Akvarisztikai alapismeretek trópusi díszhalak tartásához

A legtöbbünkben már gyermekkorától benne él a vágy, hogy a természet egy darabját valamilyen módon becsempéssze saját otthonába. Nem volt ez másként az én esetemben sem, amikor cirka húsz évvel ezelőtt, édesapám kíséretében életemben először ellátogattam a lakóhelyünk közelében működő díszállat kereskedésbe. 

A bolt akváriumaiban színpompás trópusi halak, köztük gyönyörű aranyhalak úszkáltak vidáman, lélegzetelállító látványt nyújtva.

Aranyhalak úszkálnak az akváriumban

Bár nem volt semmilyen konkrét célja az akkori látogatásunknak, csupán körül szerettünk volna nézni, bennem percek alatt megfogalmazódott az elhatározás, hogy ha törik, ha szakad nekem is lesz otthon akváriumom, amit majd büszkén mutogathatok a barátaimnak.

Erre nem kellett túl sokat várnom, mert a születésnapom közeledtére való tekintettel, a szüleim megleptek két héttel később egy 50 literes medencével, aminek köszönhetően az akvarisztika a kedvenc hobbimmá, életem meghatározó részévé vált. 

Persze annak idején, a kezdők akvaristák legtöbbjéhez hasonlóan, akik nem rendelkeznek a trópusi díszhalak tartásához szükséges alapvető ismeretekkel, én is elkövettem számos hibát, aminek a kedvenceim látták kárát. Az akvárium vize zavarossá vált, a növényeim kipusztultak, a halaim megbetegedtek és egymás után dobták fel az uszonyukat. 

Ennek a cikkemnek az elsődleges célja az, hogy segítséget nyújtsak minden olyan kezdő, vagy leendő akvarista számára, aki trópusi díszhalakat szeretne tartani, és egy akvárium beszerzését fontolgatja, viszont nem állnak rendelkezésére az alapvető ismeretek. Ha te is közéjük tartozol, biztos vagyok benne, hogy hasznosnak találod majd az itt leírtakat. Sőt, szerintem még akkor is találhatsz egy-két megfontolásra érdemes tanácsot a cikkben, ha már van némi tapasztalatod az akvarisztika terén.

Mielőtt még belevágnál…

Rendkívül fontos, hogy az akvárium és a halak beszerzése előtt átgondolj néhány dolgot, amihez azt javaslom, hogy tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

 • Mekkora hely áll a rendelkezésemre az akvárium számára?
 • Milyen halfajokat szeretnék tartani?
 • Milyen technikai eszközökre és kiegészítőkre lesz szükségem?
 • Mennyit tudok rászánni kb. anyagilag az egészre?

Minimális akváriumméret

A kezdő akvaristák általában úgy vélik, hogy minél kisebb egy akvárium, annál kevesebb gonddal jár a működtetése, pedig a valóságban ennek éppen a fordítottja az igaz. Így például egy kisméretű medence esetében, ha egyszer is a kelleténél több eleséget adsz a halaidnak, az el nem fogyasztott haltáp miatt szinte azonnal felborul a víz egyensúlya, ami rövid idő alatt halpusztuláshoz vezet. 

Sokan kérdezték már tőlem, hogy mekkora az a minimális akváriumméret, amivel egy a hobbival még csak ismerkedő akvarista elkezdheti a trópusi díszhalak tartását. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy csak kevesen engedhetnek meg maguknak egy több száz literes medencét, viszont, ha abból indulok ki, hogy több fajt szeretnél tartani és a minimális élettér szükségletüket is biztosítani akarod, akkor ehhez „alsó hangon” is, egy 100-150 liter közötti akváriumra lesz szükséged. Egy ekkora akvárium, feltöltve aljzattal, kövekkel, dekorációs elemekkel és vízzel már jókora önsúllyal bír, ezért fontos, hogy rendelkezz a biztonságos tárolására szolgáló stabil bútorral is.

Kezdők számára ajánlott díszhal fajok

Ha kicsit körülnézel a világhálón található magyar nyelvű akvarisztikai oldalakon, akkor azt fogod tapasztalni, hogy sokuk ajánlja a kezdők számára kiváló „tanuló halként” az elevenszülő fogaspontyokat (guppy, platti, molli, xifó stb.) Tény, hogy a számos tenyészváltozatnak köszönhetően rendkívül impozáns megjelenésűek, és csak mérsékelt igényeik vannak, viszont ha akarod, ha nem szaporodni fognak. Az alábbi kép előterében egy platti vagy széleshátú fogasponty látható, a háttérben több neonhallal:

Hiába riogatják a mosógépszerelők azzal a jónépet a tv-s reklámokban, hogy milyen szörnyen kemény a víz Magyarországon, őket ez nem zavarja, mivel pont ideális a számukra. Ne érts félre, nem akarlak lebeszélni a tartásukról, de ha mellettük döntesz, akkor gondoskodnod kell a folyamatos ivadék szaporulat elhelyezéséről is. 

