Gyógyhatású készítmények díszhalaknak

Sajnos még egy szakszerűen gondozott akváriumban is megjelenhetnek időnként különböző díszhalbetegségek. A díszhalakat megtámadhatják külső és belső élősködők, de elkaphatnak valamilyen bakteriális, vagy gombás fertőzést, és igaz, hogy ritkán, de vírusos eredetű betegségeik is lehetnek. Sokszor a megbetegedést a vízben jelen lévő azon mikroorganizmusok váltják ki, amelyek normál esetben nem okoznak problémát, viszont például egy adott stresszhelyzet miatt a halak immunrendszere nem tud megbirkózni velük. Ennek megelőzésére nyugodtan használhatsz speciális stresszcsökkentő készítményeket, amelyek tökéletesek például olyankor, ha új lakók érkeznek az akváriumodba, vagy, ha egymással rivalizáló, revier tartó halaid vannak (pl. sügérek).

A Sera, a Tetra és JBL számos olyan hatékony díszhal gyógyszert gyárt, amelyek révén meggyógyíthatod a megbetegedett kedvenceidet. A díszhal gyógyszerek az alábbi kategóriákba csoportosíthatók:

  • külső paraziták elleni készítmények;
  • belső élősködők elleni készítmények;
  • antibakteriális szerek;
  • gombás fertőzések elleni szerek;
  • kombinált, többféle betegség esetén is hatékony széles spektrumú díszhal gyógyszerek.

Rendkívül fontos, hogy be tudd azonosítani, hogy milyen halbetegséggel állsz szemben, hiszen csakis így veheted fel ellene hatékonyan a harcot. Ehhez segítséget nyújthat számodra a szakirodalom, és természetesen a tapasztaltabb akvarista ismerőseid is. A díszhalbetegség típusától függ, hogy az akváriumod halállományának egészét le kell-e kezelned, vagy elég a beteg halat/halakat egy külön erre a célra fenntartott kisméretű „gyógy akváriumban” kezelni.

Mielőtt bármilyen díszhal gyógyszert alkalmaznál, alaposan olvasd át az adott termék használati utasítását, és mindig az abban leírtak szerint járj el. Ha széles spektrumú antibiotikumot kell használnod, akkor a kezelés idejére az akvárium szűrőt járasd „üresben” például egy vödör vízben. Ha nem így teszel, akkor az antibiotikum elpusztítja a szűrőben élő nitrifikáló baktériumokat, azaz gyakorlatilag hetekig nem lesz biológiai szűrésed. Ilyen esetekben a gyógykezelés ideje alatt soha ne etess! Fontos, hogy tisztában légy az alkalmazni kívánt díszhal gyógyszer összetevőivel is, mivel egyes fajok érzékenyek lehetnek bizonyos alkotóelemekre (pl. az algázó fajok és a páncélos harcsák a rézre). Soha ne kezeld feleslegesen a halaidat! Attól, hogy időnként vakaródznak, még egyáltalán nem biztos, hogy bármiféle bajuk lenne! Mindig csak a szükséges dózist használd az adott készítményből. Ezt a gyártók minden esetben az akvárium méretének függvényében adják meg (pl. 50 csepp 50 liter vízhez). A gyógykezelés ideje alatt folyamatosan menjen a légpumpa, az esetleges oxigénhiány elkerülése érdekében. Miután a halaid meggyógyultak 1-2 hétig érdemes kúraszerűen vitaminos, immunerősítő hatású táplálékkiegészítőket használnod az alapeleségük mellé.

Utoljára módosítva: 2024.02.13