Így rendezd be az első akváriumodat!

Az akváriumok nemcsak lakásunk gyönyörű díszei lehetnek, hanem ablakot nyitnak egy víz alatti világra, ahol megfigyelhetjük halaink mindennapi életét. Te is szeretnél otthonra egyet, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? Most megmutatjuk az alapvető lépéseket.

Az első akvárium berendezésénél mindenképp türelemre és tervezésre van szükség. Meg kell találni a megfelelő méretet, ami egyaránt elfér az otthonodban és a halak számára is elegendő. Egyebek mellett ki kell választani

Ezeknek az igényeknek a felmérése időbe telhet, de hidd el, érdemes foglalkozni vele, hiszen egy jól összeállított akvárium éveken át a büszkeséged lesz majd, így semmiképp se sajnáld rá az időt.

A halak új otthona, az akvárium

Bármennyire pici és csendes állatok is a halak, ugyanolyan figyelmet igényelnek a mindennapokban, mint más háziállatok. Éppen ezért az akvárium kialakításánál mindig törekedj arra, hogy a lehető legjobb életteret teremtsd meg újdonsült állataid számára. Ha kezdő vagy a haltartás területén, érdemes először egy kisebb, körülbelül 30-50 literes akváriumot választanod kevesebb uszonyossal.

Amennyiben nem ez az első akváriumod és van elég hely az otthonodban, akár egy 100 literesnél nagyobbat is választhatsz, hiszen így nagyobb területen többféle halat és vízinövényt tarthatsz majd.

A méret megválasztásánál fontos azt is átgondolni, hogy milyen halakat szeretnél majd tartani. Vannak olyan fajták, melyek megelégednek, sőt mondhatni igénylik a kisebb helyeket, ilyenek például a gurámik és a kisebb harcsafajták (például a páncélos harcsák). Természetesen, ha nagyobb és mozgékonyabb fajtákat szeretnél tartani, mint a vitorláshal, akkor a nagy méretű akvárium lesz számodra a megfelelő.

Vitorláshal

Mielőtt megvásárolnád a jövendőbeli akváriumodat, érdemes meggondolni, hogy hova szeretnéd tenni és mekkora helyed van a lakásban. Az akváriumok általános magassága 50-60 centiméter között mozog, az ennél magasabb falak esetében félő, hogy az akvárium felett található fénycsövek fénye nem éri el teljesen az aljzatot, ráadásul, a tisztításuk is nagyobb gondot okoz, mivel nem lehet könnyen elérni az aljukat.

Az akvárium méretén kívül a súlyát is figyelembe kell venni. Mindig olyan helyet válassz, ami biztosan kibírja annak teljes súlyát; ha mondjuk egy 60 literes akváriumot szeretnél a szekrényedre rakni, teszteld le, hogy ettől nem szakad-e le a polc.

További szempontok, amiket érdemes figyelembe venned az akvárium elhelyezése során:

 • Az akváriumot minél messzebb helyezd el a különböző zajforrásoktól, úgymint TV, rádió, mosógép vagy bármi más, aminek hanghullámai megzavarhatják a halakat.
 • Lehetőleg olyan helyet válassz, ami nincs közel egyetlen fűtőtesthez sem, hiszen ez megemelheti az akvárium vizének hőmérsékletét és ezáltal befolyásolhatja a halak közérzetét is.
 • Ne helyezd közvetlen természetes fény közelébe, hiszen ahogy a fűtőtestek is, a napfény is túlságosan felmelegítheti az akvárium vizét. Arról nem is beszélve, hogy ez algásodáshoz vezethet.

Az akvárium berendezése, aljzat, dekoráció és technika

Amennyiben megtaláltad a megfelelő helyet az akváriumod számára, nézzük, mire lesz szükséged a berendezéséhez.

Aljzat

Akvárium aljat tekintetében igen széles választékot találhatsz az ezzel foglalkozó szakboltokban, de az Okosgazdi webáruházban is. A legtöbb hal számára talán a kavicsos talaj a legmegfelelőbb, hiszen ettől nem lesz iszapos a víz, ha felkeverik, ráadásul, az apró ételmaradékokat is fel tudják szedegetni innen az állatok. Hogy milyen kavicsot használsz, az csak rajtad áll. Tradicionális akváriumokhoz általában a megszokott, szürkés-barnás aljzatot szokták választani, ám ma már lehetőség van arra is, hogy úgynevezett dekorkavicsokkal színezd az akváriumod aljzatát.

