Akvárium szűrők, filterek

Az akvárium a természetes vizekkel (tavak, folyók, holtágak, patakok) ellentétben egy teljesen zárt rendszer. Míg a természetben a vízben és az aljzatban élő különféle mikroorganizmusok végzik a halak bomlástermékeiből és az elhalt növényi részekből képződött veszélyes anyagok (ammónia, nitrit stb.) lebontását, addig egy akvárium esetében ezt csak egy megfelelő akvárium szűrő révén lehet megoldani. Az akvarisztikában a medencék vizének szűrésére a külső és belső szűrők is egyaránt alkalmasak, és mindkét változatnak megvannak a saját előnyei.

A belső szűrők általában jóval olcsóbbak, mint a külső változatok. Könnyen tisztíthatók, viszont legtöbbször csak korlátozottan alkalmasak biológiai szűrésre, és némi helyet is elfoglalnak, mivel az akvárium belsejében elhelyezve használhatók. Főként kis- és közepes méretű akváriumok szűrésére ajánlhatók. Vannak azért olyan többrekeszes belső szűrők is, amelyek mechanikai és biológiai szűrésre is egyaránt megfelelnek.

A külső szűrők valamivel drágábbak ugyan, viszont jóval nagyobb a különféle szűrőanyagokat (szivacs, perlonvatta, kerámia gyűrű, biolabda stb.) tartalmazó tartályuk, ezért mechanikai és a biológiai szűrésre, sőt például aktív szén töltettel kémia szűrésre is alkalmasak. Az akváriumon kívül, általában alatta vannak elhelyezve, teljesítmény szabályozó csapokkal rendelkeznek és egy be- illetve kimeneti cső révén vannak összeköttetésben az akvárium vizével. Nem foglalnak el helyet az akváriumban és modelltől függően rendkívül nagyméretű (400 literesnél nagyobb) medencék szűrésével is könnyedén megbirkóznak.

Ha csak pár halat tartasz, vagy egy szaporító akváriumhoz keresel szűrőt, akkor ideális választás egy légpumpára, vagy szivattyúra köthető szivacsszűrő, ami biológiai szűrésre és mechanikai szűrésre is megfelelő. Az akváriumod biológiai szűrésére használhatsz talajszűrőt is, viszont a vízben lebegő mechanikai szennyeződések kiszűréséhez azt tanácsoljuk, hogy egy kisebb belső szűrővel is egészítsd ki a szűrőrendszered.

Erre érdemes odafigyelned szűrő vásárlásnál:

  • olyan szűrőt válassz, aminek a teljesítménye megfelelő az akváriumod méretéhez. A szűrőnek óránként legalább 3x meg kell tudnia forgatni az akváriumban lévő vízmennyiséget, azaz ha egy 60 literes akváriumod van, akkor egy legalább 180 l/h teljesítményű szűrőt válassz. 
  • belső szűrő esetében jó, ha levegőztető funkcióval és teljesítmény szabályzóval is rendelkezik, és az sem árt, ha esőztető is van hozzá. Ha sarokakváriumod van, akkor egy szögletes dizájnnal rendelkező modellt érdemes beszerezned.
  • ha egy attraktív nano akváriumod van, akkor az úgynevezett akasztós szűrőket ajánljuk neked, mivel ezeket a medence egyik üvegére lehet kívülről felhelyezni, így nem csökkentik a nano halaid és a garnéláid életterét (csak a szűrő vízbeszívó ága lóg be a medencébe), viszont kiváló szűrő teljesítménnyel rendelkeznek és nagyon könnyen tisztíthatók.
Utoljára módosítva: 2024.02.13