Kutyajátékok

Ha kutyákról van szó, nem létezik az a kifejezés, hogy túl sok játék. A kutya játékok számos olyan előnnyel és haszonnal bírnak, amik elengedhetetlenek kutyád fizikai és mentális egészségének fenntartásában, fejlesztésében, nem utolsó sorban pedig kiváló alkalmat nyújtanak a köztetek lévő kötelék ápolására és elmélyítésére. Hiszen legyenek bármilyen izgalmasak is a játékok, annál semmi sem jobb, mint amikor pl. előkerül a kedvenc kutya labda, és a világon legjobban szeretett gazdival együtt játszthat a kutya.

Bár a kutyajátékok szeretete minden kutyában közös, az, hogy mivel, mennyit és hogyan szeretnek játszani, kutyánként változó, ahogy az is, hogy más kutyák, vagy csak a gazdi társaságában, esetleg kizárólag egyedül játszik a legszívesebben. Pontosan ezért jó, ha a kutyának többféle játéka van - így mindig kiválaszthatja azt, amelyikhez éppen a legnagyobb kedve van, továbbá minél változatosabb a rendelkezésre álló játékgyűjtemény, annál könnyebb fenntartani a lelkesedést és a játék iránti szenvedélyt is. A játékok csökkentik a stresszt, elűzik az unalmat, és segítségükkel elkerülhető az olyan káros viselkedési minták kialakulása, mint például a túlzott rágás, kaparás vagy ásás.

A kutyajáték kategória széles választéka manapság már egészen lenyűgöző. Bármi is legyen a Te kutyád kedvence, az Okosgazdi webáruházban biztosan találsz belőle jó néhány félét. Hogy csak a legnépszerűbbeket említsük: kutya labda, kutya rágókötél, apport, gumicsont, kutya frizbi, kutya labda kilövő, ügyességfejlesztő puller kutyajáték, illetve különböző sípoló, csipogó, csörgő és plüss kutyajátékok minden mennyiségben. Igen nagy népszerűségnek örvend továbbá a számos változatban és nehézségi fokozatban elérhető logikai játék kutyáknak, mely a játék izgalma mellett garantáltan szuper mentális stimulációt is jelent kutyádnak. Nézz körül nálunk, és találd meg a kutyád játékstílusához leginkább passzolókat. Kutya játékok online vásárlása sosem volt még ilyen egyszerű!

Milyen a jó kutyajáték?

Ami a legfontosabb: biztonságos. Ne adjunk oda bármit a kutyának játék gyanánt: lehet hogy mi úgy gondoljuk, jó lesz neki, de ha pl. apró részei vannak, vagy nem megfelelő anyagú, a kutya a játék hevében könnyen eshet mérgezés vagy fulladás áldozatául. Az Okosgazdi webáruházban található játékok kutyáknak készülnek, a számukra megfelelő strapabíró, ámde egészségükre veszélytelen anyagokból. Természetes, nem mérgező anyagok, mint például a természetes vagy hőre lágyuló gumi (TPR), vagy más erős szövetek jó választásnak bizonyulhatnak. 

A másik elengedhetetlen szempont: mindig válassz minőségi darabokat. Megértjük, hogy az elhasználódás, elvesztés kockázata miatt sokan az olcsó kutyajáték mellett voksolnának, hiszen úgyis gyakran újra kell venni. Azonban hidd el, mint oly sok más esetben, a kutya játékok kategóriájában is érvényes a mondás, miszerint olcsó húsnak híg a leve. Sok rossz minőségű kutyajáték olcsón megkapható a boltok polcain, de minőségük és biztonságosságuk szinte mindig bőven hagy kivetnivalót. A cél a biztonságos, tartós kutyajáték megtalálása, hiszen kutyád egészsége és a Te nyugalmad minden másnál előbbre való. Személyes véleményünk alapján a legmegbízhatóbb darabokat a Kong kutyajátékok, a számtalan változatban kapható Chuckit! labda és egyéb játékok, és a West Paw kutyajátékok biztosíthatják számotokra. Népszerűek továbbá a Trixie kutyajáték kínálat darabjai is. 

