Haltáp kerti tavi halaknak

Sajnos még manapság is sokan élnek a kerti tó tulajdonosok között abban a tévhitben, hogy a kerti tavi halakat bármivel lehet etetni (macska, vagy kutyatáppal, kenyérrel stb.) A valóság ezzel szemben az, hogy az emlősök számára készített eleségek teljesen más összetevőkből állnak, mint a hidegvérű állatoknak, azaz például a halaknak megfelelők. Arról már nem is beszélve, hogy a szakszerűtlen etetés súlyos emésztő szervrendszeri problémákhoz, sőt akár még halpusztuláshoz is vezethet.

Tény, hogy a kerti tavakban leggyakrabban tartott fajok (aranyhal, koi ponty) élő eleségekkel (komposzt giliszta, csonti stb.) is etethetők, azonban ezeket csak kiegészítő jelleggel, az alapeleség mellett lehet adni nekik. Az ilyen típusú élő eleségeknek rendkívül magas a fehérje tartalmuk, viszont nem tartalmaznak növényi eredetű összetevőket és a halak számára szükséges rostokat sem. Mivel az aranyhalak és a koi pontyok is „mindenevők”, ezért fontos, hogy a napi menüjük megfelelő arányban tartalmazza a számukra szükséges alaptápanyagokat, a különféle vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat is. Mindezeket kizárólag csak a kifejezetten kerti tavi halaknak készített haltápokkal tudod biztosítani számukra.

A kereskedésekben kapható szemcsés (granulátum), vagy „pálcikás” kivitelű száraz haltápok tökéletesen ideálisak a számukra, mivel az összes szükséges tápanyagot tartalmazzák. Természetesen beszerezhetsz úgynevezett színfokozó tápokat is, azonban ezeket is csak az alapeleség kiegészítéseként add a kedvenceidnek.

A kerti tóban tartott halaidnak megfelelő tápok kiválasztásánál mindig vedd figyelembe az általad tartott fajok igényeit, szükségleteit, illetve a halaid testméretét, életkorát is. Nyilvánvaló, hogy az aljzatról táplálkozó fajok számára, mint amilyenek a tokhalak, vagy a kecsegék nem felelnek meg a vízfelszínen úszó eleségek, ezért ha ilyen halaid is vannak, akkor süllyedő tápokat is be kell szerezned. Ha fiatal, növendék halak is élnek a tavadban, akkor fontos az adott táp szemcsemérete, hiszen ha túlságosan nagy, akkor az akár fulladáshoz vezethet. Ezt a problémát akár úgy is megoldhatod, hogy a felnőtt halak számára megfelelő száraz granulátum eleséget kisebb darabokra töröd össze. Ha lemezes táppal etetsz, akkor nem kell a fenti probléma miatt aggódnod, mivel ez az eleség típus a vízbe kerülve rövid időn belül apró darabokra esik szét, és nem okoz nehézséget az elfogyasztása a kisebb szájméretű halaknak sem.

A koi pontyoknak és az aranyhalaknak növényi eredetű táplálékra is szükségük van, amihez ha nem jutnak hozzá, akkor idővel bizony kárt tesznek a tavad vízinövényeiben. Szerencsére kaphatók olyan tápok is, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak spirulinát és más hasznos növényi összetevőket is. Ha időnként ilyen típusú tápokkal is etetsz, akkor biztos lehetsz benne, hogy a növényeid épségben maradnak, és ráadásul így igen sokat tehetsz az uszonyos kedvenceid egészségének megőrzése érdekében.

Utoljára módosítva: 2024.02.13