Tablettás díszhaltápok

Ha neked is társasa akváriumod van, mint az akvaristák legtöbbjének, akkor valószínűleg olyan díszhalakat is tartasz benne, amelyek főként az akvárium aljzatán, vagy annak közelében élnek. Ilyenek többek között az L-harcsák (pl. az anci, pleco, gibiceps), és a hazánkban is rendkívül nagy népszerűségnek örvendő páncélos harcsa fajok (corydorasok), amelyeket sokan egyszerűen csak „házmester halnak” hívnak. Rendkívül fontos, hogy ezek a kedvenceid is mindig optimális mértékben hozzájuthassanak a számukra szükséges tápanyagokhoz, aminek az egyik legegyszerűbb módja az, ha a beszerzel egy-két tablettás díszhaltápot is. Ha így teszel, akkor a lemezes és a granulátum eleségekkel kombinálva kellő változatosságot biztosíthatsz számukra, amit élénk viselkedéssel, színpompás külsővel és hosszú, egészséges élettel „hálálnak meg” neked.

A tablettás díszhaltápok egyik nagy előnye, hogy más eleségtípusokkal szemben nem, vagy csak elenyésző mértékben terhelik az akvárium vizét. Számos, az akvárium aljzatáról táplálkozó díszhalfaj növényi eredetű táplálékot is igényel, aminek biztosítására ideálisak az alga felhasználásával készített tablettás tápok. Manapság már igen széles választék érhető el az ilyen típusú díszhal eleségekből, amelyek között olyan változatok is találhatók, amiket az akvárium üvegére tapasztva is odaadhatsz a halaidnak. Így a kisebb testű fajok egyedei is kicsipkedhetnek apró darabkákat a lassan oldódó tablettás tápból, amely a vitaminok mellett a halak szervezetének optimális működéséhez nélkülözhetetlen ásványi anyagokat is tartalmazza.

Ha nanao akváriumod van, amiben a nano halak társaságában édesvízi garnélákat tartasz, akkor olyan tablettás tápokat is beszerezhetsz, amelyeket kifejezetten a gerinctelen élőlények igényeinek és szükségleteinek figyelembevételével fejlesztettek ki a gyártók.

A már említett változatok mellett érdemes még kiemelni az úgynevezett holiday tápokat is, amelyek rendkívül lassan oldódnak csak fel az akváriumod vizében. Így több napra elegendő táplálékot biztosíthatsz velük az uszonyos kedvenceid számára, és ha elmész pár napra otthonról – mondjuk egy egyhetes nyaralás idejére –, akkor sem kell majd amiatt aggódnod, hogy a halaid éhezni fognak.

Utoljára módosítva: 2024.02.13