Táplálékkiegészítők, vitaminok akváriumi díszhalaknak

Mint ahogyan nekünk embereknek, úgy az általunk tartott házi kedvenceknek is szükségük van rendszeres időközönként különböző táplálékkiegészítőkre ahhoz, hogy megőrizhessék egészségüket és jó kondíciójukat. Ez alól a trópusi díszhalak sem képeznek kivételt, hiszen még a legszakszerűbb takarmányozás mellett sem biztosítható számukra pontosan ugyanaz az étrend, amelyhez a természetes, eredeti élőhelyeiken hozzájutnak. Ha hiányt szenvednek a szervezetük számára szükséges vitaminokban és/vagy ásványi anyagokban, akkor idővel legyengül az immunrendszerük és fogékonnyá válnak a díszhal betegségekre, amelyek akár az elhullásukhoz is vezethetnek.

Ennek megelőzése érdekében csupán annyit kell tenned, hogy az „alap tápok” mellett, időnként vitaminos készítményeket is adsz nekik. Az ilyen típusú táplálékkiegészítők általában folyadékok formájában kaphatók. Ennek köszönhetően szó szerint gyerekjáték a használatuk, hiszen csak az adott termék csomagolásán feltűntetett mennyiségben kell időnként hozzáöntened egy keveset belőlük a medencéd vizéhez.

A hagyományos értelembe vett táplálékkiegészítők mellett vannak olyan speciális termékek is, amelyek stresszcsökkentésre szolgálnak. Ezek használatával jelentős mértékben csökkenthető a díszhalbetegségek előfordulásának kockázata különböző stresszhelyezetek esetén (szállítás, új halak betelepítése, akvárium átrendezése, halak áthelyezése egy másik akváriumba, stb.)

Amennyiben korallszirtes/tengeri akváriumod van, akkor is szükséged lesz néhány speciális táplálékkiegészítő termékre, amelyek révén az akváriumodban lakó élőlények (pl. korallpolipok) számára biztosíthatod a különféle nyomelemeket és ásványi anyagokat.

Utoljára módosítva: 2024.02.13