Tápok fehér szőrű kutyáknak

Egy fehér szőrzettel rendelkező kutya különleges törődést igényel ahhoz, hogy bundája mindig kifogástalan állapotban legyen. A fehér szőr ugyanis - csakúgy, mint például a fehér ruhaneműk - könnyedén koszolódik és veszti el élénk fehér színét és csillogását.

Ha már megtaláltad itt nálunk, az Okosgazdin a fehér szőrű kutyádnak megfelelő sampont és balzsamot, nincs más hátra, minthogy belülről is támogasd kedvenced bundájának ragyogó fehérségét, méghozzá valamely kifejezetten fehér szőrű kutyáknak kifejlesztett táppal. Ezek a különleges, teljesértékű tápok segítséget nyújtanak a fehér szőrű kutyák szőrzetének kifogástalan állapotúvá válásában, az élénk fehér szőrzet és pigmentáció megtartásában, valamint erősítik a szőrszálakat is.

Mi teszi a fehér szőrű kutyákat különlegessé?

A fehér szőrű kutyák lenyűgözőek, megjelenésük sokszor olyan, mintha négy lábon sétáló apró felhőcskék lennének. Egy egészséges, jól ápolt, megfelelő táppal és étrend kiegészítőkkel etetett fehér kutya bundája ragyogó, csillogó, nem csomós. Ilyen körülmények között pedig már messziről magukra vonzzák az ember tekintetét. Legyen az akár nagy-, akár kistestű fehér kutya, garantáltan nem marad észrevétlen.

Méretüket tekintve a fehér kutyafajták széles spektrumon mozognak; legyen szó a kisméretű bichonról, vagy a nagy méretű szamojédről, így könnyen találhatunk olyan fajtát, amely megfelel az igényeinknek. További jól ismert fehér kutya fajták a kuvasz, máltai selyemkutya, szamojéd, japán spitz, bichon, west highland terrier, voton de tulear vagy például a svájci fehér juhászkutya.

Fontos leszögeznünk, hogy bundája színe a legritkább esetben befolyásolja egy kutya(fajta) egyéb jellemzőit. A legkülönfélébb természetű és "funkciójú" fehér kutyák léteznek, gondoljunk csak egy kuvasz és máltai selyemkutya közti különbségekre. Szóval a kutya fehér bundája csak annyiban jelent különbséget, hogy az extravagáns megjelenés fenntartásához - amely igény hangsúlyosabban persze inkább csak a kistestű fehér kutyák esetében merül fel :) - némi többlet ápolás, valamint megfelelő tápanyag, vitamin és ásványianyag bevitel szükséges.

A nagytestű fehér kutyafajták fésülése, kefélése természetesen gazdit próbáló feladat (lenne), különösen vedlési időszakban, de szerencsére ezeket a nagytestű fajtákat jellemzően kertben tartják, szemben a kis fehér kutyákkal, amelyek inkább lakásban tartott kedvencekként örvendenek nagy népszerűségnek. Egy kinti kutya esetében pedig nyilván kevésbé szükséges a szőrzet gazdi általi gondozása.

Létezik táp fehér szőrű kutyának?

Igen, létezik! Ilyen például a sok gazdi által favorizált Natures Protection Superior Care White Dogs szuperprémium tápcsalád, amelyben egyes változatok kifejezetten a kistestű fehér kutyák (1-10 kg között) szükségletei szerint készülnek. Ezek Small & Mini jelölésűek és bárányos (Lamb), lazacos (Salmon), valamint fehér halas (White Fish) ízekben kaphatóak. A márka legtöbb fehér kutya tápja csak 1.5 kg-is kiszerelésben kapható, de a bárányos változat 10 és 18 kg-os, tehát az előbbinél jóval gazdaságosabb zsákokban is elérhető.

Nem árt még tudnod, hogy a teljes Natures Protection Superior Whites Dogs tápsorozat gabonamentes (Grain Free), így biztosan könnyen emészthető a kutya számára. Ez a szuperprémium fehér kutyatáp garantáltan segít kifehéríteni a kutya szőrét és megőrizni annak színét, valamint segít eltünteti a szem körüli könnyfoltokat is, ami szintén komoly esztétikai probléma lehet a fehér kutyák esetében. A sorozat Starter és a Junior tápjai All Breeds jelölésűek, tehát akár közepes és nagytestű fehér kutyakölyöknek is nyugodtan adhatóak. És ugyebár már a kölyökkorban célszerű elkezdeni a megfelelő táplálást, amikor kedvencünk még csak édes kis fehér kölyökkutya (felnőttkori várható testsúlytól függetlenül), ezzel proaktívan hozzájárulva, megalapozva későbbi pomás megjelenését.

