Kölyökcica tápok

A kölyökmacskáknak a felnőtt fajtársaikhoz képest jelentős mértékben eltérő a tápanyagszükségletük a makroelemek, nyomelemek, ásványi anyagok és vitaminok tekintetében is. Ahhoz, hogy a kis kedvenced megfelelő ütemben tudjon fejlődni, fontos, hogy a napi elesége megfelelő mértékben és arányban tartalmazza a szervezete számára szükséges összes tápanyagot. Az állateleség gyártó cégek tökéletesen tisztában vannak ezzel a ténnyel, ezért a termékpalettájukon számos olyan kiváló minőségű száraz- és nedves macskatáp, valamint táplálékkiegészítő található meg, amelyek mindegyikét az egy évesnél fiatalabb korú kölyökcicák igényeinek maximális figyelembevételével fejlesztettek ki.

A kölyökmacskák számára készített „alap tápokat” az alábbi kategóriákba lehet csoportosítani:

  • nedvestápok;
  • szárazeleségek.
  • táplálékkiegészítők;
  • tejpótló készítmények.

A nedvestápok általában finom szószban, vagy zselatinban lévő ízletes húsdarabkák, amelyek mérete ideális a kölyökcicák számára, így nem jelent kényelmetlenséget számukra az elfogyasztásuk. Optimális mennyiségű állati eredetű fehérjét tartalmaznak és számos ízváltozatban érhetők el. A minőségi termékeket gyártó cégek a cicák szervezete számára fontos egyéb tápanyagokkal is kiegészítik őket, így teljesértékű eleségnek tekinthetők. Nem tartalmaznak mesterséges színezékeket, ízfokozókat, tartósítószereket, allergén hatású komponenseket, vagy egyéb, a kismacskák szervezete számára veszélyt jelentő anyagokat.

Nagyjából ugyanez mondható el a kölyökmacskáknak készített szárazeleségekről is. Mivel ebben az életkorban a cicák állkapcsa és fogazata még nem eléggé erős, ezért rendkívül fontos, hogy szárazeleségből is csak olyat vásárolj a kedvencednek, amely kimondottan kiscicák számára készült. Az ilyen típusú eleségek jóval apróbbak, mint a felnőtt macskáknak készült hagyományos száraztápok, és a textúrájuknak köszönhetően nem jelent problémát a megrágásuk az apró „szőrgombócoknak”. Az ilyen típusú minőségi száraztápok (pl. Cat Chow, Happy Cat, Eukanuba stb.) kizárólag csak prémium minőségű alapanyagokból készülnek, jelentős mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat és semmilyen káros hatású vegyület nem található meg bennük. A nedestápokhoz hasonlóan teljesértékű eleségének számítanak.

A kölyökmacskák számára készített táplálékkiegészítők általában vitaminokkal és ásványi anyagokkal (pl. kalciummal) dúsított ízletes paszták, amiket a kiscicák szó szerint imádnak. A kalcium és a D-vitamin két olyan fontos tápanyag, amely nélkülözhetetlen a növésben lévő kedvenced csontrendszerének megfelelő fejlődéséhez. Legyen szó bármilyen táplálékkiegészítőről, az alkalmazása előtt minden esetben alaposan olvasd át a használati útmutatóját, és pontosan tartsd be az abban leírtakat, így elkerülheted a túladagolásból adódó problémákat.

Előfordulhat, hogy egy kiscicát nem szoptat a mamája, esetleg valamilyen oknál fogva elhagy. Ilyen esetekben a tehéntej nem megfelelő a párnapos csöppség életben tartására és felnevelésére, mivel teljesen más tápanyag összetételű, mint a macska anyatej. A kecsketej mint olyan, alternatív időleges megoldásként szóba jöhet ugyan, de eléggé nehezen beszerezhető és nem minden kiscica fogadja el. Így, ha az említett problémával szembesülünk, akkor az optimális és legkézenfekvőbb megoldást a macska anyatej pótlására szolgáló készítmények jelentik. Ezek általában poralapú készítmények, amelyeket csak ivóvízben kell csomómentesen elkeverni, feloldani, és egy a célra megfelelő cumisüveggel etethető is vele a kiscica.