Lemezes díszhaltápok

A lemezes díszhaltápok a granulátumok mellett a legnépszerűbb díszhal eleségnek számítanak több évtizede. Annak idején hazánkban csak néhány fajtát lehetett kapni belőlük a díszállat kereskedésekben, több részre osztott légmentesen zárt fóliában, azonban manapság már számos változatuk is beszerezhető, akár itt az Okosgazdi webáruházban. A legtöbbjük teljesértékű haleleség, azaz minden olyan tápanyag (fehérjék, zsírok, vitaminok, ásványi anyagok stb.) megtalálható bennük, ami a halak szervezete számára szükséges. Az egyik előnyük a granulátumokkal szemben az, hogy a struktúrájuknak köszönhetően kistestű halaknak is megfelelőek, mivel ők is képesek kisebb darabokat „kiharapni” az ilyen típusú tápokból. Általánosságban kijelenthető, hogy a barnás-pirosas színűek állati eredetű komponensekből, míg a zöld színűek növényi eredetű összetevőkből állnak.

A lemezes tápok főként a vízfelszín közelében, illetve a középső vízrétegben táplálkozó halak számára ideálisak, viszont ha kicsit beáztatod a tápot etetés előtt, akkor a vízbe kerülve gyorsan lesüllyednek, így az akvárium aljzatán élő fajok (páncélos harcsák, anci stb.) is tudnak táplálkozni belőlük. A széles választéknak hála napjainkban a gyártók már többféle speciális lemezes díszhaltápot is előállítanak. Így többek között például beszerezhetsz kifejezetten guppik, aranyhalak, vagy sügérek számára készült termékeket is. Emellett érdemes még megemlíteni az úgynevezett színfokozó lemezes díszhaltápokat is. Ezek olyan természetes eredetű összetevőket tartalmaznak, amelyek hatására a díszhalaid színei intenzívebbek, élénkebbek lesznek.

Néhány jó tanács:

  • mindig csak annyit etess egyszerre a tápból, amennyit a halaid pár perc alatt maradéktalanul elfogyasztanak;
  • az esetleges táp maradékokat az etetés után mindig távolítsd el az akváriumból például egy sűrűbb szövésű halháló segítségével, így nem terhelik a medence vizét;
  • az etetés idejére kapcsold le az akvárium szűrőt, így az nem fogja beszívni az eleséget;
  • etetés után mindig gondosan zárd vissza a táp dobozának a kupakját. Ha papírzacskós tápot használsz, akkor azt a tetejénél (ahol kinyitottad) többször visszahajtva egy sima ruhacsipesz segítségével is lezárhatod.
  • etess minél változatosabban! Lehetőleg többféle tápot használj és ha megoldható akkor időnként egészítsd ki a kedvenceid menüjét liofilizált és fagyasztott díszhaleleségekkel is (vízibolha, sórák, szúnyoglárva stb.)
Utoljára módosítva: 2024.02.13