Kutya allergia kisokos - mit tehetünk, mit válasszunk, ha kutyatáp allergiával állunk szemben?

Manapság szinte mindenhol azt látjuk és tapasztaljuk, hogy embertársaink körében a különböző ételintoleranciák vagy ételallergiák jelenléte drasztikus mértékben megugrott, és sajnos népbetegségként tekinthetünk rájuk. Jelenlétük számos tünettel jár, melyek kezeletlenül hagyva nagyon sok kellemetlenséget okozhatnak mindennapjainkban. Az elmúlt évek során ez az aggasztó tendencia háziállataink körében is felütötte a fejét - a különböző allergiás betegségek egyre több kutyát és macskát is érintenek, gazdiként ezek kordában tartása pedig sokszor tagadhatatlanul kellemetlen, hosszú, és nem ritkán drága folyamat.

allergia


Miből gyanítható, hogy kutyám/macskám ételallergiában szenved?

Az eledelallergiának számos tünete lehet, ezek tartós észlelése esetén érdemes kivizsgáltatni kedvencünket. A leggyakrabban tapasztalt tünetek a bőrgyógyászati és emésztőrendszeri panaszok két nagy kategóriájának valamelyikébe, rosszabb esetében mindkettőbe esnek. 

 • A leggyakoribb bőr- és fülproblémák: fülgyulladás, bőrviszketés, indokolatlan mancsnyalogatás, esetleg akár az uralhatatlan viszketés hatására történő vakarózás miatt bekövetkező szőrhullás a test bizonyos részein.
 • A leggyakoribb emésztőszervi panaszok: fogyás, tartósan fennálló hányás/hasmenés


Ha látjuk a tüneteket kutyánkon vagy macskánkon, és azok nem szűnnek, hogyan tovább?

Annak kimutatására, hogy pontosan milyen allergén(ek)re érzékeny kedvencünk, mai tudásunk szerint nem áll rendelkezésre megbízható állatorvosi teszt. Az ezirányú vérvételek eredményei sajnos nem kellően pontosak, ezért állatorvosi körben a jelenleg elfogadott egyetlen ételallergiával kapcsolatos diagnosztikai módszer az úgynevezett eliminációs (megvonásos) diéta. Ennek lényege, hogy kutyánkat vagy macskánkat meghatározott ideig (6-12 hét) kizárólag az állatorvos által ajánlott táppal etethetjük, melyet nagyon szigorúan be kell tartani, és a pontos eredmények érdekében kutyánk és macskánk ezen időszak alatt semmilyen más eledelt nem vehet magához, még minimális mennyiségben sem. Tehát ki van zárva mindennemű jutalomfalat, vitamin, emberi étel stb. - kizárólag az orvos által javasolt száraztáp és víz adható. Amennyiben a tünetek az eliminációs időszakban csökkennek vagy megszűnnek, úgy a 6-12 hét elteltével egy úgynevezett provokációs időszak következik, melyben kedvencünknek fokozatosan emelt mennyiségben újra a régi tápot kell fogyasztania - a tünetek jellemzően elég hamar, maximum pár napon belül visszatérnek, ebben az esetben nyer tényleges igazolást az ételallergia, és az allergizáló összetevőt egyszer s mindenkorra ki kell zárni kedvencünk étrendjéből. Ha a korábban tapasztalt tünetek ebben a szakaszban nem ütik fel újra a fejüket, úgy vélelmezhető, hogy a probléma hátterében nem ételallergia állt.

Az eliminációs diéta igazolt táp allergia esetén meghatározott időközönként újra elvégezhető különböző fehérjeforrásokkal, így feltérképezhető, mik azok az összetevők és fehérjeforrások, melyeket kedvencünk biztonsággal fogyaszthat.

e35177a6c29b25a41e42e8d2cd035940468633cb 3692x3240

 

Mitől allergiás a kutyám?