A jó kutyajáték elősegíti a hatékony nevelést és szocializációt is, ez leginkább kölyökkorban kritikus, hiszen ők még az embergyerekekhez hasonlóan játszva fedezik fel a világot. Az alapvető tudnivalók elsajátítása sokkal könnyebb és hatékonyabb, ha játékos formában történik. Számos kutya fejlesztő játék kapható már, amely segíti ennek elérését. A játék és a sikeresen elvégzett feladatot követő dicséret olyan pozitív élményt hagy a kutyában, ami felnőtt korában is meglátszik majd a viselkedésén, játékstílusán és habitusán.

Szinte kivétel nélkül minden kutyára igaz az, hogy életük legfontosabb szereplője a Gazdi, azaz Te vagy. Odavannak érted, és a nap fénypontját azok az időszakok jelentik, amikor közösen csináltok valamit. Legyen ez a közös séta, vagy játék a kutyával otthon vagy szabadtéren, ezek azok a pillanatok, amik erősítik a köztetek lévő köteléket, és elmélyítik a bizalmat, az egymás iránt érzett szeretetet. Ügyelj hát mindig arra, hogy a közös játék rendszeres és tartalmas legyen. Hogy ez labda, rágókötél, labda dobó, puller karika vagy valamilyen intelligencia fejlesztő kutyajáték legyen, annak csak kutyád ízlése és a Te nyitottságod szab határt. Szerintünk minél többféle a játék, annál változatosabb, izgalmasabb a játékidő. Ha hosszabb idő után kerül elő újra, a régi játék is újra lázba tudja majd hozni.

Fontos szempont továbbá a kutyajáték mérete. Válassz olyan játékot, amely a kutyád testméretéhez, habitusához és rágási szokásaihoz mérten megfelelő méretű és erősségű. A túl kicsi játékok lenyelési veszélyt jelenthetnek, míg a túl gyenge anyagúak könnyen szétszakadhatnak. Kutya labda választásnál ezért legyél nagyon körültekintő, és nem javasolt a kutyajáték házilag történő elkészítésével való kísérletezés sem. Az erre specializálódott, sokéves tapasztalati múlttal rendelkező gyártókkal nem lehet, és nem is éri meg felvenni a versenyt. A minden tekintetben megbízható, strapabíró kutyajáték elkészítése az ő szakterületük.

A kutya játékok érdekesek, vonzóak és figyelemfelkeltőek kell hogy legyenek a kutyád számára. Számtalan különböző típus, szín, forma, textúra vagy interaktív funkciók révén próbálhatod érdekesebbé tenni számára. Tudtad, hogy egy olyan egyszerű játék, mint a kutya labda is vagy százféle változatban kapható? Tömör kutya labda, extra erős anyagból készült szétrághatatlan kutya labda, csipogó labda kutyának, tüskés labda, vízen úszó labda, villogó labda, fogtisztítós labda, sötétben világító labda, óriásit pattanó labda...durva, mi? És ez csak töredéke annak a számtalan változatnak, amiket megtalálsz nálunk.

Végül, de nem utolsó sorban fontos, hogy a választott darab egy tartós kutyajáték legyen. Ne feledjük azonban, hogy extra erős kutya labda, strapabíró kutyajáték ide vagy oda, egyetlen játék sem tart örökké. A folytonos szájban hordozás, rágcsálás, kapará, nyomán előbb-utóbb anyaga elgyengül, megbomolhat. Az elhasználódott, szétrágott, szakadt játékokat pedig ki kell cserélni, amikor "lejárt az idejük", mert már nem biztonságosak a kutya részére. A leváló darabokat lenyelheti, vagy felsérthetik száját, ínyét, mancsait. A kutya játékok "szavatossági ideje" pedig kutyánként más és más, mint korábban említettük, nagyon sok múlik a kutya méretén, habitusán, erején. Vannak kutyusok akik "vigyáznak" a játékokra, és vannak, akik a játék hevében lelkesedve gyorsan szétcincálnak szinte bármit. Mindkét véglet normális, és el kell azt fogadnunk. A játékok élettartalmát meghosszabbíthatjuk rendszeres tisztítással és karbantartással, illetve azzal, hogy felügyeljük, szükség esetén pedig limitáljuk a velük töltött játékidőt. A fertőzések és betegségek elkerülése érdekében pedig kutyád játékait rendszeresen fertőtlenítsd forró, szappanos vízzel, hiszen ne feledd, mindent a szájába vesz. Az ideális játék könnyen tisztítható.

Mik a legjobb kutyajáték típusok?

Utoljára módosítva: 2024.02.13