Táplálékkiegészítők, vitaminok kerti tavi halaknak

Ha a kerti tóban jellemzően tartott halaknak (aranyhal, koi ponty) megfelelően változatos étrendet biztosítunk különböző haltápokból, amit növényi eredetű eleségekkel (forrázott leveles zöldségek, gyermekláncfű levél, stb.) és egyéb állati eredetű eleségekkel (csonti, komposztgiliszta stb.) is kiegészítünk, akkor csak általában az ősz végi – telelés előtti –, és a kora tavaszi időszakban van szükségük vitamin komplexekre. A tél előtt azért ajánlott az alkalmazásuk, mivel így sokkal könnyebben és problémamentesen átvészelik a hibernációs időszakot. Tavasz elején viszont elsősorban amiatt fontosak az ilyen típusú termékek, mert a halak immunrendszere a tél folyamán legyengül és emiatt fogékonyabbakká válnak a fertőzésekre, megbetegedésekre.

Természetesen arról sem szabad megfeledkezni, hogy nem minden kerti tó tulajdonos tudja megoldani, hogy folyamatosan kellően változatos napi menüt biztosítson az uszonyos kedvenceinek. A jó minőségű, kerti tavi halak számára készült tápok tartalmaznak ugyan vitaminokat is, azonban a makro tápanyagokkal ellentétben a vitaminok egy része az eleség felbontása után, idővel veszít a hatékonyságából. Emiatt még olyan esetben is vitaminhiányos állapotok alakulhatnak ki, ha az ember a legjobb műeleségeket használja halai etetéséhez.

Ha a kedvenceid hosszabb ideig nem jutnak hozzá a szervezetük számára szükséges összes tápanyaghoz, akkor annak előbb-utóbb az egészségük látja kárát. Ennek megelőzéséhez mindössze annyit kell tenned, hogy beszerzel egy vitaminos táplálékkiegészítőt, amit rendkívül egyszerűen az eleségükre csepegtetve adhatsz nekik. Arra kell csak odafigyelned, hogy ne adagold túl az adott terméket, mivel a hipervitaminózis (a vitaminok túladagolásából adódó állapot), ugyanolyan veszélyes lehet a halaid egészségi állapotára nézve, mint a vitaminhiány, más néven avitaminózis. Ha figyelembe veszed és betartod az általad megvásárolt vitaminos táplálékkiegészítő termék használatára vonatkozó gyártói ajánlásokat, akkor egyik probléma miatt sem kell aggódnod, és biztos lehetsz benne, hogy a kerti tavad lakói a szakszerű, lelkiismeretes gondoskodásodnak köszönhetően mindig jó egészségnek fognak majd örvendeni.