Dekor kavics akvárium aljzat

Ez csakis a te ízléseden múlik, csupán az a fontos, hogy mindenképp megtisztított kavicsokat, köveket használj! Az akvárium méretétől és a kavicsok jellegétől függően akár 5-10 centiméter vastagon is érdemes beszórni az akvárium alját.

Dekoráció

A legalapvetőbb akvárium dekoráció, természetesen a növényzet. Használhatsz műnövényeket vagy élő, zöld növényeket is. Fontos, hogyha élő növényeket telepítesz, csakis olyanokat válassz, amelyek nem mérgezőek a halaid számára. A legkedveltebb és leggyakoribb akváriumi vízinövények közé tartozik

Fodros vízikehely

Ha még dekoratívabb növényeket szeretnél, érdemes megfontolnod a barnás-vöröses színű indiai vörös-füzény vagy a gömbmoha megvásárlását. 

Gömbmoha (Cladophora aegagropila)

További dekoráció lehet még néhány kagyló, csigaház, nagyobb kavics, fadarabok vagy akár egy akvárium falára ragasztható háttér is, amivel még inkább megteremtheted a víz alatti világ atmoszféráját.

Víztisztító készülék

Az olyan elhullajtott szennyeződések, mint az el nem fogyasztott eleség, a halak ürüléke, a növényekről lecsipkedett darabkák vagy épp az elpusztult állatok tetemei mind az aljzaton halmozódnak fel. Mivel mindennapi tisztításra nincs lehetőség, ezért szükséges egy szűrőkészülék beszerzése.

Szabályozható fűtőberendezés

A szobahőmérsékletű víz a legtöbb hal számára nem megfelelő, így a szabályozható fűtőberendezést sem szabad kihagyni az akváriumodból. Emellé pedig mindenképp szerezz be egy hőmérőt is, hogy folyamatosan figyelemmel tudd követni az akvárium hőfokát és szükségszerűen tudj változtatni rajta.

Lámpa

A legtöbb akváriumban tartható hal állandó jelleggel igényli a közepesen erős fényt, melyet a helységekben felszerelt lámpák nem tudnak megadni számukra. Így ahhoz, hogy a halak folyamatosan elég fényt kapjanak, szükség van egy lámpára, melyet általában az akvárium fölé szokás felszerelni.

Háló

Az akvárium vízének teljes leengedéséhez bizony szükség van rá, hogy a halakat rövid időre egy másik tartályba helyezzük. Ennek a legegyszerűbb és leggyorsabb módja, hogyha egy akváriumi háló segítségével elfogjuk az állatokat és gyorsan átemeljük őket ideiglenes helyükre. 

Tippek az akvárium berendezéséhez, beüzemeléséhez

Amennyiben beszereztél mindent, amire szükséged van az akvárium berendezéséhez, akkor itt az idő, hogy elkezdd összeállítani a halaid új otthonát! Az összeállítás során mindig figyelj rá, hogy a víz, a növények és a halak közössége egy egységet alkosson.

Ne telepíts több növényt, mint amennyire szükség van, ne legyen túlzsúfolt az akváriumod. Arra is figyelned kell, hogy sokkal több halat se telepíts be, mint amennyire szükség van, ugyanis a halak - sok más élőlényhez hasonlóan - féltik területüket és ha túlzsúfolttá válik az akvárium, az verekedéshez és akár egy-egy egyed elpusztulásához is vezethet. 

Mindig gondolj arra, hogy az akvárium egy olyan rendszer, ahol az élőlények a környezeti adottságokkal harmóniában élnek. Ha sikerül kialakítani az egyensúlyt, akkor boldog, hosszú élete lesz a halaidnak és az akváriumod is ékessége lesz lakásodnak.

Tipp: amikor az első akváriumomat állítottam össze, elsőre nem tudtam, hogy pontosan hogyan is kellene kinéznie, de az interneten található képek sokat segíthetnek a növények és a dekoráció kiválasztásában. Ha nem tudod, hol szerezhetnél be egy-egy elemet, ami nagyon megtetszett, vagy nem vagy benne biztos, hogy milyen berendezéseket kellene még beszerezned, látogass el egy akvarisztikai szaküzletbe, ahol biztosan segíteni tudnak.

Az akvárium gyakorlati összeállítása

Első lépésként tégy egy rugalmas anyagból (polifoam vagy hungarocell) készült alátétet az akvárium helyére. Ez segít abban, hogy az esetleges felületi egyenetlenségekből adódó feszültségek miatt az akvárium alja meg ne repedjen. 