A kistestű pontylazacokkal (neonhal, rézlazac, fekete tetra stb.) nem lesz ilyen problémád, mivel ők kizárólag csak lágy vízben ívnak, ráadásul a gondozásuk sem bonyolultabb, mint az elevenszülőké. 

Ugyanez mondható el a páncélos harcsákról (corydoras fajok) is, sőt én még néhány törpesügér fajt is ide sorolnék: kakadu törpesügér, ramirezi, meggyhasú sügér. Az alábbi képen egy kakadu törpesügér, avagy egy Apistogramma cacatuoides látható:

Nagyobb testű fajt, mint például a vitorláshal (Angelfish), csak abban az esetben válassz, ha biztosítani tudsz egy legalább 200 literes medencét a trópusi hal projektedhez. Azért hozzáteszem, még egy ekkora méretű akváriumban sem tarthatsz két kifejlett példánynál többet, ugyanis ha párba állnak, akkor üldözni kezdik a fajtársaikat. Az alábbi képen egy vitorláshal látható:

Vitorláshalak - (Pterophyllum-scalare) - Fotó: Citron - Wikipédia - CC BY-SA 3.0

Egy-két ancit (algaevő harcsát) azért nyugodtan beszerezhetsz, mert bár a hímek 12-13 cm körülire nőnek, az etetések idejét leszámítva viszonylag békések, és jól érzik magukat a kisebb, 100-150 literes medencékben is.

Az akvárium működtetéséhez szükséges technikai eszközök

Az akvárium a szabad vizekkel szemben, ahol folyamatos a vízcsere az esők révén és több ezer liternyi víz jut egyetlen halra, egy zárt rendszer, aminek a zavartalan működtetése nem oldható meg technikai eszközök nélkül.

Lássunk akkor most egy rövid listát, hogy mire is lesz pontosan szükséged:

 • akváriumszűrő
 • akváriumfűtő (abban az esetben, ha télen túl hideg lenne a lakásodban a halaid számára)
 • levegőzető
 • világítás

Az akvárium vizének folyamatos szűrése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy fent tudjuk tartani a biológia egyensúlyt a medencében. Erre a célra használhatsz belső szűrőt is azonban jó, ha tudod, hogy a legtöbb ilyen modell csak mechanikai szűrésre képes. 

Az optimális megoldást – főleg olyan esetben, ha kezdő vagy – egy külső szűrő beszerzése jelenti. Ez mindkét funkciót ellátja, azaz mechanikai és biológiai szűrést is végez. 

Néhány jó tanács:

 • A szűrőnek éjjel-nappal mennie kell, csak az etetések idejére kapcsold le!
 • Ha tisztítanod kell a szivacsát, akkor azt mindig az akváriumból leszívott vízben tedd, soha ne használj erre a célra csapvizet!
 • Ha belső szűrőd van, akkor azt valamelyik sarokban helyezd el a vízfelszín alatt úgy, hogy megfelelő áramlást biztosítson. Ha mozog a vízfelszín, a CO2 is könnyebben távozik az akvárium vizéből.

Az akváriumfűtő használata a trópusi halak tartása szempontjából abban az esetben fontos, ha a lakás (szoba) hőmérséklete tartósan 24 fok alá esik. 

Levegőztető légpumpát mindenféleképpen érdemes beszerezned, mert egyrészt biztosíthatod vele a halaid számára létfontosságú oxigént, másrészt a felszálló buborékok mozgatják a vízfelszínt, így a széndioxid könnyebben eltávozik belőle. 

Természetesen gondoskodnod kell a növényeid és a halaid számára megfelelő akváriumvilágításról is, mert a természetes fény, hacsak nincs az akvárium közvetlenül egy ablak mellett, általában nem elégséges az optimális fejlődésükhöz. Erre a célra használhatsz különféle lámpákat, LED spot fényforrásokat, vagy olyan praktikus akvárium tetőket, amelyek beépített neoncsöves világítással rendelkeznek.

