Jégtelenítők, befagyásgátlók kerti tóhoz

Bár manapság általában már nem annyira hidegek a telek, mint 20-30 évvel ezelőtt, viszont például a 2016-17-es év téli időszaka olyan kemény fagyokat hozott, aminek következtében több, mint 20 cm-es vastagságú jégréteg képződött a hazai kerti tavakon. Sajnos kevés kivételtől eltekintve a kerti tavak általában túl vannak telepítve halakkal, és nem is mindig kellő mélységűek ahhoz, hogy a tó lakói biztonságosan kitelelhessenek bennük. Bár ősszel a legtöbben a tóba hullott levelek nagy részét eltávolítják, ezek egy része és más elhalt növényi maradványok a tóban maradnak és bomlásnak indulnak. Ha a tó felszíne teljesen befagy, akkor lehetetlenné válik a gázcsere, így a mérgező gázok nem tudnak eltávozni a vízből, ami bizony komoly mértékű halpusztulást eredményezhet.

Ahhoz, hogy ezt megelőzhesd akár egy légpumpára kötött porlasztóval is mozgathatod a vízfelszínt, viszont ez a megoldás csak nagyon kisméretű, alacsony betelepítettségű (pl. 4-5 aranyhal) kerti tavak esetében működik. Természetesen megoldhatod úgy is a dolgot, ha a zimankós időben napi szinten két-három alkalommal kimész a tavadhoz és lékeket vágsz a jégen. Ezzel csak annyi a probléma, hogy egyrészt rém macerás, másrészt a folyamatos zajkeltéssel megzavarod halaid hibernációját, arról nem is beszélve, hogy hajnalra az ilyen lékek félig-meddig általában befagynak, és a rajtuk képződött vékony jéghártya is meg tudja akadályozni a gázcserét.

Az ideális megoldás, amivel viszont biztosra mehetsz, ha beszerzel egy befagyásgátlót, vagy más néven jégtelenítőt. Ez az tótechnikai eszköz olyan, mint egy kisméretű szökőkút. Az alján egy szivattyú található, ami nagy nyomással feljuttatja az aljzatról a vizet a felszínre. Így a folyamatos, erős vízáramlásnak köszönhetően, még a legnagyobb hidegben sem fagy be a jégtelenítő környékén a vízfelszín, így biztosított lesz a gázcsere télen is a tavadban. Ráadásul egy ilyen berendezés még oxigénnel is dúsítja kerti tavad vizét, így a halaid oxigénhiánytól sem fognak szenvedni és gond nélkül átvészelik a téli hibernációs időszakot.

Utoljára módosítva: 2024.02.13