A témában végzett kutatások arra mutatnak rá, hogy a bőrtüneteket produkáló házikedvencek közül csak kb. minden századik beteg panaszait okozza valamilyen kutyatáp kiváltotta allergia, a bizonyítottan valamilyen allergiában szenvedő kutyák és macskák közül pedig alig minden tizedik állat allergiáját okozza csak a táp okozta allergia. Az esetek döntő többségében az allergiás tünetek hátterében környezeti allergének találhatók, melyeknek nincs köze az állat által fogyasztott táplálékhoz.
Az eddigi vizsgálati eredmények alapján a leggyakoribb eledel eredetű allergének az alábbiak:

 • marhahús (36%)
 • tej (28%)
 • búzaglutén (15%)
 • tyúktojás (10%)
 • csirkehús (9,6%)
 • birkahús (6%)
 • szója (6%)

Meglepő módon a rettegett csirkefehérje egészen elmarad a marhafehérjéhez képest allergizáló hatás tekintetében, így az elterjedt meggyőződés, miszerint a csirke allergia a leggyakoribb a kutyák és macskák körében, megdőlni látszik.

 

Kedvencem kutyatáp allergiában szenved, és az állatorvos javaslatára hipoallergén tápot kell ennie. De mitől lesz hipoallergén egy táp?

Nagyon fontos tisztában lennünk azzal, hogy a jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható, a gyártók által "hipoallergén"-ként megjelölt száraz kutyatápok és macskaeledelek esetében a jelölés a legtöbb esetben mindössze azt jelenti, hogy az állataink körében allergiás reakciót (vélelmezetten ~ közhiedelem szerint) leggyakrabban kiváltó csirkehúsfehérjét nem tartalmazza az adott táp. Az esetek egy részében ez meg is oldja a problémát, azonban ha kedvencünk más összetevőre vagy fehérjére allergizál, problémája nem feltétlenül szűnik meg. Ezért különösen fontos kivizsgáltatni, hogy pontosan mi(k) azok az összetevő(k), melyre kutyáink és macskáink szervezete rosszul reagál, illetve ezek ismeretében elengedhetetlen a választott száraztáp pontos összetevőinek átolvasása vásárlás előtt.

A ténylegesen hipoallergén jelzőt csak azok a szárazeledelek nyerhetik el, melyek minden felhasznált összetevőt együttesen tekintve alkalmasak a különböző túlérzékenységekben, allergiákban szenvedő háziállataink táplálására. Az ilyen eledelek legtöbbször egyetlenegy, allergén szempontjából alacsony kockázatú állati eredetű fehérjeforrást tartalmaznak, illetve többi összetevőjük között sem szerepel a tojás, szója és a gluténtartalmú gabonaféle. Ezek jellemzően állatorvos által felírható gyógytápok, azonban ezek fogyasztása csak igazán súlyos esetekben (pl. többrétű allergia) indokolt, legtöbbször elég azt az összetevőt végérvényesen elhagyni kedvencünk étrendjéből, melyre ténylegesen érzékeny.

iStock 1343559163


Hidrolizált fehérje van a száraz kutya- és macskatáp összetevői között - mit jelent ez?

A hidrolizálási eljárás során az eledelben fő fehérjeforrásként használt alap fehérjét egy speciális eljárás során olyan apró molekularészekre bontják szét, hogy azt a szervezet onnantól már nem képes felismerni allergizáló fehérjeforrásként. Az allergiás reakció ennek köszönhetően nem indul be. A hidrolizált fehérjék gyakorlatilag részlegesen előemésztett, peptidekre bontott proteinek, melyek sokkal könnyebben emészthetők. Ha tehát egy potenciális száraztáp összetevői között a “hidrolizált csirke/marha/stb fehérje” kifejezést látjuk, úgy az adott táp biztonsággal adható kedvencünknek, az allergiás reakció vélhetően nem fog jelentkezni. Ezek a speciális eljárással készült száraztápok a legtöbb gyártó esetében külön gyártósoron, kiemelt odafigyeléssel készülnek. Az ebből fakadó megbízhatóság és biztonság azonban sajnos láthatóan jelentkezik az adott táp árában is, a hidrolizált fehérjét tartalmazó tápok jellemzően jóval drágábbak, mint egy átlagos táp.