A Natures Protection Superior Whites Dogs tápsoron kívül természetesen találhatsz kínálatunkban további tápokat is fehér szőrű kutyáknak, olyan népszerű gyártóktól, mint a magyar FitActive vagy az olasz Natural & Delicious. Ezek is olyan fehér kutyatápok, amelyeket elsősorban kistestű fehér kutyafajtáknak ajánl gyártójuk.

Mindazonáltal úgy általánosságban elmondható, hogy főként a magas Omega-3 tartalmú, tehát halas tápok azok, amelyek leginkább támogatják kedvenceink szőrzetének és bőrének állapotát. Így válaszd bármelyik prémium lazacos tápot is kínálatunkból, nyugodt lehetsz, hogy a legfontosabb lépést mártetted abba az irányba, hogy a szükségleteinek megfelelő táppal etesd kedvencedet, legyen ő kistestű vagy akár közepes-, nagytestű fehér kutya.

Táplálékkiegészítők tekintetében természetesen a lazacolaj az egyik legkiválóbb termék, ami szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatása mellett a bundára is igen támogatólag hat. De például a sörélesztő is csodát tud tenni, hiszen gazdag antioxidánsokban, melyek segítenek a szőrzetet dúsabbá és fényesebbé varázsolni. Nem véletlen, hogy a legtöbb kutyatápban megtalálható kisebb-nagyobb mennyiségben.

Hogyan ápold a fehér kutya bundáját és szemkörnyékét?

Az étkezésen túl a mindennapi életben is tehetünk azért, hogy kis kedvencünk jól érezze magát mellettünk, és a bőrében. Kutyánk szőrének megfelelő gondozása azon felül, hogy nagyban hozzájárul kedvencünk kényelméhez, remekül építi a kapcsolatot kutya és gazdi között, így ne vegyük fél vállról ezt a feladatot! Kezdésnek a rendszeres fésülés az, amit otthonunk kényelmében is meg tudunk tenni, azonban figyelembe kell vennünk, hogy rövid vagy hosszú szőrű fehér kutyáról van szó, esetleg van-e aljszőrzete, ami ugye külön ápolást igényel. A spitzek esetében például van a hosszú, fedőszőr alatt egy puhább, rövidebb aljszőrzet, ami miatt különösen fontos a rendszeres fésülés, ezáltal a hőháztartásukat is javítani tudjuk. A fésülés másik nagy előnye, azon kívül, hogy nem lesz gubancos a kutyánk bundája, hogy az esetleges szennyeződéseket is ki tudjuk kefélni így a szőrzetből.

Olyan fajtáknál, akik hajlamosak a könnyezésre, gondoskodjunk róla, hogy szemkörnyéküket naponta megtöröljük egy olyan nedves kendővel, amely nem irritálja a kutya szemét. Ha ezt megtesszük, nem csak esztétikailag teszünk kis kedvencünkért, de egészségügyi szempontból is. Továbbá találsz kínálatunkban könnyfolteltávolító folyadékot a Beaphar-tól, amelynek segítségével eltávolíthatóak a szemkörnyék érzékeny területeinek elszíneződött, megkeményedett szőrcsomói. Vagy próbáld ki az Angels' Eyes könnyfolt eltávolító táplálékkiegészítő port, amely hatásmechanizmusa arra épül, hogy megköti a szervezetben azokat az anyagokat, amelyek az elszíneződést okozzák, így ezek már nem tudják elszínezni a fehér szőrzetet a szem alatt. Nagyon ízletes és természetes összetevőkből készül, ajánljuk.

Mivel a fehér kutya jellegzetessége, hogy hamar meglátszódik rajta a kosz, így a fürdetésről is kell pár szót ejtenünk. Főként a fehér kistestű kutya kategóriába eső kedvencek azok, akik ki vannak téve a szennyeződéseknek, hisz a hasuk sokkal közelebb van a földhöz, mint nagyobb társaiké. Ha fürdetésről van szó, 4-5 hetente elegendő ezt megejtenünk, így elkerülhetjük, hogy feleslegesen kiszárítsuk kutyánk bőrét a túlzott fürdetéssel. Az ápolószerek között találhatunk külön fehér kutyáknak készült sampont, balzsamot, kondícionálót is, így bundájuk hamvasságát tovább tudjuk fokozni.

Utoljára módosítva: 2024.02.13