Klikkerek

A klikker szó olvasatán meglehet, hogy sokan felkapjátok a fejeteket, ugyanis ez egy olyan kiképzésre, tanításra szolgáló eszköz, amely hazánkban főként a kutyások körében ismert. A klikker azonban egyéb kedvencek (cicák, nyulak) tanítására is tökéletesen megfelelő, bár az igazsághoz az azért hozzátartozik, hogy esetükben a kiképzés a kutyusokhoz képest valamivel nagyobb türelmet igényel.

A klikker segítségével befolyásolni lehet (természetesen fájdalommentesen) az állat viselkedését. Maga a módszer tudományos elnevezése operáns kondicionálás. Az operáns kondicionálás a pozitív megerősítés elvén működik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a klikker révén megjelölsz egy általad elvárt viselkedésformát (pl. egy trükköt, vagy amikor a kutya kézjelzésre hangot ad), majd egy finom jutalomfalattal, snackkel honorálod a jó teljesítményét. A klikker egy speciális hangot ad ki, ami teljesen elüt az állat környezetében előforduló általa már megszokott hangoktól és természetes zajoktól. Mivel a klikker által keltett hanghatás teljesen egyedi, ezért az állat idővel képes lesz beazonosítani, és társítani a tőle elvárt viselkedési formával. A jutalomfalatnak minden esetben azonnal követnie kell a klikkelő hangot, hiszen csak így erősíthető meg az elvárt viselkedési forma.

A Youtube-on és más közösségi videó megosztó platformokon igen sok „klikker-es videót” találhatsz, amelyekben kutyákat, cicákat, nyulakat és más házi kedvenceket tanítanak, képeznek ki klikker segítségével.

Ha szeretnéd különféle érdekes trükkökre megtanítani a kedvencedet, vagy egy praktikus segédeszközt keresel a kiképzéséhez, akkor mindenféleképpen érdemes megfontolnod egy klikker beszerzését. Szinte elnyűhetetlen, rendkívül kedvező árfekvésű, és a széles kínálatnak köszönhetően a többféle típus közül biztos, hogy találsz majd számodra megfelelő modellt.

Utoljára módosítva: 2024.02.13