Szárított díszhaltápok

A liofilizálás, vagy más néven liofilezés, egy olyan speciális tartósítási eljárás, amelyet a humán élelmiszeripar mellett az állateledel gyártók, köztük az akvarisztikai cégek is egyre szélesebb körben alkalmaznak. A különféle alapanyagokat fagyasztva szárítják meg, aminek köszönhetően azok rendkívül hosszú ideig eltarthatók, megőrzik minőségüket, ezért az így készült díszhal eleségek tápértéke gyakorlatilag megegyezik az élő eleségekével, és azok minden előnyös tulajdonságával is rendelkeznek.

Az ilyen eljárással készült díszhaltápok közül a liofilizált tubifex és a szúnyoglárva örvend a legnagyobb népszerűségnek. Gyakorlatilag bármilyen trópusi díszhal számára tökéletesen megfelelők, és még a kisebb testméretű fajok (neonhal, endler, ékfoltos razbóra stb.) egyedei is könnyen képesek táplálkozni belőlük, kis darabkákat lecsípve a víz felszínére szórt liofilizált eleségből. Az egyetlen hátrányuk az ilyen jellegű tápoknak, hogy a kis fajsúlyuk miatt nem süllyednek le az akvárium aljára, azaz a vízfelszínen maradnak, emiatt az aljzatról táplálkozó fajok számára nem megfelelők. Ezt leszámítva kiváló díszhal eleségek, amiket lemezes és granulátum tápokkal kombinálva kellő változatosságot és tökéletesen kiegyensúlyozott takarmányozást biztosíthatsz kedvenceid számára.

Utoljára módosítva: 2024.02.13