Az akvárium berendezése

Ha már sikeresen beszerezted a trópusi halak tartásához megfelelő méretű medencét, és rendelkezel a működtetéséhez szükséges technikai eszközökkel is, akkor belevághatsz az akvárium berendezésébe is.

Akvárium berendezése - Fotó: Citron - Wikipédia - CC-BY-SA-3.0

Az, hogy ehhez mire lesz szükséged főként a tartani kívánt halfajok igényeitől függ, de néhány dolgot azért felsorolnék, mert kiindulási alapként jó lehet:

 • Akvárium talaj. Lehetőleg apróbb szemcseméretű gyöngykavics, esetleg kvarchomok. Én azt ajánlom, hogy kerüld a színes kavicsokat, mert nagyon természetellenes hatást keltenek, persze a döntés a te ízlésedre van bízva.
 • Nagyobb kövek. Kifejezetten jól mutatnak a medencében, ráadásul jópofa kis barlangokat tudsz összeállítani belőlük, amiket az algázóid és a törpesügéreid biztos, hogy díjazni fognak.
 • Nagyobb gyökerek (pl. szőlőtőke), vasfa, szavanna fa stb. Ha egy élethű víz alatti tájat szeretnél megalkotni, akkor tökéletesek a célra, és az algaevő harcsáidnak is jól jönnek, akik előszeretettel rágcsálják őket, mivel így hozzájuthatnak az emésztésük szempontjából fontos növényi rostokhoz.
 • Különféle kerámia halbújók, barlangok. Kiválók a rejtőzködő életmódot folytató „bújós” fajok számára, jól mutatnak az akváriumban és viszonylag olcsón be lehet őket szerezni a netes webshopokban. 

Az akvárium beüzemelése

Mivel sok kezdőben él az a tévhit, hogy ha minden technikai eszköz és berendezési tárgy megvan az akváriumához, akkor már szaladhat is növényeket és halakat vásárolni, fontosnak tartom, hogy néhány mondatban leírjam az akvárium „normális” beüzemelésének folyamatát. 

Ha kész vagy az akvárium berendezésével, feltöltötted aljzattal, elhelyezted benne a dekorációs elemeket, és a helyükre kerültek a technikai eszközök is (szűrő, fűtő és társai), akkor töltsd fel vízzel, majd ha ezzel végeztél indítsd el a szűrést. Most jön az a része a mókának, amit én csak úgy hívok, hogy „türelemjáték”. 

 • Járasd a vízzel feltöltött akváriumban a szűrőt kb. 3-4 napig és csak ezt követően vedd meg a növényeket.
 • Ültesd el a növényeket az akváriumban. A nagyobbakat hátulra helyezd el, a kisebbeket eléjük, közöttük kellő helyet hagyva, és hagyj elegendő helyet a halaid számára is a szabad mozgáshoz, úszáshoz.
 • Várj legalább egy hetet mielőtt belevágnál a halak beszerzésébe.
 • Ne vedd meg egyszerre az összes halat! Első alkalommal csak 4-5 példányt szerezz be és a vásárlások között mindig teljen el legalább 3-4 nap. 
 • Ne telepítsd túl az akváriumodat! Nyugodtan számolhatsz az 1 cm / 1 liter szabály alapján, de azért vedd figyelembe az egyes fajok minimális élettér szükségletét is.
 • Csak olyan üzletből (akváriumból) vásárolj, ahol minden hal egészséges. 
 • Ha megoldható, akkor az akváriumba helyezésük előtt, mindig tartsd karanténban 2-3 napig az új halakat egy erre a célra szolgáló kisebb akváriumban.

Ha betartod a fenti lépéseket, akkor sok kellemetlenségtől kíméled meg magadat és az újdonsült kedvenceidet is. A fenti folyamat felgyorsítható, ha beszerzel a szűrés beindítását támogató baktériumkultúrát (szűrőindító baktériumok) is, de ez a lényegen és a lépesek sorrendjén nem változtat.

Az akvárium gondozása

Az akvárium szakszerű és lelkiismeretes karbantartása elengedhetetlen ahhoz, hogy a medencében élő halak és növények hosszú időn keresztül egészségesen élhessenek, és persze ahhoz, hogy mi magunk is kedvünkre gyönyörködhessünk bennük. 

Az egyik legfontosabb dolog az akvárium gondozásában a részleges vízcsere. Egy már beüzemelt akváriumot, amiben halak és növények élnek SOHA nem szabad kitakarítani! 