Ezután készítsd elő az akváriumot. Mosd át alaposan minden oldalát, lehetőleg olyan tisztítószerrel, ami bio és nem tartalmaz olyan káros anyagokat, melyek később a halakra hatással lehetnek. Ezután töltsd fel az akváriumot és egy-két napig figyeld, hogy nem szivárog-e sehol. Bár hosszadalmasnak tűnhet ez a procedúra, hidd el érdemes még az összeállítás előtt átesni rajta, mert ha már berendezted és akkor derül csak ki, hogy szivárgás áll fenn, akkor kezdheted elölről az egész munkát.

Amennyiben átment ezen a próbán az akvárium, engedd le a víz felét, így könnyebben tudsz dolgozni a különböző berendezésekkel. 
Elsőként öntsd be az aljzatot, majd utána oszlasd el a megfelelő vastagságban. Nem kell teljesen egyenes aljzatot létrehoznod, akár kis "dombokat" is kialakíthatsz, hogy izgalmasabb legyen az összkép.

Ha ez megvan, jöhetnek a standard berendezési tárgyak: 

 • a szűrőberendezés,
 • a hőmérő
 • és a fűtőberendezés.

Figyelj rá, hogy mindegyik megfelelően legyen elhelyezve, stabilan legyen rögzítve. Ezután jöhet a dekoráció: helyezd el a növényeket és más kiegészítőket. Csak akkor engedd fel az akváriumot, ha egészen biztos vagy az elrendezésben.

És sajnos itt jön a rossz hír: ha kész a berendezés, még várnod kell, ne szaladj azonnal a halakért. Én anno elkövettem azt a hibát, hogy nem vártam eleget és bizony ez néhány hal elpusztulásához vezetett. Szóval a következő néhány hét (igen, jól olvastad, hetekre lesz szükség), nagyon fontos ahhoz, hogy egy remekül működő akváriumod legyen.

Minimum három hétig kell tesztelni, hogy a berendezések megfelelően működnek-e, illetve ennyi idő szükséges ahhoz, hogy kifejlődjenek az úgynevezett nitrobakter és nitrosomonas telepek. Ezek a baktériumok az aljzatban és a szűrőben élnek és az a feladatuk, hogy a halakat megvédjék a különböző fertőzésektől. 

De ne gondold azt, hogy három hétig hátradőlhetsz és csak figyelned kell az akváriumodat, ugyanis ebben a szakaszban 3-4 naponta részleges vízcserét kell csinálni.  A szerves anyagok bomlása során káros anyagok, úgymint. ammónia és nitrit  termelődik. Ezek felhalmozódása a növények károsodásához és az algák elszaporodásához vezethet, éppen ezért szükséges a víz folyamatos cseréje. Erre természetesen akkor is szükség lesz, amikor már beköltöztetted a halakat.

Érkeznek a halak!

Ha kész a berendezés és letelt az első néhány hét, végre jöhetnek az akvárium fő látványosságai, a halak is! Mindig körültekintően kell megválasztani a fajtákat, vedd figyelembe a méretüket, illetve azt is, hogy milyen igényeik vannak.

Ha még sosem volt akváriumod, vagy olyan halakat szeretnél, melyeknek viszonylag kevés igényük van, érdemes elevenszülő fajtákat választani. Bár ezek nem annyira különlegesek, mégis remek bevezetők az akvarisztika világába. Az elevenszülő halak közé az alábbiak tartoznak:

 • Guppi: az egyik legigénytelenebb halnak is hívhatnánk, nagyon jól alkalmazkodik a környezetváltozáshoz. A táplálkozásuk során sincsenek különösebb igényeik, a száraz eledelektől a növényi táplálékig szinte mindent elfogyasztanak. 
 • Szifó: feltűnő, narancssárga színűk mindenképp vidámabbá teszik az akváriumok összképét. Nagy mozgásigényűek, így minimum 50 literes akváriumban érdemes tartani őket. Szinte mindent megesznek, de a szárított tápok és a tubiflex a legjobb választás számukra.
 • Január pontyocska: kis méretű hal, körülbelül 3-4 centisre nő meg. Barátságos halnak számít, így szinte bármilyen más hallal együtt tartható. Emellett szívós fajta, nehezen kap el betegségeket, fertőzéseket.

