Kerti tavi víztesztek

Mint ahogyan egy akvárium, úgy egy kerti tó esetében is rendkívül fontos a megfelelő minőségű víz, mivel amennyiben ez nem áll rendelkezésre, akkor az idővel a halaid megbetegedéséhez, sőt még az elhullásukhoz is vezethet.

Tény, hogy a kerti tóba telepített növények elég sok olyan anyagot már kivonnak a vízből, amelyek nagyobb mennyiségben a halakra és más tavi élőlényekre veszélyesek lehetnek (pl. nitrát, foszfát stb.), és a részleges vízcserék, valamint az esők is jelentős mértékben csökkentik a káros anyagok koncentrációját.

Viszont, ha meg akarod kímélni magadat az esetleges jövőbeni kellemetlenségektől, akkor időnként nem árt, ha ellenőrzöd a fontosabb vízértékeket:

  • ammónia;
  • nitrit;
  • nitrát;
  • foszfát.

A víztesztek segítségével mindig pontos, részletes képet kaphatsz a tavad vizének aktuális állapotáról, és ennek birtokában elvégezheted a szükséges intézkedéseket (pl. részleges vízcsere, vízkezelő szerek alkalmazása, aktív szenes szűrés stb.)

A nyári kánikulában – főleg olyankor, ha a tavad kissé túltelepített, vagy nincs eléggé benövényesítve –, akár 1-2 túletetés hatására is „elszállhatnak” a vízértékek, ami a tó biológiai egyensúlyának felborulását eredményezheti. Pont emiatt fontos, hogy ha tartósan 30 fok fölé emelkedik a napi csúcshőmérséklet, akkor lehetőleg hetente 1-2 alkalommal elvégezd a szükséges méréseket. Ha ezt a procedúrát nem hanyagolod el, akkor biztos lehetsz benne, hogy a halaid még a legnagyobb hőhullámokat is gond nélkül átvészelik majd.

Utoljára módosítva: 2024.02.13