Kölyökcica tápok

Egy kölyökmacska tápanyagszükséglete a felnőtt fajtársakhoz képest jelentősen eltérő makroelemek, nyomelemek, ásványi anyagok és vitaminok tekintetében is. Ahhoz, hogy az apró kis szőrgombóc megfelelő ütemben és egészségesen tudjon fejlődni, kiemelten fontos, hogy a neki adott cica kaja megfelelő mértékben és arányban tartalmazza a szervezete számára szükséges összes tápanyagot. Az állateleség gyártó cégek tökéletesen tisztában vannak ezekkel az igényekkel, ezért a termékeik közt számos olyan speciális száraz- és nedves macskatáp, táplálékkiegészítő található meg, amelyek mindegyikét az egy évesnél fiatalabb cicák igényeinek maximális figyelembevételével fejlesztettek ki.

A kölyökmacskák számára készített „alap tápokat” az alábbi kategóriákba lehet csoportosítani:

  • Kiscica nedvestápok: A nedveseledelek általában finom szószban, vagy zselatinban lévő ízletes húsdarabkák, amelyek mennyisége és összetétele ideális a kölyökcicák számára, és biztosan meg is tudják enni. Fejlődő szervezetük szükségleteihez igazodva emelt mennyiségű állati eredetű fehérjét tartalmaznak és számos ínycsiklandó ízváltozatban érhetők el. A magasabb minőségű nedvestápokat a kiscicák szervezete számára nagyon fontos egyéb tápanyagokkal is kiegészítik, így önmagukban is teljes értékű eleségnek tekinthetők akkor is, ha a kiscica nem eszik másféle eledelt. Nem tartalmaznak továbbá mesterséges színezékeket, ízfokozókat, tartósítószereket, allergén hatású összetevőket sem. Kínálatunkban számos alutasakos junior macskaeledel, kölyök- és junior macska konzerv található.
    (Okosgazdi tipp: Az állatorvosok általában nem ajánlják a kizárólag nedvestáppal való etetést. Ha mégis emellett döntesz, fokozottan figyelned kell a cicád fogainak ápolására, mert a későbbiekben sokkal könnyebben kialakulhat fogkő és ínyprobléma.)
  • Kölyök macska száraztápok: Nagyjából a fentiekkel megegyezők mondhatók el a kiscicáknak készített kölyökmacska száraztápokról is. Mivel a néhány hónapos növendék cicák állkapcsa és fogazata még nem eléggé erős, ezért rendkívül fontos, hogy szárazeledelből is csak olyat válassz neki, ami kimondottan kiscicák számára készült. Az ilyen típusú száraz cicatáp jóval apróbb szemű, mint a felnőtt macskáknak készült hagyományos száraztápok, illetve valamivel még puhább is az állaga. A jó minőségű száraz kölyökmacska tápok (pl. Happy Cat, Royal Canin Kitten macskatáp, Orijen macskatáp stb.) kizárólag prémium minőségű alapanyagokból készülnek, nagy mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat és semmilyen haszontalan vagy káros vegyület nem található bennük. A nedvestápokhoz hasonlóan teljesértékű eleségének számítanak.
  • Táplálékkiegészítők, kölyök macska vitaminok: A kölyökmacskák számára készített táplálékkiegészítők általában vitaminokkal és ásványi anyagokkal (pl. kalciummal) dúsított ízletes paszták, amiket a kiscicák szó szerint imádnak. A kalcium és a D-vitamin két olyan fontos tápanyag, amely nélkülözhetetlen a növésben lévő kedvenced csontrendszerének megfelelő fejlődéséhez. Legyen szó bármilyen táplálékkiegészítőről, az alkalmazása előtt minden esetben alaposan olvasd át a használati útmutatóját, és pontosan tartsd be az abban leírtakat, így elkerülheted a túladagolásból adódó problémákat.
  • Macska tejpor, tejpótló készítmények: Sajnos az is előfordul, hogy a babacicát anyja magára hagyja, nem táplálja. Ha ilyen problémával találjuk szembe magunkat, az első és legsürgősebb feladatunk egy megfelelő cumisüveg és egy jó minőségű tejpótló készítmény beszerzése. Fontos, hogy egy babacicának sose adj tehéntejet - végzetes következménye lehet, árthat az apró, fejletlen szervezetnek és emésztőrendszernek. Amíg nem áll rendelkezésre tápszer, maximum a kecsketej jöhet szóba, de eléggé nehezen beszerezhető és nem minden kiscica fogadja el.

Mit eszik egy kiscica? Mikor milyen macskaeledelre van szüksége?

Egy babacica életében az első és legfontosabb táplálék az anyatej, melyre nagyságrendileg 8 hetes korukig van nagy szükségük. Előfordul, hogy egy kiscicát nem szoptat a mamája, esetleg valamilyen oknál fogva elhagy. Fontos tudnod, hogy ilyenkor a tehéntej nem megfelelő a pár napos csöppség életben tartására és felnevelésére, mivel teljesen más összetételű, mint a macska anyatej - gyengécske emésztőrendszerüknek nem tesz jót, továbbá nem tartalmazza azokat az anyatejben fellelhető, nélkülözhetetlen ellenanyagokat sem, amik megalapozzák és biztosítják az egészséges immunrendszer fejlődését. A kecsketej alternatív, időleges megoldásként szóba jöhet ugyan, de eléggé nehezen beszerezhető és nem minden kiscica fogadja el. Így ha ilyen problémával szembesülünk, akkor az optimális és legkézenfekvőbb megoldást a macska anyatej pótlására szolgáló készítmények jelentik. Ezek általában poralapú készítmények, amelyeket csak ivóvízben kell csomómentesen elkeverni, feloldani, és egy a célnek megfelelő cumisüveggel már kezdődhet is a kiscica etetés.