FONTOS! A “hidrolizált” és a “dehidratált” kifejezések nem összekeverendők. Míg előbbi a fent említett speciális gyártási eljárást hivatott jelezni, a “dehidratált” jelző mindössze azt jelenti, hogy az összetevő szárított, pl. szárított húsliszt szerepel az összetevők közöt.


A hipoallergénként jelölt táp csirkezsírral készül. Most akkor mégsem hipoallergén?

Az említett csirkeallergia kapcsán van még egy gyakori tévhit, melyet fontosnak tartunk tisztázni. Ez a csirkezsír kérdése, mely a mai napig nagyon megosztó téma. Számos gazdi elutasít egy-egy, összetevők alapján egyébként az igényeknek teljes mértékben megfelelő száraztápot mindössze azért, mert az összetevők között a szárnyaszsír vagy csirkezsír szót látja, és úgy véli, kedvence erre is allergiás lesz. Ez tévhit, ugyanis allergiás reakciót bizonyos fehérjék képesek kiváltani, zsiradékok nem. Tehát a húsból származó fehérjék és zsírok nem keverendőek! Azoknál a kedvenceknél, akiknél az eliminációs diéta során megállapították a csirkefehérje allergiát, nem mondható ki az, hogy a csirkezsírra is allergiásak lennének. Ez két teljesen különböző tápanyag, így fontos tisztázni, hogy a csirkezsírtól mint összetevőtől nem kell félnünk a kutyatápban.


Elmúlhat az allergia, vagy kutyám/macskám élete végéig speciális etetést igényel majd?

A kutya és macska allergia sajnos kedvencünk bármely életszakaszában megjelenhet, halmozódhatnak is, vagy akár tünetmentes időszakot követően vissza is térhetnek. Nem ritka, hogy a korábban hosszú ideje problémamentesen fogyasztott táp látszólag egyik napról a másikra elkezdi kiváltani az allergiás reakciót. Az okok pontos felderítéséhez mindenképp kérjük állatorvos segítségét.

pet food


Mely kutyafajták a leginkább hajlamosak ételallergiára?

Bár az eleségallergia “hivatalosan” nem válogat a fajták között, a leggyakrabban az alábbi fajták esetében kerül megállapításra:

 • Német juhászkutya
 • Boxer
 • Spániel
 • Dalmata
 • Törpe schnauzer
 • Shar pei
 • Tacskó
 • Labrador retriever
 • Francia bulldog


Oké, már mindent tudunk, de akkor melyik tápot érdemes kipróbálni?

Az alábbi szekcióban megkíséreljük összegyűjteni kutya- és macska száraztáp kínálatunk legnépszerűbb tagjait ételallergiában szenvedő kedvencek részére. Ne feledjük, az összetevők elolvasását semmi esetre sem érdemes kihagyni, hiszen kedvenceink érzékenységét sok esetben más és más anyagok okozzák, így értelemszerűen a számára problémás összetevőket kerülnünk kell.

Kistestű kölyökkutyáknak:

Mutasd az összeset…


Közepes- és nagytestű kölyökkutyáknak:

Mutasd az összeset…

 

Kistestű felnőtt kutyáknak:

Mutasd az összeset…

 

Közepes- és nagytestű felnőtt kutyáknak:

Mutasd az összeset…

 

Kistestű idős kutyáknak:

Mutasd az összeset…

 

Közepes- és nagytestű idős kutyáknak:

Mutasd az összeset…

 

Macskáknak:

Mutasd az összeset…

 

Bízunk benne, hogy cikkünk segített abban, hogy gazdiként kicsit könnyebben eligazodhass a témában. Amennyiben további kérdésed lenne a témával vagy termékeinkkel kapcsolatban, ne habozz feltenni nekünk akár itt a cikk alatt kommentben, akár az info@okosgazdi.hu ügyfélszolgálati e-mail címünkön.


Hozzászólások 

Oszd meg a véleményed!

Utoljára módosítva: 2024.02.13