Macskatápok ivartalanított macskáknak

Miért kapható külön macskaeledel ivartalanított macskáknak? Megpróbáljuk röviden megválaszolni: az ivartalanítás következtében a macskák hormonháztartása megváltozik, anyagcseréjük kissé lelassul, és általánosságban csökken az aktivitási szintjük is. Ha továbbra is a régi, magas fehérje- és ásványianyag tartalmú macskatáp kerül a tálkájába, az könnyen az elhízásához vezethet, hiszen az ivartalanítást követően a súlya megtartásához már jóval kisebb tápanyagigény társul. Ha neked is ivartalanított cicád van, akkor a számára speciális összetételű sterilizált macskatáp adása javasolt, mely minden téren megfelel a szervezete megváltozott igényeinek. Ha így teszel, akkor kis barátod nem fog elhízni, és megelőzheted a túlsúlyból adódó további lehetséges egészségügyi problémákat is.

Az ivartalanított macska száraztáp és nedvestáp egyaránt csökkentett zsír, fehérje- és ásványianyagtartalommal bír. Minden, az ivartalanított cica számára szükséges tápanyagot (fehérjék, esszenciális zsírsavak, taurin, makro- és mikroelemek, ásványi anyagok, alacsony glikémiás indexű szénhidrátok) az  optimális mennyiségben és arányban tartalmaz, így segítségükkel cicád könnyedén tarthatja az ideális súlyt. A legtöbb speciális, steril macskatáp változatos ízekben és többféle kiszerelésben (alutasakos, alutálkás, konzerves) érhető el. Teljes értékű macskaeledel, mellyel változatos és kielégítő táplálást biztosíthatsz ivartalanított bársonytalpúdnak.

Amennyiben kedvenced hajlamos az allergiákra, ételintoleranciára, akkor javasoljuk egy gabonamentes macskatáp és/vagy hipoallergén macskatáp beszerzését, mely jelentősen csökkentheti, vagy akár teljesen meg is szüntetheti a kellemetlen tüneteket.

Az ivartalanított macska etetése - pofonegyszerű, ha ismered az alapszabályokat

Az ivartalanító műtét mind a macska, mind a gazdi életében egy olyan meghatározó esemény, melyek változásokat hoznak az addig megszokott mindennapokba. Ahhoz, hogy további közös életetek hosszú és problémamentes lehessen, van néhány olyan alapszabály, amivel fontos tisztában lenned és következetesen betartanod. Ezek legfontosabbika az ivartalanított macska etetése. De miért is olyan jelentős dolog ez?

Nem ritka, hogy a cica ivartalanítását követően akár már 2-3 nap elteltével szépen, lassan észlelhetővé válnak az apró változások, melyek az ivartalanítás hatására kezdődnek meg a szervezetében - a megnövekedett étvágy az arra hajlamosabb cicáknál hamar szembetűnő, neked gazdiként pedig tudnod kell ezt a helyén kezelni és kordában tartani helyette is úgy, hogy ügyelsz arra, hogy csak a szükséges mennyiségű macskakaja kerüljön a tálkájába. Ez azért is rendkívül fontos, mert a műtétet követően anyagcseréje akár 20-30%-os mértékben is csökkenhet a korábbihoz képest - ha pedig Te továbbra is ugyanazt a macskatápot adod neki, mint ivartalanítás előtt, ráadásul ugyanolyan mennyiségben, akkor cicusodra meglepően gyorsan fel tudnak szaladni a kellemetlenséget okozó plusz kilók. A dagi macska sokszor mókás, bájos látvány, de számukra az elhízás komoly egészségügyi kockázat, és oda kell figyelned rá, hogy elkerüljétek.

"Minek a steril macskaeledel, ha adhatok a régiből is kevesebbet?" - Súlyos tévhit, mellyel árthatsz a cicádnak

Sok gazdi az ivartalanítást követően megpróbál azzal taktikázni, hogy ugyanúgy a korábbi macskatápot adja a cicának, csak a mennyiséget csökkenti le. Kérlek, Te ne kövesd el ezt a hibát. :) Ha így teszel, szegény cica nem csak hogy folyton éhes lesz, de a megfelelő tápanyagmennyiséget sem kapja meg. Különösen nagy probléma ez olyankor, amikor kölyök cicáról van szó, hiszen manapság rengeteg esetben már néhány hónapos korban túlesnek az ivartalanításon. Egy kiscicának pedig még igenis szüksége van a sok tápanyagra ahhoz, hogy egészséges, életerős felnőtt macskává cseperedhessen. Alapvetően a legfontosabb dolog azt megérteni, hogy az ivartalanított macska táp beltartalmi összetételében van a lényegi változás, nem a mennyiségében, ezért fontos a váltás.

A korábban használt cica kaja mennyiségének csökkentése helyett tehát válassz inkább olyan steril macskaeledelt, amit kifejezetten az ivartalanított cicák megváltozott testi szükségleteinek ellátására fejlesztettek ki. Ezek a macskatápok megfelelő arányban tartalmazzák az egészséges súly és élet fenntartásához szükséges húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket és akár gyógynövényeket is, melyek ellátják kedvencedet a szükséges mennyiségű és minőségű tápanyagokkal. Sőt, jó hírünk van! Még a jutifalatok és nasik adásának élményéről sem kell teljesen lemondanunk, hiszen ma már számos speciális, kalóriacsökkentett, cukormentes finomságot vásárolhatsz, amelyek nem csak hogy szuper finomak, még cicád vonalaira is vigyázhatsz velük.

Az ivartalanított macska etetésénél tehát az a legfontosabb teendőd, hogy valamelyest csökkentsd a kalóriabevitelét, miközben a vitamin- és tápanyagigényét továbbra is maximálisan kielégíted speciális, ivartalanított cicáknak való macskatáppal. Nem elhanyagolható továbbá a rendszeres mozgásra ösztönzés sem, amely szintén elősegítheti cicád jó kondiban tartását, nem mellesleg a közös játék mindig szuperjót tesz a kettőtök közti kapcsolatnak is.

Egészségvédelem, összegzés

Az ivartalanított cica tápok sok esetben a csökkentett ásványianyag-tartalmuknak köszönhetően segíthetnek a húgykövesség kialakulásának megelőzésében, továbbá védik és segítik a veseműködést is, hogy cicád hosszú-hosszú ideig egészséges és boldog társad lehessen

Összefoglalva tehát az alábbiak miatt kell nagyon odafigyelned a cicád ivartalanítás utáni etetésére:

  1. A lelassult anyagcsere miatt kevesebb, illetve a korábbitól eltérő összetételű macskatáp adása szükséges.
  2. A megnövekedett étvágy miatt fontos a kontrollált etetés.
  3. Csökkenhet az aktivitás, mely szintén könnyebben vezethet elhízáshoz.
  4. A kevesebb folyadékfogyasztás és a jelentősen lecsökkent ásványianyag-szükséglet miatt hajlamosabbak lesznek a húgykövességre.
Utoljára módosítva: 2024.02.13