Nagyjából nyolchetes korban, a tejfogacskák kifejlődésétől számítva a kiscicák már nem kizárólagosan anyatejen élnek, hanem a külvilág megismerésével együtt elkezdenek érdeklődni anyjuk szilárd eledele iránt is. Ilyenkor már fokozatosan elkezdheted bevezetni étrendjébe a szilárdabb eledeleket is a tej mellé. Ügyelj arra, hogy a szilárd táplálék is kifejezetten kiscicáknak készült típus legyen, különben érzékeny, még nem eléggé fejlett emésztőrendszere rosszul reagálhat olyan anyagok bevitelére, melyre nem, vagy a felnőtt macskákhoz képest más arányban van szüksége.

Kb. 2 és 6 hónapos koruk között a kiscicák rövid idő alatt nagyot nőnek, felélénkülnek, napjaik nagy részét a játékos energiabomba és a szundi üzemmód váltakozása jellemzi. Nagyjából 3 hónapos koruktól már szinte kizárólag szilárd táplálékon élnek, tápanyagigényük jelentősen megnő, rohamléptekben fejlődő kis szervezetük magas mennyiségű és minőségű állati eredetű fehérjét, szénhidrátot, zsírokat, makro- és mikrotápanyagokat igényel, emiatt nagyon kell figyelned arra, hogy kifejezetten az életkori szükségleteknek megfelelő kölyök macska táp kerüljön a tálkába. Ebben a korban még mindig sok olyan tápláléktípus van, melyeket nem, vagy nem jól tudnak megemészteni, így a kölyök cicatápokon túl még nem tanácsos más típusú étellel vagy akár házikoszttal kísérletezni.

Fél éves kor környékétől igény szerint már lehet kísérletezni a junior macskatáp mellett bevezetett nasikkal, kis mennyiségű házikoszttal, husikkal. Egy cica egy-másfél éves korától tekinthető felnőttnek, ezen kor eléréséig pedig nagyon fontos, hogy az emelt tápanyagtartalmú kölyökcica tápokat kapja, ezzel bíztosíthatod megfelelő ütemű egészséges növekedését és későbbi gondtalan felnőttkorát. A végső, felnőttkori testméret és körülbelüli súly elérését követően cicád tápanyagigénye csökken és arányaiban megváltozik, ekkor pedig felnőtt macskakaja választására lesz szükség. A váltás a két típus között ne egyik napról a másikra történjen, mert ez sok macska emésztőrendszerét megviselheti - a tápváltás legyen fokozatos, keverd a régit az újjal, hogy könnyebben hozzá tudjon szokni.

Miért annyira fontos a junior macskatáp?

A többi ragadozóéhoz hasonlóan a macskák vázrendszerének is egyszerre kell erősnek és rugalmasnak lennie - ennek biztosított kialakulásáért felelős a jó minőségű kölyök és junior száraz macskaeledel, melynek megfelelő arányban kell tartalmaznia a az egészséges fejlődés három alapkövét: fehérjék, zsírok, szénhidrátok. A magas fehérjeszintért felelnek a minőségi, állati eredetű hús alapanyagok. Zsírok tekintetében figyelj arra, hogy az esszenciális zsírok szerepeljenek nagyobb arányban az összetételben, mert ezeket a macskák szervezete vagy nem tudja előállítani, vagy nem elegendő mennyiségben. Mind kölyökkorban, mind a későbbiekben tuti tipp a lazacolaj. A helyes táplálás "legnehezebb" része a szénhidrát - az "olcsó" szénhidrátok nem megfelelők egy kiscica számára, mert életük elején még csak nagyon kis mértékben tudják megfelelően feldolgozni. Érdemes azok körül az eledelek közül válogatni, amik minőségi szénhidrátokat és zöldségeket tartalmaznak. Ha kiscicád már fiatal korában átesik az ivartalanító műtéten, a szénhidrátbevitelre extrán oda kell figyelned, és speciális, ivartalanított kölyök macskatápot kell adnod neki, hiszen az ivartalanítás valamilyen szinten csökkenti a mozgásigényt, ezzel párhuzamosan növeli a hízásra való hajlamot. Nem ajánlott továbbá kizárólag hússal sem etetni a cicákat, mert bár alapvetően húsevők, az egyoldalú táplálkozás életük későbbi szakaszaiban betegségekhez, fejlődési rendellenességekhez vezethet. Véleményünk szerint a fentiek együttes megléte kell ahhoz, hogy egy eledel jó minőségű kölyök macskatáp jelzőt kaphasson.

A megfelelő kiscica táp választása rettentő fontos továbbá az idegrendszer egészséges fejlődése tekintetében. A cica idegrendszeri fejlettségének mértéke alapvetően fogja befolyásolni macskád élettartamát, életminőségét és nagyon sok személyiségjegyet, viselkedésbeli tulajdonságot. A korai életszakaszokban főleg, de a későbbiekben sem érdemes az eledelen spórolni, mert az idő múlásával sokba kerülhet, ha olyan fontos élettani rendszerek, mint az idegrendszer vagy a vázrendszer nem fejlődnek ki megfelelően. A minőségi hús alapanyagok tele vannak olyan nélkülözhetetlen alkotóelemekkel, amik elengedhetetlenek az idegrendszer vagy a keringési rendszer megfelelő fejlődéséhez - ilyenek például az aminosavak, a B vitaminok és az omega-zsírsavak.

Utoljára módosítva: 2024.02.13