Az elevenszülő halak mellé remek választás lehet, mondjuk néhány páncélos harcsa. Ezek csapathalak, így mindenképp többet érdemes belőlük választani. A tartásuk mindenképp ajánlott, hiszen a harcsákat az akváriumok takarítóinak is szokták nevezni, ők tapogatják le a falakat és tisztítják meg az aljzatot. Mindemellett a tartásuk ugyanolyan egyszerű, mint az elevenszülőké. Itthon több különböző fajtával is találkozhatunk, köztük talán a legismertebb a fémszínű páncélos harcsa, a márványos páncélos harcsa és a sarlófoltos páncélos harcsa.

Bármelyik fajtát is választod, fontos, hogy legalább 50 literes akváriumban tartsd őket és egy fajtából legalább 2-3 példányt válassz ki, de 5-6 harcsánál többet ne tarts, ha átlagos méretű akváriumod van.

Milyen halakat választhatsz még? A lehetőségek száma szinte végtelen. Kedvelt kezdőknek való halak még a dániók is, melyek remekül megférnek az elevenszülőkkel és a különböző harcsafélékkel, ráadásul nincsenek túl nagy igényeik sem azt leszámítva, hogy legalább 5-6 darabot érdemes tartani belőlük, hiszen a páncélosharcsákhoz hasonlóan csapathalak. Zebradániót, pettyesúszójú dániót vagy színjátszó dániót szinte minden állatkereskedésben be lehet szerezni.

Ám ha különlegesebb halakat is szeretnél tartani, akkor érdemes az úgynevezett labirinthalakat is megfontolnod, hiszen ezek nagyobbak és színesebbek, mint a már előbb említett fajok, viszont a tartásuk nem sokkal nehezebb. Néhány kezdőknek való labirinthal:

 • Kék gurámi: fontos, hogy nagy akváriumban legyen tartva (legalább 120 literesben) és ne legyenek túl sűrűn az akváriumban. 120 literenként egy hím és két nőstény tartható. A kisebb halakkal kötekedő, így fontos, hogy méretben hasonló állatokat válasszunk mellé, mint például a vitorláshalak.
 • Kínai paradicsomhal: talán a legszínesebb hal, ami ajánlott kezdők számára. Egy 80 literes akváriumban egy párt érdemes tartani, 250 liter felett pedig akár már 5-6 hím (ugyanennyi párral) is tartható, ekkora területen már kevésbé jelentenek veszélyt egymásra a hímek.
 • Törpe gurámi: látványos mintája és barátságos természete miatt remek választás, remekül kijön kisebb halakkal is, amennyiben elegendő területe van. 60 literenként telepíthető belőlük egy pár. Szereti a dús növényzetet. 

A sügéreket is érdemes számba venni a halak kiválasztásakor. Bár csak néhány fajtájuk alkalmas kezdő akvaristák számára, mégis ezek a feltűnő halak igazi ékességei lehetnek az akváriumodnak. A széleshomlokú tarkasügér békés fajta, társas hal, remekül együtt tartható nagyobb méretű halakkal.

De mi van akkor, ha csak egy apró, 20-30 literes akvárium áll rendelkezésedre? Akkor sem kell csüggedned, bár kevesebb halat tarthatsz egy ekkora helyen, ajánlok számodra egy gyönyörű fajtát, amit már én is tartottam otthon. Sziámi harcos halnak hívják, feltűnő, színes hal, egymaga is igazi dísze az akváriumnak.

Sziámi harcos hal

A sziámi harcoshalak (elsősorban a hím példányokra gondolok) nem jönnek ki a fajtájuk többi tagjával, így érdemes egyedül tartani őket vagy ha többet szeretnél otthonra, akkor sötétített válaszfalakkal különítsd el őket egymástól, így nem láthatják a másikat és nem hergelik egymást.

Bármilyen halat is választasz, mindenképp kérd ki akvarisztikai szakértő véleményét, hogy hányat tarthatsz az adott akváriumban, illetve hogy milyen fajtákat szabad együtt tartani. Először érdemes békés, kis igényű halakat választani, mint a felsoroltak - és ha már gyakorlott vagy velük, akkor jöhetnek a vérmesebb társaik.

Ha megvannak a kiválasztott fajták, kisebb adagokban telepítsd be őket az akváriumba, ne a teljes állománnyal kezdj. Hogy miért? A szállítás során fizikai és pszichikai stressz éri az állatokat, ráadásul, teljesen új környezetbe kerülnek, időre van szükségük, hogy megszokják az új otthonukat és társaikat. Általában 5-6 halat érdemes egyszerre betelepíteni, ha lehet ugyanabból a fajtából.

