Granulátum, pellet, stick

A szemcsés, vagy granulátum díszhaltápok elsősorban a középső vízrétegben és az aljzatról táplálkozó halak számára megfelelő eleségek. Számos különféle fajtaspecifikus változat kapható belőlük (sügérek, aranyhalak, pontylazacok, páncélos harcsák stb. számára megfelelők), illetve olyan típusok is, amelyek többféle halfaj etetésére is tökéletesen alkalmasak.

A szemcsés – granulátum – díszhaltápokat az akváriumban tartott halak igényei és szükségletei figyelembevételével állítják elő a gyártók, így megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák a számukra szükséges makro tápanyagokat. A jobb minőségű változataik vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint antioxidánsokat is tartalmaznak, ezért teljesértékű eleségnek tekinthetők. Ettől függetlenül érdemes többfélét beszerezned belőlük, ugyanis egymással kombinálva őket kellően változatos „menüt” biztosíthatsz az uszonyos kedvenceidnek.

A szemcsés díszhaltápok legtöbbjét az etetés előtt érdemes némi akvárium vízzel benedvesíteni, így még az érzékenyebb emésztő szervrendszerű fajok (pl. dél-amerikai törpesügérek) számára sem okoznak emésztési problémákat. A szemcsés eleség előzetes benedvesítésére akár egy ásványvizes műanyag kupakot is használhatsz. Ha a szemcsés tápot az etetésnél egyből az akvárium vizébe szórod előzetes benedvesítés nélkül, akkor a halak gyomrában vizet szívva magába megduzzad, ami az emésztő szervrendszeri problémákra érzékeny díszhalfajok esetében idővel gyomorbántalmakat és bélgyulladást okozhat.

Utoljára módosítva: 2024.02.13