tévés hirdetések, valamint a nagyáruházi belistázás mennyibe is kerülnek a gyártóknak. A méretgazdaságosság ezt csak részben kompenzálhatja. Ez logikusan vezet oda, hogy egy viszonylag kedvező, a széles tömegek számára elérhető hipermarketes ár biztosítása csak úgy lehetséges, ha a gyártó kompromisszumokat köt és nem feltétlen a legjobb összetevőket használja fel a táp előállítása során.

Mit tartalmaz egy jó kutyaeledel?

A jó minőségű kutyatápok olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek megfelelnek a kutyák táplálkozási igényeinek. Egy jó száraztáp kiváló forrása a kutya számára rendkívül fontos állati fehérjéknek, vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Emellett legfeljebb természetes tartósítószert tartalmaz, mesterséges színezéket pedig egyáltalán nem.

Azt illetően, hogy milyen összetevők találhatóak egy kutyaeledelben, támponttul szolgálhat az összetevők listája. Ezeket természetesen minden zsákon magyarul is elolvashatod, amely információkat a kutyatáp webáruházakban a termékleírás részben is megtalálsz. Sőt, nálunk még külön fotót is találsz feltöltve a zsák ezen részéről, így biztos lehetsz benne, hogy a táp azt tartalmazza, amit mi írunk.

Hogyan válassz kutyatápot?

Reméljük, hogy az eddig leírtak már segítettek tisztázni a legfontosabb tudnivalókat. De természetesen egy kutyatáp vásárlása még akkor sem egyszerű feladat, ha tudjuk, hogy miben tér egy nagyáruházi táp egy prémium, egyben teljes értékű táptól. Számos további szempont közrejátszhat a megfelelő eledel kiválasztásában.

Ezek közül természetesen a legfontosabbak kutyánk főbb jellemzői, így életkora, testmérete és aktivitási szintje, valamint esetleg fennálló érzékenysége, betegsége. A teljesség igénye nélkül, vegyünk is sora néhány dolgot, amely számodra esetleg hasznos tudnivalóként szolgálhat.

kölyök kutyatápok összeállításakor például az egyik legfontosabb szempont, hogy növekedési szakaszban lévő kutyáknak készül, így a kölyöktápok magas fehérjetartalommal rendelkeznek, hogy támogassák az izom- és csontfejlődést. A tápanyagigény viszont a kutya életkorával változik, így például egy idős, kevésbé aktív kutyának már nem nagyon van szüksége magas fehérjetartalmú tápra. Vagy például egy hízásra hajlamos kutya esetén figyeljünk a táp zsírtartalmára, igaz ez utóbbit mindenképpen viszonyítani kell az ajánlott napi adag mennyiségéhez is.

Egy prémium száraz kutyatáp megalkotásakor az élelmiszermérnökök a megfelelő és kiegyensúlyozott összetevők és tápanyagtartalom mellett általában igyekeznek figyelmet fordítani arra is, hogy az azt végül elfogyasztó kutyafajta számára milyen az ideális tápszemcse méret, esetleg forma. Így például a kistestű, apró szájú, valamint kölyökkutyák számára apró szemcseméretű tápot, míg az óriás testű kutyák számára szintén speciális, extra nagy tápszemcse méretű tápot készítenek. Előbbiek megkönnyítik a kisebb kutyák számára a rágást és a nyelést, míg utóbbiak gátolják a habzsolást, ami a nagytestű kutyák esetén akár gyomorcsavarodáshoz is vezethet.

Amennyiben kedvenced valamilyen érzékenységgel bír, esetleg allergiás valamilyen állati fehérjére vagy egyéb összetevőre, például gabonára, akkor ennek megfelelően kell számára kutyaeledelt választanod. Számos kutya allergia létezik, de ezek közül a köztudatban talán a legismertebb a baromfi- vagy csirkeallergia. Ha ez a kutyád esetében igazolást nyert, akkor egy csirkementes kutyatáp jelentheti a megoldást, amely biztosan nem tartalmazza az allergizáló csirkehúst. Ugyanígy, ha kutyád a gabonára allergiás, akkor egy gabonamentes állateledelt kell választanod számára.

Előbbi résszel összefüggésben sokszor lehet hallani a hipoallergén kutyatáp kifejezést. Ezzel kapcsolatban érdemes pár dolgot tisztáznunk. Jelenleg a hipoallergén táp többnyire a csirkehúsmentes tápok szinonimájaként szolgál, de használják a gabonamentes tápok jelölésére is, függetlenül a felhasznált állati fehérje fajtájától. Máskép fogalmazva az, hogy hipoallergén nem jelent feltétlen többet, mint hogy valamely tipikus allergizáló összetevőt nem tartalmazza. Fontos tehát tisztáznunk, hogy egy adott hipoallergén kutyatáp nem feltétlen jelenthet megoldást kutyánk mindennemű eledel érzékenységére. Komoly probléma esetén feltétlen konzultálj egy állatorvossal, aki érdemben megvizsgálva, esetleg tesztelve kedvencedet (pl. eliminációs diétával) megfelelő tanácsokkal, esetleg konkrét tápajánlással szolgálhat, szükség esetén akár egy gyógytápot is javasolhat. Mindenesetre egy kutyatáp megrendelése előtt javasoljuk, hogy alaposan olvasd át a táp összetevőit, amelyet, ahogy arról már szó volt, megtalálsz a termékleírásban.