Ha vannak olyan ismerőseid, barátaid, akik már foglalkoznak akvarisztikával, mindenképp kérd ki az ő véleményüket is, biztosan el tudnak látni majd hasznos tippekkel és ötletekkel egy-egy fajtával kapcsolatban.


Hozzászólások (14)

   • Vendég (#2E438)

    Sziasztok! Olyan kérdésem lenne ha csak 10 literes akvárumot szeretnék, ahhoz mit ajanlotok?

    2019. 04. 06. 20:11Válasz a hozzászólónak
    • Vendég (#38782)

     Garnela+ sok noveny

     2019. 06. 24. 17:50
    • Vendég (#86C5F)

     Várj addig, amíg legalább 30 litereset szeretnél.

     2020. 06. 21. 21:41
    • Vendég (#884C5)

     Minél kisebb az akvárium, annál több gond van vele.

     2020. 06. 26. 15:53
    • Vendég (#15A27C)

     10 literes? Borzalmas sok munka kevés sikerélmény
     . Min. 100 literes az ami boldogság és kevés munkával tudsz megfelelő életkörülményt kialakítani növénynek és a halaknak. Saját tapasztalat.

     2022. 03. 10. 08:04
     • Vendég (#42ABA)

      16l-es akváriumhoz milyen halak ajánlottak, Illetve a víz cserét hogyan lehet gyorsan és egyszerűen megoldani? Köszönöm!

      2019. 09. 16. 15:55Válasz a hozzászólónak
      • Vendég (#8F587)

       Semmilyen, minimum 30l

       2020. 07. 20. 17:48
      • Vendég (#96799)

       Guppit. 5-6 liter/fő.
       Vedd ki a halakat majd valamivel (pl. pohár, bögre, stb.)merd ki a víz kétharmadát, az akváriumban maradt egy harmad mellé önts annyi csapvizet vogy telelegyen és tedd vissza a halakat. Ezt háromhetente ismételd.
       (Amikor kiveszed a halakat kb. Egy liternyi az akváriumból kiszedett vízbe tedd. A csapvíz amit az akváriumba töltesz huszonnyolc fok legyen és az akváriumot is tartsd ijen melegen mert a guppikezt a hőfokot szeretik.)
       Sok szerencsét hozzá!

       2020. 08. 16. 14:11
      • Vendég (#96799)

       5-6 liter/ guppi.

       2020. 08. 16. 14:25
     • Vendég (#6D243)

      A sziámi harcoshal mellé egy 50l-es akváriumba milyen halakat ajánlott rakni? Törperákokat/garnélákat rakhatok melléjük?

      2020. 04. 18. 17:04Válasz a hozzászólónak
       • Vendég (#8F55A)

        Ezt az idióta sületlenséget, amit összehordtatok. Senki ne tanuljon innen akváriumot indítani!!!!

        2020. 07. 20. 17:09Válasz a hozzászólónak
        • Vendég (#A583E)

         Ok, de akkor tudnál valami más alternatívát? Csak mert fikázni könnyű, de anélkül, hogy jobbat ajánlanál nem érdemes...

         2020. 10. 03. 05:42
        • Vendég (#C33DC)

         Építő jellegű kritikáról hallottál?

         2021. 01. 05. 08:44
        • Vendég (#10165F)

         Dísz halaknál van egy szabály 1 cm-jusson 2 liter. Természetesen van egy minimum amit az ajánlásoknak a legjobban kihasználni.
         Én így csinálnám: 1 sziámi hal és 3 páncélos harcsa, 6-7 kicsi rák vagy 2 csiga akik eszik az algát az algát. 5 Neonhal, 3 gibbi a maradék helyet pedig beültetném

         2021. 07. 20. 16:28
        • Vendég (#A67E6)

         188 literes akváriumba hány fajta algaevő tartható? Különálló fajokra gondolok, és azért kérdezem hogy tartható, hogy nem e lesz köztük háború?

         2020. 10. 06. 14:47Válasz a hozzászólónak
          • Vendég (#150C82)

           Szép napot!
           Levegőztetőre is szükség lehet??
           Nem találok semmit, ami utalna rá :(

           2022. 02. 15. 12:25Válasz a hozzászólónak

           Oszd meg a véleményed!

           Utoljára módosítva: 2024.02.13