Sajnos sokakban él az a tévhit, hogy az akvárium tisztán tartásának módja az, ha havonta egyszer kihalásszák belőle a halakat, és mindent alaposan átmosnak. Ez egy nagyszerű módszer, ha koszos edényekről, vagy ruhákról van szó, viszont egy akvárium esetén a lehető legrosszabb dolog, ami a benne lakó élőlényekkel megtörténhet. 

Gondoljunk csak bele, hogy mi is történik ilyenkor. Az, aki mindent alaposan átmos, kipucol, gyakorlatilag sterilizálja az akváriumát, tönkreteszi a szépen beállt vizét, szűrését, arról már nem is beszélve, hogy elképesztő mértékű, és teljesen felesleges stressznek teszi ki a halait. 

Az egyetlen „normális” megoldás az akvárium tisztán tartására a részleges vízcsere. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy az akvárium vízéből leszívunk 20-30%-nyi vizet (hetente vagy kéthetente a halnépesség mértékétől függően), amit friss, 1-2 napot pihentetett hasonló hőmérsékletű vízzel pótolunk. A részleges vízcserék alkalmával eltávolíthatjuk a halak ürülékét és az egyéb szennyeződéseket is egy slag segítségével az aljzatról. 

Ha szükséges, kitisztíthatjuk a szűrő szivacsát is, viszont azt – mint azt korábban már említettem – mindig az akváriumból leszívott vízben végezzük el.

Díszhalak etetése

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen minőségű díszhal táppal etetjük a halainkat és persze az sem mellékes, hogy hogyan, illetve, hogy milyen időközönként tesszük azt. 

Egyes eleség fajtákat akár mi magunk is tenyészthetünk otthon, azonban a kezdők számára ez eléggé macerás lehet, ezért inkább azt ajánlom, hogy hagyatkozz a kereskedésekben beszerezhető jó minőségű tápokra, és fagyasztott eleségekre. 

Lehet, hogy most azon gondolkozol, hogy miért ne lehetne kizárólag csak a különféle típusú, mesterségesen előállított tápokkal etetni a halaidat. Nos, lehetni éppenséggel lehet, de nyilván te sem szeretnél egész életedben konzerveken élni. Legyen bármilyen jó minőségű is egy mesterségesen előállított táp, akkor sem lesz soha olyan, mint a természetes, fagyaszott eleségek.

Ha változatosan akarod etetni a kedvenceid, akkor azt javaslom, hogy a tápok és a fagyasztott eleségek kombinációját használd. Én személy szerint a haltápok közül a JBL, Sera és a Tetra termékeit használom. A fagyasztott eleségeknél a márkára nem helyezek olyan nagy hangsúlyt, fontosabb, hogy a halaim számára megfelelő méretű és tápanyag összetételű legyen. Ami nálam szóba jöhet, az például a fagyasztott cyclops, daphnia, artemia (sórák), és a krill. Néhány megfontolandó tanács a halaid etetéséhez:

 • Mindig csak annyi eleséget adj a halaidnak, amennyit pár perc alatt maradéktalanul elfogyasztanak.
 • Ha meg tudod oldani, akkor naponta két alkalommal etess, két kisebb mennyiségre elosztva a napi adagot.
 • Az élő eleséggel bármilyen parazitát behurcolhatsz az akváriumba. Ha ennek ellenére szeretnél etetni vele, akkor azt halmentes vízből, vagy megbízható forrásból szerezd be.
 • A fagyasztott eleségeket a felhasználás előtt olvaszd ki és mosd át alaposan csapvízben (például egy háló vagy szűrő segítségével).
 • Próbálj meg a lehetőségeidhez képeset minél változatosabb étrendet biztosítani a halaidnak.
 • Fagyasztott tubifex-et és szárított vízibolhát soha ne adj a halaidnak!
 • Kéthetente tarts egy „koplaló napot”.

Lehet, hogy az általam leírtak egy részét meglepőnek, vagy kissé zavarba ejtőnek találod – gondolok itt például a részleges vízcserére, vagy a szűrő tisztásásra. Viszont 20 éves tapasztalattal a hátam mögött nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy ha mindent a cikkben leírtak szerint csinálsz, akkor kezdő akvaristaként elkerülnek majd a keserű csalódások és garantáltan hosszú időn keresztül gyönyörködhetsz a saját kis vízi világod szépségében.


Hozzászólások (14)

Oszd meg a véleményed!

Utoljára módosítva: 2024.02.13