Fontos tudnod, hogy ha akár két prémium kutyatápot hasonlítasz is össze, akkor sem biztos, hogy mindig a névlegesen olcsóbb a ténylegesen olcsóbb verzió. Hiszen előfordulhat, hogy a drágább termék tápanyagtartalma magasabb, így esetleg kevesebbet kell adnod belőle a kutyádnak. Ennek kiderítéséhez tekintsd meg a tápzsákok hátoldalán kötelezően feltüntetett etetési táblázatokat. Ezt az információt amúgy kutyatáp webáruházunk termékoldalain is megtalálod, sőt a nálunk megtekinthető dinamikus etetési táblázatokban napi etetési költséget is számolunk a kutya súlyához és aktivitási szintjéhez mérten. Így pontos kalkulációt láthatsz arról, hogy mennyibe fog kerülne számodra kutyád etetése.

Új trend az állateledelek piacán a hidegen sajtolt kutyatáp. Erről röviden azt édemes tudnod, hogy támszemcséje állagát tekintve puhább, illetve elkészítésekor relatív alacsony hőfokon (kb. 75 Celsius fokon) dolgozzák fel az összetevőket, így azok jobban megőrzik tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-tartalmukat. A konzervekhez hasonlóan a hidegen sajtolt tápok hátránya lehet viszont, hogy kevésbé segítenek a kutya fogkövesedésének meggátolásában. A költségesebb előállítása okán pedig a drágább kutyatápok közé tartozik.

Természetesen nem mindenki engedheti meg kedvencének a legdrágább kutyatápokat. Ebben az esetben javsoljuk, hogy nézz szét a nagyobb kiszerelésű prémium kutyatápjaink között, esetleg próbáld úgy tervezni a kutyaeledel vásárlást, hogy ritkábban, de nagyobb mennyiségben szerezd be azt. Kutyaeledel webáruházunkban a legtöbb száraztáp és kutyakonzerv esetében találsz kedvező árú csomagajánlatokat is. További tippünk ilyen esetre, hogy ne feltétlen a legismertebb kutyatáp márkák termékeiből válasz, hanem nézz szét alaposabban, sokszor találhatsz magas minőségű, de még bevezető áras terméket kínálatunkban. Ahhoz, hogy ezeket megtaláld, nem kell mást tenned, mint összehasonlítanod az egyes tápok árát, illetve összevőit. Na és persze az akcióinkat is érdemes folyamatosan nyomon követned, ahogy a közeli lejáratú termékek listáját is.

Végül, de nem utolsó sorban ajánljuk, hogy mielőtt valamely kutyaeledel vásárlása mellett döntesz olvasd el a többi vásárló véleményét is arról. Az online kutyatáp vásárlás egyik nagy előnye, hogy egy kutyaeledel webáruházban lehetőséged van más vásárlók véleményét is megtekintened. Ezekből például olyan dolgokat is megtudhatsz, ami nem biztos, hogy szerepel egy-egy termékleírásban, így például a táp ízletessége, etethetősége, vagy akár a kutya végtermékének állaga és mennyisége. Téged is arra biztatnánk, hogy oszd majd meg tapasztalataidat, ezzel is segítve a többi gazdit a tudatos kutyatáp vásárlásban.

Kutya száraztápok általános kategorizálása

Ha azt kérdeznétek tőlünk, hogy ugyan nem belemenve a részletekbe, de mégis mi határozza meg szerintünk egy kutyáp minőségi szintjét, hogyan kategorizálnánk ezt a rendkívül széles kínálatot, akkor mi a következő csoportosítást, rangsorolást tennénk (magas sorszám, jobb minőség):

  1. Hipermarket, nagyáruházi száraztáp: alacsony hústartalom (előállításkor dehidratált állati fehérje ~ húsliszt kizárólagos használata), magas szénhidráttartalom (jellemzően búza)
  2. Prémium kategória belépő szintű tápja: közepes hústartalom, kb. 30-35%, ami teljes egészében dehidratált állati fehérje, továbbá nem tartalmaz búzát, amit viszont a gluténmentes rizs vagy kukorica helyettesít
  3. Prémium kutyatáp: közepes-magas hústartalom, kb. 35%-55%, ami dehidratált állati fehérje, de lehet már részben friss hús is, jellemzően gabona- és gluténmentes (legfeljebb rizs), ahol is szénhidrátforrásként már inkább a zöldségek és gyümölcsök szolgálnak, például burgonya, illetve egyre inkább megjelennek az összetevők között a különféle gyógynövények, szuperfood-ok is
  4. Szuperprémium táp: magas hústartalom, jellemzően 55% fölött, és a dehidratált állati fehérje mellett hangsúlyosan megjelenik a friss hús is nagyobb mennyiségben, ami gyakran izomhús, valamint zöldségek, gyümölcsök, gyógynövények és szuperfood-ok, utóbbiak is nagyobb mennyiségben
  5. Ultra prémium kutyaeledel: Magas hústartalom (akár 70-80% kizárólag friss izomhús és belsőség), valamint zöldségek (már burgonya sem), gyümölcsök, gyógynövények és szuperfood-ok, utóbbiak közül is olyanok, amelyek inkább csak a prémium táplálékiegészítő készítményekben jellemzőek
Utoljára módosítva: 2024.02.13